Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010 22:50

Πεταλούδα καταστρέφει φοίνικες και στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Πεταλούδα καταστρέφει φοίνικες και στη Μεσσηνία

Η πεταλούδα Paysandisia archon που καταστρέφει τους φοίνικες, παρουσιάστηκε και στην Καλαμάτα, σε φυτά ιδιώτη, σύμφωνα με την επίσημη διαβεβαίωση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Το Paysandisia archon είναι πεταλούδα με έντονα χρώματα και άνοιγμα πτερύγων 9 - 11 εκατοστά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, συνήθως η προσβολή γίνεται αντιληπτή, αφού έχει καταστραφεί η καρδιά του προσβεβλημένου φοινικοειδούς. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι τα φαγώματα στα νεαρά φύλλα που βρίσκονται στην καρδιά του φοίνικα με την παρουσία πριονιδιού ή εκκριμάτων, στοές στον κορμό και στα φύλλα και ανώμαλη ανάπτυξη του φοινικοειδούς.
Μεταξύ των μέτρων για την πρόληψη και την καταστολή των επιβλαβών οργανισμών των φοινικοειδών που λαμβάνονται, είναι: Τα προσβεβλημένα φοινικοειδή καταστρέφονται αμέσως, για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω το έντομο. Η καταστροφή γίνεται είτε με κάψιμο, είτε με υγειονομική ταφή. Η διακίνηση των φοινικοειδών γίνεται μόνο όταν αυτά συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και είναι τυλιγμένα με δίχτυ διαμέτρου οπής 1 mm ή μεταφέρονται μέσα σε κλειστά φορτηγά ή κοντέινερ.
Η Διεύθυνση παρακαλεί τα ξενοδοχεία, τους ιδιοκτήτες ή κατόχους φοινίκων που παρατηρούν ύποπτα συμπτώματα, να ενημερώνουν τους γεωπόνους της υπηρεσίας. Επίσης, ενημερώνει ότι παραγωγοί και επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόζουν τα παραπάνω φυτοϋγειονομικά μέτρα. Σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται, προβλέπονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Αν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να επικοινωνούν με το Τμήμα Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης στο τηλέφωνο 27210 44206.


NEWSLETTER