Κυριακή, 28 Μαϊος 2017 18:04

Η εγκατάλειψη του Κέντρου Υγείας Μεσσηνιακής Μάνης

Γράφτηκε από την

Ποιο είναι άραγε το χρέος που οφείλει το κράτος απέναντι στους πολίτες; Και ποια είναι η ευαισθησία των ίδιων των πολιτών σε μείζονα θέματα που έχουν απαξιωθεί τόσο από την Πολιτεία, όσο κι από τη δικιά μας αδράνεια, από τη μη συμμετοχή; Εθελοτυφλώντας σε άμεσους κινδύνους που βρίσκονται προ των πυλών, με μόνο σύμμαχο μια ομάδα εθελοντών ("ΓΑΙΑ") και την τύχη που μέχρι στιγμή δεν μας έχει εγκαταλείψει.

Αν υπάρχει μια υποχρέωση στην πυραμίδα κάθε πολιτισμένου κράτους, αυτή είναι η δημόσια υγεία. Κάτι που οφείλει πέρα των γνωστών προβλημάτων της η χώρα μας, να δώσει προτεραιότητα, να βρει λύσεις στα χρόνια προβλήματα, να δώσει στους πολίτες ασφάλεια.

Δεν είναι αποδεκτό στις εποχές της συρρίκνωσης, των επιπλέον φορολογικών εισφορών, στις επαναλαμβανόμενες περικοπές, το κράτος ν’ απουσιάζει από το αυτονόητο των πολιτών, την υγεία τους. Ενώ από την άλλη να επιζητά την εκπλήρωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεών μας.

Το πρόβλημα στο κατώφλι του Δήμου Μεσσηνιακής Μάνης, με τις ελλείψεις ιατρών του Κέντρου Υγείας είναι γνωστό εδώ κι αρκετούς μήνες.

Είναι γνωστό σε κάθε πολιτική αρχή: οι ελλείψεις ιατρών, οι μονές εφημερίες που έχουν ως αποτέλεσμα σε περίπτωση διακομιδής ασθενή στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, το Κέντρο Υγείας να μένει χωρίς ιατρό και να προβαίνουν σε αρκετές περιπτώσεις στο κάλεσμα της εθελοντικής ομάδας "ΓΑΙΑ" ώστε να επέμβει σε άλλο περιστατικό, τα πολλά σοβαρά περιστατικά που χρήζουν ιατρική παρέμβαση, καθώς και οι αυξήσεις του τουρισμού της θερινής περιόδου, όπου το πρόβλημα θα είναι σε έκταση πανικού, με σοβαρό το ενδεχόμενο και χωρίς υπερβολή, να θρηνήσουμε ζωές.

Πριν μήνες είχαμε ρητορικά ευχολόγια προς επίλυση, πομπώδεις εξαγγελίες, email που δεν ήρθαν, υποσχέσεις που ήσαν έπεα πτερόεντα, αποδεδειγμένα παραισθησιογόνα που ήσαν στιγμιαία πολιτικά πυροτεχνήματα.

Κανείς από την τωρινή αλλά κι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δε μπορεί να δώσει απαντήσεις, λύσεις.

Οπως, δεν δικαιολογείται και η άγνοια, η μη συμμετοχή των πολιτών, συλλόγων, ομάδων. Είμαστε όλοι μας συνυπεύθυνοι, συνεργοί στον κατακερματισμό του Κέντρου Υγείας, συνένοχοι σε ό,τι τραγικό επέλθει τον επόμενο καιρό.

Και πρέπει να σταθούμε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες/ επισκέπτες μας, να σεβαστούμε τη ζωή όλων πέρα από κάθε συμφέρον, να γνωρίζουν, πως η Μεσσηνιακή Μάνη αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε προβλήματα υγείας.

 

Δημήτρης Ευθυμίου

Φαρμακοποιός Αγ. Νικολάου