Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 09:56

Νέο πλωτό περιπολικό στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας 

Γράφτηκε από την

 

Μέσα σε ένα χρόνο το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας αποκτά ξανά ένα νέο σκάφος.

Με τις ευλογίες του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής, το υπάρχον 12μετρο πλωτό περιπολικό αντικαθίσταται από ένα 15μετρο τύπου Α-ΙΙ, με παρόμοιες αν όχι ίδιες επιχειρησιακές δυνατότητες. Βέβαια, υπάρχουν κύκλοι στο Λιμεναρχείο που επισημαίνουν πως το υπάρχον σκάφος βγάζει συνεχώς προβλήματα και θέλει επισκευές· αν και έχουν δαπανηθεί εξαρχής χρήματα από δωρεές για να διορθωθεί ένα σοβαρό πρόβλημα αστάθειας και άλλα μηχανικά προβλήματα. Η αντικατάστασή του πάντως αναμένεται όχι νωρίτερα από τον Αύγουστο, κι αφού ενδιαφέρθηκε ο ίδιος ο αρχηγός του Σώματος, αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτης Ράπτης. Αλλοι μάλιστα μιλούν και για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, τονίζοντάς μας παράλληλα πως με την κίνηση αυτή το υπουργείο «θωρακίζει τη Νότια Πελοπόννησο από κάθε έκνομη ενέργεια από θαλάσσης».

Να επισημάνουμε ωστόσο, πως μετά την επισκευή του πλωτού σκάφους του Λιμεναρχείου Πύλου και το περιπολικό σκάφος τύπου Α-ΙΙ που απέκτησε η Καλαμάτα (το υπάρχον 12μετρο), κάθε άλλο παρά για ελλείψεις σε πλωτά σκάφη κατάλληλα για τις απαιτήσεις αστυνόμευσης της περιοχής θα μιλούσε κανείς. Βέβαια, όλοι αναγνωρίζουν ότι δουλειά του Λιμενικού δεν είναι μόνο οι παράτυποι μετανάστες. Είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου, οι έλεγχοι για θαλάσσια ρύπανση και πολλά ακόμη, και γι' αυτό χρειάζεται ένα πλωτό περιπολικό με επιχειρησιακές δυνατότητες. 

Η Νότια Πελοπόννησος άλλωστε αποτελεί έναν κομβικό άξονα για το λαθρεμπόριο, κυρίως τσιγάρων - και η πάταξη του λαθρεμπορίου είναι πολιτική κατεύθυνση, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι. Εν τω μεταξύ, άγνωστο είναι προς το παρόν το τι θα απογίνει το υπάρχον σκάφος· το οποίο -θυμίζουμε- αρχικά προοριζόταν για λιμεναρχείο του Βόρειου Αιγαίου, αλλά όταν απαιτήθηκε άμεσα ένα καινούργιο πλωτό περιπολικό σκάφος γιατί ο Μεσσηνιακός Κόλπος δεν αστυνομεύονταν, από το Αρχηγείο έστειλαν πέρυσι το υπάρχον 12μετρο σκάφος κλειστού τύπου. 

Ν.Κ.