Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017 07:49

Η εξέγερση οδήγησε 104 μετανάστες στην Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Η εξέγερση οδήγησε 104 μετανάστες στην Καλαμάτα (βίντεο)

Η εξέγερση οδήγησε στο λιμάνι της Καλαμάτας τους 104 μετανάστες, που εντοπίστηκαν το Σάββατο σε ξύλινο σκάφος ανοιχτά της Μεθώνης.

Οταν στο φορτηγό πλοίο "Sea Champion" στο οποίο μετεπιβιβάστηκαν με προορισμό το Λαύριο έμαθαν πως δεν είναι στην Ιταλία, όπως πίστευαν, αλλά στην Ελλάδα, ξεσηκώθηκαν, δημιούργησαν μεγάλη ένταση και ο πλοίαρχος ζήτησε να προσεγγίσει σε πλησιέστερο λιμάνι, με αρχική επιλογή τη Νεάπολη Βοιών και στη συνέχεια, λόγω της έντασης που συνεχίστηκε, την Καλαμάτα ως πιο κοντινό προορισμό.

Αυτά τουλάχιστον έγιναν γνωστά ύστερα από τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Λιμενικού, της Αστυνομίας, του δήμου και του Λιμενικού Ταμείου, μεταξύ άλλων εκπροσώπων φορέων, γύρω στις 10.30 το βράδυ του Σαββάτου, ώστε να συντονιστεί η υποδοχή και η φιλοξενία τους.

Δύο έγκυες γυναίκες, δύο μικρά παιδιά, 18 αγόρια κάτω των 17 ετών και 82 ενήλικοι άντρες, αναζητώντας προφανώς ένα καλύτερο μέλλον, βγήκαν στην Καλαμάτα και από χθες έχει ξεκινήσει η διαδικασία screening για την ταυτοποίησή τους, στο κτήριο όπου στεγαζόταν η Νοσηλευτική Σχολή στο νέο Δημαρχείο.

Η υποδοχή τους ξεκίνησε σε ήρεμο κλίμα λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, με λάντζες, οι οποίες τους μετέφεραν από το καράβι στη δυτική προβλήτα του λιμανιού. Εκεί τους υποδέχονταν λιμενικοί, με επικεφαλής το λιμενάρχη Αντώνη Δουμάνη, εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και στελέχη της Διεύθυνσης Υγείας, μεταξύ των οποίων η διευθύντρια Κατερίνα Σπέτζουρα.

Ο αρχικός ιατρικός έλεγχος οδήγησε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας προληπτικά τις δύο έγκυες, καθώς επίσης δύο άντρες με κάποιο τραύμα ίσως ή στομαχικές διαταραχές, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα.

Να σημειωθεί πως το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν, ενημέρωσε για μηχανική βλάβη το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ βρισκόταν 54 ν.μ. δυτικά - νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας. Στο σημείο έσπευσαν 5 παραπλέοντα σκάφη, μεταξύ των οποίων και το φορτηγό πλοίο, καθώς επίσης περιπολικό του Λιμενικού και σκάφος της Frontex.

Οι 104 μετανάστες παραμένουν στις εγκαταστάσεις της πρώην Νοσηλευτικής Σχολής, όπου ολοκληρώνεται η διαδικασία screening, με καταγραφή και ταυτοποίηση και στη συνέχεια από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας θα κινηθεί πιθανότατα για τους περισσότερους η διαδικασία της διοικητικής απέλασης. Κάποιοι δεν αποκλείεται να οδηγηθούν σε κέντρα κράτησης, ενώ οι ανήλικοι, εάν είναι ασυνόδευτοι ίσως οδηγηθούν σε κέντρα ανηλίκων, σε πρώτη φάση.

Από τη μεριά του Δήμου Καλαμάτας πάντως, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ανδρέας Καραγιάννης εξέφρασε δυσαρέσκεια για την επιλογή της Καλαμάτας και αυτή τη φορά.

Οσο για το ξύλινο σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες, χθες αργά το απόγευμα -συνοδεία σκαφών του Λιμενικού- μεταφέρθηκε κι έδεσε στο λιμάνι της Καλαμάτας.


NEWSLETTER