Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017 13:20

Μεσσηνία: Στους Κωνσταντίνους πίνουν… άλατα! - Ολόκληρες «πέτρες» φράζουν τους αγωγούς ύδρευσης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μεσσηνία: Στους Κωνσταντίνους πίνουν… άλατα! - Ολόκληρες «πέτρες» φράζουν τους αγωγούς ύδρευσης

Χωρίς νερό μένουν σχεδόν καθημερινά οι κάτοικοι στους Κωνσταντίνους και ίσως σε άλλα γύρω χωριά, με την αιτία να αποδίδεται στις τεράστιες ποσότητες αλάτων που συσσωρεύονται στο δίκτυο ύδρευσης, σύμφωνα με τον  Σύλλογο Απανταχού Κωνσταντιναίων «Ο Αγιος Κωνσταντίνος».

Το δίκτυο παρουσιάζει συχνά βλάβες, καθώς βουλώνει από τα άλατα και σπάνε οι σωλήνες, με την αρμόδια υπηρεσία να ανοίγει διαρκώς λάκκους στους δρόμους της περιοχής, με ότι αυτό συνεπάγεται στην καθημερινότητα των κατοίκων. 

Πέρα όμως από την ταλαιπωρία της έλλειψης νερού και των τακτικών εργασιών, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για  την υγεία των κατοίκων, αφού όπως αναφέρεται από τον Σύλλογο «Κοινή είναι η άποψη  ότι το νερό του υπάρχοντος δικτύου σήμερα είναι ακατάλληλο προς πόση και χρήση». 

Παράλληλα, οι ντόπιοι καλούνται να αντιμετωπίζουν συχνά βλάβες του οικιακού τους εξοπλισμού, αφού καταστρέφονται πλυντήρια, βρύσες, καζανάκια και σωληνώσεις ύδρευσης. Αν και κατ΄ επανάληψη έχουν γίνει προτάσεις στην εκάστοτε δημοτική Αρχή από τον Σύλλογο, ακόμα δεν φαίνεται λύση.

Μια πρόχειρη λύση απ’ όσες έχουν προταθεί είναι η τοποθέτηση φίλτρων κατά την έξοδο του νερού από την δεξαμενή πριν το δίκτυο ύδρευσης, παράλληλα με το τακτικό άνοιγμα των βαλβίδων απορροής για τον καθαρισμό των σωλήνων από τα άλατα. 

Ομως εκτιμάται πως οριστική λύση θα επιτευχθεί μόνο με την τροφοδότηση του δικτύου από άλλη πηγή, όπως τη γεώτρηση Πολίτη, για την οποία– σύμφωνα πάντα με τον Σύλλογο- προ ετών ενδιαφέρθηκε η ΕΑΣ με στόχο την πυροπροστασία της Ανω Μεσσηνίας, κι έχει γίνει έργο το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει διπλή χρησιμότητα, και για πυροπροστασία και για ύδρευση. Υπήρξε μάλιστα ένα μικρό διάστημα που έγινε η υδροδότηση από αυτή την γεώτρηση αλλά σύντομα σταμάτησε, με συνέπεια πλέον η υδροδότηση να γίνεται μόνο από τη γεώτρηση Αγριλόβουνου.

Ο Σύλλογος επισημαίνει πως στο χωριό υπάρχει και άλλη γεώτρηση, ενώ έχει προταθεί η ενδελεχής εξέταση του πολύπλοκου συστήματος της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης του χωριού, το οποίο μέχρι σήμερα λένε πως γνωρίζει μόνο  ο συντηρητής. Επιπρόσθετα με μικρή συντήρηση λέγεται πως μπορεί να γίνει τροφοδότης καλής ποιότητας νερού η γεώτρηση Πολίτη, όχι μόνον για το συγκεκριμένο χωριό, αλλά και για πολλά όμορα. 

Οι κάτοικοι έχουν αγανακτήσει από την έλλειψη νερού το καλοκαίρι κυρίως, και πέραν των ζημιών στον οικιακό τους εξοπλισμό φοβούνται και για την υγεία τους.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER