Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 10:50

Σε εξέλιξη φωτιά στο Κούτσι Νεμέας- Eπιχειρούν πάνω από 120 πυροσβέστες

Γράφτηκε από την

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κούτσι Νεμέας, στην Κορινθία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε δύσβατο σημείο μέσα σε χαράδρα και στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Ειδικότερα, 98 πυροσβέστες με 40 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 24 άτομα, προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά, ενώ το έργο τους συντρέχουν οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Νεμέας Κωνσταντίνος Καλαντζής, είπε ότι «σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη» και ζήτησε να «κηρυχθούν άμεσα και πάλι δασικές οι εκτάσεις που κάηκαν.»

Όσον αφορά τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά, ο δήμαρχος είπε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, «έχουν καεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ελιές και αμπέλια», αλλά όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα, για το μέγεθος της καταστροφής».

Ακόμη, ο κ. Καλαντζής διατύπωσε την εκτίμηση ότι «μετά τις πρώτες βροχοπτώσεις δεν θα είναι εύκολη η πρόσβαση των παραγωγών στις καλλιέργειές τους αφού, λόγω της φωτιάς, το νερό πιθανόν να παρασύρει χώματα και να προκαλέσει ζημιές στους αγροτικούς δρόμους», προσθέτοντας ότι «εμείς ως δήμος κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να συντηρούμε την αγροτική οδοποιία».

Τέλος, ο δήμαρχος σημείωσε ότι «οφείλω να πω ότι η Πυροσβεστική δούλεψε πάρα πολύ καλά μέρα-νύχτα, αλλά κατά την δική μου εκτίμηση θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα εναέρια μέσα».

Yψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας

Για ακόμη μια ημέρα είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, για σήμερα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (δείκτης 3) για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Δωδεκανήσων, για τα νησιά Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κρήτη καθώς και για τα Κύθηρα.

Εξάλλου, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 90 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Η κατάσταση στις υπόλοιπες έχει ως εξής:

Xωρίς ενεργό μέτωπο, είναι οι φωτιές που ξέσπασαν στην περιοχή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεμέας, στον Κοιλιωμένο Ζακύνθου και στα Σιμωτάτα Κεφαλονιάς. Παράλληλα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Εξαρχο Αταλάντης, ενώ υπό έλεγχο είναι πλέον η φωτιά στην Αιγείρα Αχαΐας.

Ολοκληρώθηκε, τα ξημερώματα, η κατάσβεση των πυρκαγιών στην περιοχή Βούναινα του δήμου Κιλελέρ, αλλά και στα 'Ανω Βασιλικά στα Φάρσαλα του νομού Λάρισας. Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από χθες, κατάστρεψε γεωργικές εκτάσεις.

Σημειώνεται πως χθες το απόγευμα αντιμετωπιστήκαν και μικρότερης έκτασης πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές του νομού σε 'Αγίους Αναργύρους, 'Αγιο Γεώργιο, Κουλούρι αλλά και στη Νίκαια της Λάρισας.

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους στις ορεινές περιοχές του δήμου Καβάλας λόγω μεγάλης πυρκαγιάς

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις ορεινές περιοχές Λημνιά και Βουνοχώρι του δήμου Καβάλας, προκειμένου να αποτρέψουν της επέκταση της φωτιάς στους δυο οικισμούς.

Η φωτιά που εξαπλώθηκε σε αρκετά μέτωπα ξεκίνησε αργά χθες το απόγευμα και πολύ γρήγορα πήρε μεγάλη έκταση λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας, κάνοντας χρήση όλου του στόλου των αυτοκινήτων αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού που διέθετε, κατέβαλε τιτάνιες προσπάθειες να περιορίσει τα μέτωπα της φωτιάς λόγω των ισχυρών ανέμων που άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση. Συνολικά, από χθες το βράδυ επιχειρούν 130 πυροσβέστες με τριάντα πυροσβεστικά οχήματα.

Η χρήση εναέριων μέσων πυρόσβεσης ήταν αδύνατη, καθώς είχε βραδιάσει όταν ξέσπασε η φωτιά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι κάτοικοι της περιοχής και σύσσωμες οι τοπικές Αρχές και οι εμπλεκόμενοι φορείς της Πολιτικής Προστασίας είχαν το βλέμμα τους στραμμένο στη φωτιά και στον ενδεχόμενο κίνδυνο να επεκταθεί προς κατοικημένες περιοχές.

Με το πρώτο φως της ημέρας δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού στην ορεινή περιοχή του δήμου Καβάλας. Αυτή την ώρα η πυρκαγιά έχει τεθεί σε πλήρη έλεγχο.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε στη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, έκαψε κυρίως χορτολιβαδική έκταση και πουρνάρια, ενώ οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγω και για καταστροφή ορεινών σταυλικών εγκαταστάσεων που φυλάσσονταν αιγοπρόβατα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ