Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 16:30

Ενημέρωση για το Αλτσχάιμερ στην Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Ενημέρωση για το Αλτσχάιμερ στην Καλαμάτα (βίντεο)

Ημερίδα ενημέρωσης διοργανώνει το Μεσσηνιακό Σωματείο Επαφής με τη Νόσο Alzheimer και την Ανοια “ΜΕΣΕΝΑ”, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα για τη νόσο, αύριο Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. 

Οπως είπε χτες ο Δημήτρης Βεργόπουλος εκ μέρους του Σωματείου, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο “Rex”, μέσα στο πρόγραμμα της ημέρας θα γίνονται δράσεις από το πρωί στις 9.30 για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών των σχολείων. Το απόγευμα στις 5 θα γίνουν εξετάσεις μνήμης και θα οργανωθούν ομάδες συμβουλευτικής, φροντιστών ατόμων με άνοια.

Αργότερα, στις 7.30 μ.μ.  το κοινό θα ακούσει ομιλίες από την Παρασκευή Σακκά πρόεδρο της Εταιρίας Νόσου Alzheimer και την Μαγδαληνή Τσολάκη πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αlzheimer. Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς εκ μέρους της Μητρόπολης τόνισε πως κανείς μας δεν ξέρει πώς θα είναι τα δικά του γεράματα ή τα γεράματα των συγγενών του, γι´αυτό και η Εκκλησία στηρίζει τους φορείς που ευαισθητοποιούνται πάνω στο θέμα. 

Από το ΜΕΘ, οι ηθοποιοί Παύλος Κλάδης και Λεωνίδας Βέλλης μίλησαν με πολύ συγκινητικά λόγια για το θεατρικό που θα παρουσιάσουν επί σκηνής, το οποίο θα σχετίζεται με το θέμα της εκδήλωσης. “Η αγάπη και η αλληλεγγύη είναι το μόνο φάρμακο που μπορούμε να δώσουμε, ως κοινωνία” τόνισε ο Λεωνίδας. Ο κ. Κλάδης εκπροσώπησε και το Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Μεσσηνίας. 

Η ψυχολόγος Βασιλική Ρούμπου σημείωσε πως οι παθήσεις αυτές είναι πλέον πολύ συχνές και αποτελούν ένα εξελισσόμενο φαινόμενο. “Είναι σημαντική η υποστήριξη και η ενημέρωση για το περιβάλλον του ασθενούς” πρόσθεσε.

Η γενική γιατρός Ειρήνη Σακκά παρουσίασε την ιστοσελίδα του Σωματείου www.mesena.gr και ευχαρίστησε την εταιρεία “Greatway” που τη σχεδίασε δωρεάν.

Τέλος, ο νευρολόγος Ιωάννης Νινιός αναφέρθηκε στα συμπτώματα και στα στάδια της νόσου, καθώς και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Σχολίασε πως το 2050 θα υπάρχουν στον κόσμο πάνω από 130 εκ. ασθενείς. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα νοσούν 200.000 συνάνθρωποί μας.

Στη συνέντευξη παρούσα ήταν και η Ειρήνη Πετροπούλου (οικονομολόγος) εθελόντρια στο Σωματείο.

 

Γ.Σαρ. 


NEWSLETTER