Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2011 14:59

Μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας  από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του σχετικά με τη μελέτη των σεισμών χαμηλής έντασης που εκδηλώνονται το τελευταίο εξάμηνο του 2011 στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας, εκτέλεσε πείραμα παλαιοσεισμολογίας σε περιοχή του Δ.Δ. Κατσαρού, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή κ. Ιωάννη Κουκουβέλα.  Η επίσκεψη έγινε σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ / Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με συμμετοχή και του οργανωτικού γραμματέα και μέλους της Διοικούσας Επιτροπής γεωλόγου Μιχάλη Αντωνόπουλου.
Για την εκτέλεση του πειράματος σημαντική ήταν η συμβολή πολλών τοπικών παραγόντων προς τους οποίους εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας. Αναλυτικά οι παράγοντες που συνέβαλαν ήταν: ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, ο Δήμαρχος Οιχαλίας κ. Φίλιππος Μπάμης, ο Αντιδήμαρχος Οιχαλίας κ. Ηλίας Σταυρόπουλος και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ με έδρα την Πάτρα.
Για την ενημέρωση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι η μέθοδος των παλαιοσεισμολογικών πειραμάτων που επιλέξαμε εφαρμόζεται σε προηγμένες τεχνολογικά χώρες όπως η ΗΠΑ, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία κ.λπ. όπου υπάρχουν προβλήματα σεισμικότητας. Ο στόχος της διάνοιξης παλαιοσεισμολογικών τομών είναι να βρεθούν «απολιθωμένοι» ισχυροί σεισμοί που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν σε σεισμικά ρήγματα. Η παλαιοσεισμολογική τομή που διανοίχθηκε, με βάση τα πρώτα στοιχεία που κατέγραψε το κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Πατρών, κρίνεται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντική στο να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη σεισμικότητα σ’ αυτή την περιοχή της Μεσσηνίας η οποία απασχολεί τους κατοίκους.
Το κλιμάκιο του Τμήματος Γεωλογίας που περιελάμβανε πέντε εξειδικευμένους γεωλόγους συνέλλεξε από την τομή δείγματα για χρονολόγηση με διάφορες μεθόδους και δείγματα εδαφών για περαιτέρω αναλύσεις. Στη συνέχεια και μετά από μελέτη των διαφόρων στοιχείων στο εργαστήριο αναμένεται να προκύψει σειρά συμπερασμάτων τα οποία θα δημοσιευθούν σε διεθνή περιοδικά του χώρου αλλά και θα δημοσιοποιηθούν μέσω δελτίων τύπου ή ημερίδων στους κατοίκους της Μεσσηνίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, σε συνεργασία πάντα με το παράρτημα Πελοποννήσου του ΓΕΩΤΕΕ.

Για την Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤΕΕ
Ο Πρόεδρος

Σωτήριος Λαμπρόπουλος
Γεωπόνος

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER