Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2017 07:42

Οι μαθητές γνωρίζουν τις ελληνικές ενδυμασίες μέσα από τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια”

Γράφτηκε από την

Μέσα από τα ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι μαθητές που διαβαίνουν την πόρτα της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια” κάνουν ένα βήμα πιο κοντά στον κόσμο του ενδύματος. Ο μοντέρνος χώρος αλλά και η υποβλητική μουσική ξυπνούν τις αισθήσεις τους, έτσι ώστε σιγά σιγά να μεταφερθούν νοερά στο παρελθόν. 

Οι προθήκες της Συλλογής χωρίζονται σε θεματικές και κατηγορίες. Πώς να μη μαγέψουν κάθε μικρό παιδί τα πολύχρωμα υφάσματα, τα πρωτόγνωρα μοτίβα, τα ασυνήθιστα χρώματα; Οι πληροφορίες από την κάθε ξενάγηση είναι πολλές: Ετσι οι υπεύθυνοι της Συλλογής σκέφτηκαν διάφορους τρόπους ώστε να κάνουν τα παιδιά να αφομοιώνουν τη γνώση πιο εύκολα.

Για αυτό το σκοπό, στο χώρο στην οδό Σταδίου 64 υπάρχουν πλέον 2 πολύ ενδιαφέροντα και ευανάγνωστα βιβλιαράκια: "Πολύχρωμοι θησαυροί από βαμβάκι και μαλλί" για παιδιά Β' και Γ' τάξεων δημοτικού, "Πες μου τι φοράς, να σου πω ποιος είσαι" για μαθητές Δ', Ε' και ΣΤ' τάξεων δημοτικού.

Στους “Πολύχρωμους θησαυρούς”, από τις πρώτες σελίδες το παιδί μαθαίνει για την ιστορία του συγκεκριμένου κτηρίου, αλλά και για τη σημασία των μουσείων γενικότερα. Η ειδική ορολογία των ρούχων αναφέρεται μέσα από ευχάριστα στιχάκια με ομοιοκαταληξία (όπως τα παραδοσιακά τραγούδια). Το βιβλίο έχει φιγούρες, πάνω στις οποίες το παιδί μπορεί να κάνει χειροτεχνίες, μαθαίνοντας για τη φορεσιά. Στη συνέχεια αναλύονται, μέσα από παιχνίδια, τα βασικά στοιχεία της ύφανσης, του αργαλειού, των εθίμων που σχετίζονται με το ρούχο.

Στο δεύτερο βιβλίο “Πες μου τι φοράς”, αναφέρονται περισσότερα ιστορικά στοιχεία, αφού αυτό απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά. Πολύ ενδιαφέρον είναι το γράφημα το οποίο απεικονίζει με τρόπο κατανοητό την εξέλιξη του ενδύματος μέσα στο χρόνο. Τα κουίζ, οι σπαζοκεφαλιές, τα κολάζ και οι δραστηριότητες εμπλουτίζουν τις σελίδες με όλα εκείνα τα στοιχεία που σχετίζονται με τις φορεσιές-εκθέματα. 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας ξεκίνησαν την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου. Η Συλλογή, που ήδη έχει αγκαλιαστεί αυθόρμητα από την εκτίμηση τόσο του κοινού όσο και των επιστημόνων που το έχουν επισκεφθεί, τώρα ανοίγει την αγκαλιά της και σε ένα άλλο κοινό, πολύ πιο απαιτητικό, τα παιδιά! 

Σημειώνουμε ότι τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν και γίνονται κατόπιν προγραμματισμένης επίσκεψης στον εκθεσιακό χώρο. Για πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθυνθεί στα τηλέφωνα: 27210 86923 και 27210 86927 ή στο email: info@vgkareliascollection.com.

Υπεύθυνες για τα προγράμματα είναι η εκπαιδευτικός Παναγιώτα Παπανικολάου και η μουσειολόγος Χριστίνα Παπαδοπούλου, οι οποίες έχουν και την επιμέλεια των προγραμμάτων. Εμψυχώτρια των ομάδων που επισκέπτονται τη Συλλογή είναι η Νάνσυ Κανελλοπούλου. 

Γ.Σαρ.