Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 09:45

Σοβαρή επιδείνωση των δημογραφικών στοιχείων: Η Μεσσηνία πεθαίνει και δεν το ξέρει 

Γράφτηκε από την

 

Η Μεσσηνία πεθαίνει, δεν γεννάει, κάνει λίγους γάμους από τους οποίους σχεδόν οι μισοί οδηγούνται σε διαζύγιο, ενώ διστακτικά δοκιμάζει και το σύμφωνο συμβίωσης.

Στα συμπεράσματα αυτά οδηγεί η ανάλυση των στοιχείων από τα ληξιαρχεία των Δημοτικών Ενοτήτων (πρώην καλλικρατικών δήμων), σύμφωνα με τα οποία το 2013 στη Μεσσηνία πέθαναν 1.379 άνθρωποι, γεννήθηκαν 673, τελέστηκαν 536 γάμοι, εκδόθηκαν 201 διαζύγια και υπογράφηκαν 8 σύμφωνα συμβίωσης. Το δημογραφικό πρόβλημα του νομού σίγουρα έχει επιδεινωθεί κατά τα επόμενα χρόνια, αφενός γιατί ο πληθυσμός είναι γερασμένος και αφετέρου γιατί πολλοί νέοι φεύγουν αναζητώντας εργασία αλλού. 

Σε κάθε περίπτωση, όταν σε ένα νομό οι θάνατοι είναι διπλάσιοι από τις γεννήσεις, το δημογραφικό πρόβλημα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και θα πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο τις αρχές, αλλά όλους τους πολίτες - αφού μεταξύ άλλων η παροχή επιδομάτων και παροχών δεν φαίνεται να αποδίδει... τέκνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 26 από τα 31 περιφερειακά ληξιαρχεία δεν δηλώθηκε ούτε μία γέννηση παιδιού, ενώ διαγράφηκαν λόγω θανάτου 858 δημότες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι μόνο στο Ληξιαρχείο Καλαμάτας οι γεννήσεις (664) είναι περισσότερες από τους θανάτους (319). 

Οσον αφορά τη σχέση γάμων (536) και διαζυγίων (201), με βάση τα στοιχεία των ληξιαρχείων της Μεσσηνίας για το 2013, διαπιστώνουμε ότι τα διαζύγια αντιστοιχούν στο 37,5% των γάμων. Αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν και από άλλες χρονιές, θα μπορούμε να πούμε ότι πάνω από 1 στους 3 γάμους καταλήγει σε διαζύγιο. Πρέπει μάλιστα να αναφέρουμε ότι στα Ληξιαρχεία Αρφαρών, Θουρίας και Μεθώνης τα διαζύγια είναι περισσότερα από τους γάμους. 

Τέλος, το 2013 υπογράφτηκαν 5 σύμφωνα συμβίωσης στην Καλαμάτα, 2 στο Λεύκτρο και 1 στην Πύλο. 

 

Αναλυτικά τα στοιχεία των ληξιαρχείων παρουσιάζονται στον πίνακα: