Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018 18:27

Μελέτη για την Πάνω Βρύση στη Βέργα

Γράφτηκε από την

Το υπουργείο Πολιτισμού, και συγκεκριμένα η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, ενέκρινε τη μελέτη αποκατάστασης της “Πάνω Βρύσης” της Τοπικής Κοινότητας Βέργας.

Με βάση την απόφαση, όπως ενημερώνουν οι “Φίλοι της Βέργας”, εγκρίθηκε σύμφωνα με την θεωρημένη μελέτη και με τους εξής όρους: 1) Η αριστερή βρύση θα αποκατασταθεί στην αρχική μορφή του 1864 με τη διατήρηση

της κόγχης (ή του ερμαρίου) στον αριστερό τοίχο. 2) Η δεξιά βρύση θα διατηρηθεί στην υφιστάμενη μορφή, με ανακατασκευή της πλάκας, θα βρίσκεται ελαφρά χαμηλότερα από την απόληξη της στέγης της αριστερής βρύσης. 3) Η νέα επέμβαση θα διαφοροποιείται από την υφιστάμενη κατασκευή. 4) Σε όλες τις φάσεις κατασκευής θα γίνεται φωτογράφιση και οι φωτογραφίες θα αποστέλλονται στην Υπηρεσία για συνεχή ενημέρωσή της για το έργο.

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει ότι οι “Φίλοι της Βέργας” και ο επιβλέπων μηχανικός πρέπει να γνωστοποιήσουν στην υπηρεσία την έναρξη των εργασιών.

Παρατηρεί, επίσης, ότι “για οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν κατά την οικοδομική διαδικασία, ο επιβλέπων μηχανικός οφείλει να ενημερώσει την Υπηρεσία μας. Σε αντίθετη περίπτωση, μονομερείς πρωτοβουλίες εκ μέρους των “Φίλων της Βέργας” ή του επιβλέποντος μηχανικού, που θα αποβούν εις βάρος του διατηρητέου, θα αντιμετωπιστούν με τις κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο.

Η εφαρμογή των σχεδίων θα ελέγχεται από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ).

Ακόμα, διευκρινίζει πως “το έγγραφο αυτό δεν αποτελεί άδεια δόμησης ή αναγνώριση τίτλου ιδιοκτησίας, ούτε αντικαθιστά άλλο έγγραφο που τυχόν απαιτείται από άλλη αρμόδια Αρχή ή Υπηρεσία. Η έναρξη των εργασιών σημαίνει πλήρη αποδοχή όλων των όρων που προαναφέρονται η δε τυχόν παράβαση της απόφασης και των σχεδίων θα επιφέρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο”.