Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 20:34

Επιστολή για Μονάδα Μολυσματικών Αποβλήτων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Επιστολή για Μονάδα Μολυσματικών Αποβλήτων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Δεν μπορεί το Νοσοκομείο Καλαμάτας να λειτουργήσει Μονάδα Επεξεργασίας Μολυσματικών Αποβλήτων γιατί δεν διαθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αυτό υποστηρίζει με σχετική επιστολή – διαμαρτυρία ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διαχείρισης Υγειονομικών Αποβλήτων, με έδρα τη Μεταμόρφωση Αττικής.

Η επιστολή αυτή απευθύνεται στο Νοσοκομείο Μεσσηνίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου (Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού), το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας. Επιπλέον, στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι τέτοιες μονάδες λειτουργούν εντός βιομηχανικών περιοχών, ενώ αφήνει υπονοούμενα για την αξιοπιστία του εξοπλισμού. Καταλήγοντας η επιστολή, διαψεύδει τον διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γ. Μπέζο σχετικά με την εξοικονόμηση 100.000 ευρώ ετησίως από την αυτοδιαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων, αντιπαραθέτοντας ότι η νοσηλευτική μονάδα θα επιβαρυνθεί με λειτουργικά έξοδα και κόστος μεταφοράς των αποστειρωμένων σε ειδικό χώρο εναπόθεσης.

Αναλυτικά η επιστολή – καταγγελία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Διαχείρισης Υγειονομικών Αποβλήτων, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Γ. Πηρούνιας και ο γεν. γραμματέας Τ. Γαλενιανός, έχει ως εξής:

“Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε με το από 9/3/2018 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» της δημοσιογράφου κυρίας Νικολέττας Κολυβάρη ότι εγκαινιάστηκε Μονάδα Επεξεργασίας Μολυσματικών Αποβλήτων στο ΓΝ Μεσσηνίας. Και τούτο διότι η εν λόγω μονάδα δεν δύναται να λειτουργήσει για τους ακόλουθους λόγους:

• Η εν λόγω μονάδα δεν διαθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση. Ολες οι Μονάδες Επεξεργασίας Μολυσματικών Αποβλήτων που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν υποβληθεί σε αυστηρότατες διαδικασίες αδειοδότησης, πόσο μάλλον μία μονάδα που βρίσκεται πλησίον ασθενών και εντός κατοικημένης περιοχής!

• Ολες οι Μονάδες Επεξεργασίας Μολυσματικών Αποβλήτων της χώρας είναι εγκατεστημένες εντός βιομηχανικών περιοχών, μακριά από τον οικιστικό ιστό, λόγω της περιβαλλοντικής όχλησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

• Δεν έχει πραγματοποιηθεί η απαραίτητη δημοσίευση περιβαλλοντικής μελέτης της μονάδας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4042/2012 άρθρο 32 για την ενημέρωση του κοινού, των αρχών και των λοιπών ενδιαφερομένων.

• Εξ όσων γνωρίζουμε ο εν λόγω εξοπλισμός δεν έχει εγκατασταθεί πουθενά αλλού στον κόσμο. Το ΓΝ Καλαμάτας, εφόσον αδειοδοτηθεί σχετικά, θα είναι το πρώτο στον κόσμο που θα λειτουργήσει τον εν λόγω, άγνωστης αξιοπιστίας, εξοπλισμό.

• Η εξοικονόμηση της τάξεως των 100.000 ευρώ ετησίως που σύμφωνα με τον κύριο Γεώργιο Μπέζο, διοικητή του Νοσοκομείου, θα επιτευχθεί από τη λειτουργία της μονάδας (http: //www.nosokomeiokalamatas.gr/index.php/2010-06-10-18-53-14/2262-2018-03-09-12-12-03) ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, και τούτο διότι: Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 17-ΠΡΟΧ-33-01 σύμβαση του Νοσοκομείου με εταιρεία διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων, το ετήσιο κόστος διαχείρισής τους είναι ~60.000 ευρώ (0,97 ευρώ/κιλό ΕΑΑΜ Χ ~5.000 κιλά ΕΑΑΜ/μήνα περίπου Χ 12 μήνες = 58.200 ευρώ).

Η διακοπή μίας τέτοιας σύμβασης και η έναρξη της «αυτοδιαχείρισης» των αποβλήτων θα επιφέρει κόστη λειτουργίας στο Νοσοκομείο (ρεύμα, αναλώσιμα, καύσιμα, μέσα ατομικής προστασίας, συσκευασίες, επισκευές, ανταλλακτικά, συντηρήσεις κ.λπ.), τα οποία θα είναι πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα των κεντρικών Μονάδων Επεξεργασίας Μολυσματικών Αποβλήτων λόγω απουσίας οικονομιών κλίμακας (μικρή ποσότητα αποβλήτων οδηγεί σε υψηλό κόστος διαχείρισης ανά κιλό).

Στα έξοδα λειτουργίας της μονάδας εντός του Νοσοκομείου θα πρέπει να προστεθεί το έξοδο της οδικής μεταφοράς των αποστειρωμένων αποβλήτων σε αδειοδοτημένους ΧΥΤΑ της Θεσσαλίας, ήτοι 600 και πλέον χιλιόμετρα μακριά! Και τούτο διότι δεν υπάρχει ΧΥΤΑ που να αποδέχεται αποστειρωμένα απόβλητα πλησίον του Νοσοκομείου. Επομένως ακόμα και με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις γίνεται σαφές ότι η αυτοδιαχείριση θα προκαλέσει οικονομική επιβάρυνση στο Νοσοκομείο και όχι εξοικονόμηση.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες εκάστου, προκειμένου αφενός να τηρηθούν όλες οι απαραίτητες εκ του νόμου προϋποθέσεις σχετικά με την αδειοδότηση της μονάδας, αφετέρου να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα λειτουργίας της δεδομένων των υψηλών κοστολογίων που αυτή θα επιφέρει σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας για τη χώρα”.


NEWSLETTER