Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 20:50

Ο Ευκλής Καλαμάτας στους Δ΄ Χαιρετισμούς στο Μυστρά

Γράφτηκε από την

 

Γράφει το παλαιό μέλος του Ευκλή Πόπη Σταρόγιαννη

''16 Μαρτίου 2018. Έφτασαν πάλι και εφέτος οι Δ' Χαιρετισμοί της Παναγίας μας. Εφέτος αποφασίσαμε και εμείς σαν Σύλλογος ''Ευκλής'', να παρακολουθήσουμε στην Καστροπολιτεία του Μυστρά στη Λακωνία, σε αυτόν τον ιστορικό χώρο τους Δ' Χαιρετισμούς. Ξεκινήσαμε πενήντα άτομα, με τη χαρά μικρών παιδιών που θα πάνε εκδρομή ανταλλάσσοντας αγκαλιές και χαιρετισμούς, μιας και όλοι γνωριζόμαστε από τις πεζοπορίες και τις εκδρομές και έχουμε γίνει πλέον φίλοι. Φτάσαμε στη Σπάρτη. Κατεβήκαμε στο φημισμένο Άγαλμα του Λεωνίδα με τη γνωστή ιστορική φράση ''ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ'' και εκεί βγάλαμε την απαραίτητη ομαδική φωτογραφία.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Λακωνική Πρωτεύουσα, κάποιες παρέες γνώρισαν το ενδιαφέρον Μουσείο Λαδιού και Ελιάς. Επιβιβαστήκαμε για το Μυστρά. Η μεγάλη καστρόπορτα είχε ανοίξει διάπλατα, να υποδεχτεί όλους τους Χριστιανούς, άλλους για πολλοστή φορά και άλλους για πρώτη από πολλά μέρη της Ελλάδας. Δέος και ανατριχίλα αισθάνεσαι διαβαίνοντας αυτά τα σκαλιά και κοιτώντας γύρω σου. Επάνω ψηλά το Μοναστήρι της Παντάνασσας και το Κάστρο με όλες τις εκκλησίες. Στον Άγιο Δημήτριο θα παρακολουθήσουμε την Ακολουθία. Εκεί στο μαρμάρινο δικέφαλο αετό, στάθηκε και στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος του Βυζαντίου, ο ''Μαρμαρωμένος Βασιλιάς'', σύμφωνα με την παράδοσή μας. Ο κόσμος πάρα πολύς, σε αναμονή ο κάθε ένας να ανάψει το κερί του. Να μπει να ασπαστεί την εικόνα του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας.

Η εκκλησία γεμάτη ασφυκτικά και τριγύρω έξω σκαλιά, τοιχάκια γεμάτα με κόσμο. Σε μια γωνίτσα μέσα στέκομαι. Ο Μητροπολίτης ξεκίνησε. Οι Ύμνοι των ψαλμών, τα κεράκια με μεταφέρουν σε αλλοτινές εποχές. Πόσα έγιναν εδώ, τι ξέρουν, τι είδαν αυτοί οι τοίχοι, οι αγιογραφίες, οι πέτρες; Πόσο κοντά νιώθεις στον Θεό, όταν αποκλείσεις το βουητό του κόσμου από έξω!! ''Χαίρε και Χαριτωμένη, Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια''!! Εγώ είμαι αιώνες πίσω, θαρρώ ακούω τον καλπασμό του αλόγου του Κωνσταντίνου να έρχεται......εδώ να βασιλέψει. Το ''Δι' Ευχών'' του Μητροπολίτη με επαναφέρει.

Με το πέρας της Ακολουθίας, ήρθε η ώρα να αποχωρήσουμε. Το κάστρο αγέρωχο στέκει εκεί ψηλά φωτισμένο, γύρω πηχτό σκοτάδι. Τα πέτρινα σκαλοπάτια έχουν τα φαναράκια τους. ''Δόξα σοι ο Θεός'' λέω, ας έχει η χάρη της Παναγίας μας όλους καλά. Ώρα να αφήσουμε τη θεϊκή κατάνυξη και να γυρίσουμε στον σημερινό πολιτισμό μας. Επιστρέφουμε. Και του χρόνου σε όλους!! Ευχαριστούμε τον Σύλλογο ''Ευκλή'' και την Ελένη Οικονομοπούλου (Α' αντιπρόεδρο και έφορο δημοσίων σχέσεων) για τη διοργάνωση.

Καλή Ανάσταση σε όλους με υγεία!!''