Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 17:13

Καλαμάτα: Θεωρητικό - βιωματικό σεμινάριο για άτομα με ειδικές ανάγκες

Γράφτηκε από την

Θεωρητικό - βιωματικό σεμινάριο πραγματοποιείται από σήμερα έως και την Πέμπτη στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, στο αμφιθέατρο “Θόδωρος Αγγελόπουλος”, στα πλαίσια του προγράμματος “Dancing my way” (θεραπευτικός χορός για άτομα με ειδικές ανάγκες) που θα παρουσιάσει η Καλαματιανή Σοφία Δρούμπαλη.

Το σεμινάριο αποτελεί μέρος του πρωτοποριακού πρότζεκτ, που θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία της Δημοτικής Σχολής Χορού της “Φάρις”, του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και του ΚΕΦΙΑΠ. Το πρότζεκτ επικεντρώνεται στη χρήση του χορού ως μέσου θεραπευτικής προσέγγισης, κοινωνικής ενσωμάτωσης και καλλιτεχνικής έκφρασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει με μία διάλεξη ανοιχτή σε γονείς/συνοδούς και επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, θα παρουσιαστεί ο τρόπος οργάνωσης ενός μαθήματος θεραπευτικού χορού, καθώς και τα κριτήρια επιλογής του. Το σεμινάριο περιλαμβάνει εργαστήρια θεραπευτικού χορού για ΑμεΑ και τους συνοδούς τους. Η κάθε μέρα των εργαστηρίων θα έχει και μία διαφορετική θεματική, η οποία θα διερευνηθεί περαιτέρω από τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Οι τίτλοι των θεματικών είναι: “Watch Μe - Δες Με”, “Relieving the Distance - Μειώνοντας την Απόσταση”, “Tracing my Dance - Ιχνογραφώντας τον Χορό μου”. Η δράση θα ολοκληρωθεί με μια συζήτηση - ανάκλαση σκέψεων με τους συμμετέχοντες συνοδούς, το προσωπικό του ΚΕΦΙΑΠ και της Δημοτικής Σχολής Χορού.

Υπεύθυνος διεύθυνσης πρότζεκτ, οργάνωσης και υλοποίησης σεμιναρίου είναι η Σοφία Φ. Δρούμπαλη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της “Φάρις” Αναστασία Μπελογιάννη στάθηκε στη συνεργασία της επιχείρησης με το ΚΕΦΙΑΠ και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.

Η διοικητικά υπεύθυνη του ΚΕΦΙΑΠ Ιωάννα Καραμήτρη εξήρε τη σημαντική βοήθεια από τη “Φάρις”και την υποστήριξη του έργου του κέντρου από τους εκπαιδευτικούς της σχολής.

Η επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΦΙΑΠ Χριστίνα Μακρίδη μίλησε για πρωτοποριακή και καινοτόμα δράση για την πόλη και σημείωσε τη θεραπευτική δύναμη του χορού σε ανθρώπους που στερούνται λεκτικής επικοινωνίας.

Η διευθύντρια της Δημοτικής Σχολής Χορού Θώμη Σταμούλη ενημέρωσε για την πορεία της Σοφίας Δρούμπαλη που ξεκίνησε το χορό από τη σχολή και ευχαρίστησε τη “Φάρις” που βοήθησε να γίνει το πρότζεκτ και το Δήμο Καλαμάτας που στήριξε το πρόγραμμα.

Η Σοφία Δρούμπαλη μίλησε για το καινοτόμο πρότζεκτ που παρουσιάζει και πώς ο χορός μπορεί να γίνει η φωνή των ατόμων με κινητική αναπηρία. Επεσήμανε ότι για άτομα με αναπηρία ο χορός αποτελεί τη φωνή τους, για να επικοινωνήσουν, να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να τα ακούσουμε.

Η Σοφία Φ. Δρούμπαλη πήρε στην Καλαμάτα την πρώτη της εκπαίδευση στον σύγχρονο και κλασικό χορό φοιτώντας στο προεπαγγελματικό τμήμα (φυτώριο) της Δημοτικής Σχολής Χορού “Φάρις”. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου» (2014) και πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών (2013). Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της (Master of Arts) στην Ψυχοθεραπεία μέσω Κίνησης και Χορού (Dance Movement Psychotherapy, Goldsmiths University of London, 2017). Εχει εργαστεί ως καθηγήτρια χορού, εκπαιδευτικός και ως μέλος ομάδας καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών οργανισμών στην Πάτρα και στην Αθήνα. Τα τελευταία 3 χρόνια εργάζεται στο Λονδίνο ως χοροθεραπεύτρια και καθηγήτρια θεραπευτικού χορού σε ΑμεΑ, προβλήματα ψυχικής υγείας και κοινότητες προσφύγων.