Σάββατο, 21 Απριλίου 2018 19:08

Προετοιμασίες για την κινητοποίηση κατά της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ

Γράφτηκε από τον
Προετοιμασίες για την κινητοποίηση κατά της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ

Συλλαλητήριο πραγματοποιείται αύριο Κυριακή 22 Απριλίου στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης, ως έκφραση αντίθεσης στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ, τόσο στην αρκαδική πόλη -όσο και στη Φλώρινα- όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο που έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Κόμματα και φορείς στην Καλαμάτα καλούν σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση -που οργανώνει η Συντονιστική Αγωνιστική Επιτροπή Μεγαλόπολης- ενημερώνοντας ότι από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, στις 6 αύριο το απόγευμα, θα αναχωρήσουν λεωφορεία για την αρκαδική πόλη, με αφετηρία την οδό Νέδοντος στη συμβολή της με την Κροντήρη.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου χθες το πρωί, στα γραφεία της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) στην Καλαμάτα, ο υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής του κόμματος Θανάσης Πετράκος, από κοινού με τα τοπικά στελέχη Βασίλη Τσουλάκο και Βαγγέλη Μάινα, κάλεσαν τους Μεσσήνιους να μετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της Μεγαλόπολης.

 

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

“Η πώληση του 40% της ΔΕΗ σε ιδιώτες πρέπει να ανησυχεί τους Μεσσήνιους και για έναν επιπλέον λόγο, καθώς θα ξαναζωντανέψει το εφιαλτικό σενάριο για τα λιγνιτωρυχεία στο Ακριτοχώρι” δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Θ. Πετράκος, χαρακτηρίζοντας το προς ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης “εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα”.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης υποστήριξε ότι οι ιδιώτες θα διατηρήσουν μόλις 28 από τους σημερινούς εργαζόμενους σε αυτό, προσθέτοντας ότι παράλληλα καταργείται και το ανταποδοτικό “λιγνιτόσημο” προς τον τοπικό δήμο, για να αντικατασταθεί με άλλον, μικρότερο κατά 30% πόρο, ο οποίος όμως θα τίθεται στη διάθεση της Περιφέρειας και όχι του Δήμου Μεγαλόπολης.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Θ. Πετράκος, το εν λόγω ν/σ αποτελεί την χαριστική βολή για την ΔΕΗ, η οποία -σημείωσε- είναι μόνο τύποις δημόσια, καθώς από το 51% που φέρεται να κατέχει το Δημόσιο, το 17% υπάγεται στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο 34% στο αποκαλούμενο “υπερταμείο Σόιμπλε”.

Το μόνο βέβαιο, συνέχισε, είναι ότι με τη μεθόδευση που ακολουθείται θα καταρρεύσει η ΔΕΗ, χωρίς βεβαίως να μειωθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού.

“Δεν μπορεί να υπάρξει χώρα χωρίς δημόσια ενέργεια”, σημείωσε ο Θ. Πετράκος, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι “ψεύδεται η κυβέρνηση όταν επικαλείται μνημονιακή υποχρέωση που επιβάλει η Ευρώπη”. Προς τούτο επικαλέστηκε απάντηση της επιτρόπου της Ε.Ε. σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκου Χουντή, σύμφωνα με την οποία “ήταν η κυβέρνηση που επέλεξε να πουλήσει μονάδες της ΔΕΗ” - για να καταλήξει σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

“Να είναι βέβαιοι όσοι υπογράψουν την πώληση ότι δεν θα περάσουν καλά, καθώς θα διωχθούν για απιστία κατά του Δημοσίου”.

Για “μείζον πολιτικό έγκλημα” είχε μιλήσει νωρίτερα και ο Β. Τσουλάκος αναφερόμενος στην πώληση του 40% της ΔΕΗ, μιλώντας για “αποικιακού χαρακτήρα νομοσχέδιο” και για “πολιτική που δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά”. Εξέφρασε, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι και αυτό το νομοσχέδιο “θα μείνει στα χαρτιά, όπως και η ‘μικρή ΔΕΗ’ που επιχείρησε η κυβέρνηση Σαμαρά, γιατί θα βρουν απέναντί τους τον λαό”.

Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ πρέπει να διαφυλαχθεί σημείωσε, τέλος, ο Βαγγέλης Μάινας, μιλώντας για “δήθεν επενδυτές που ούτε καν το ρίσκο της επένδυσης δεν παίρνουν, ζητώντας -και παίρνοντας- απαράδεκτες διασφαλίσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εξευτελιστικές τιμές αγοράς της ενέργειας την οποία θα πωλούν στη συνέχεια, σε πελάτες που υποχρεώθηκε η ΔΕΗ να διώξει -και όλα αυτά με τη συναίνεση μιας δήθεν αριστερής κυβέρνησης”.

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Λίγη ώρα αργότερα, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, η διοίκηση του φορέα και η Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα απηύθυναν το δικό τους κάλεσμα για συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο της Μεγαλόπολης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωτήρης Τσώνης χαρακτήρισε “εθνικό έγκλημα τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης”, καταγγέλλοντάς την ότι “βγάζει στο σφυρί καινούργιες μονάδες της ΔΕΗ, την ίδια στιγμή που καθυστερεί την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης με τους εργαζομένους της”.

Από την πλευρά του, ο οργανωτικός γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Πράττης, κατήγγειλε ότι η πώληση του 40% της ΔΕΗ αποτελεί πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι μνημονιακή υποχρέωση που επιβλήθηκε.

Επίθεση της κυβέρνησης με νέα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα αναμένει ο Κώστας Κρόμπας, που μίλησε -όπως και ο Σωτήρης Βλάχος- ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Αγώνα Καλαμάτας, προβλέποντας ότι “μετά την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας θα ακολουθήσει αυτή του νερού και των μεταφορών”. Ο Σ. Βλάχος, τέλος, επισήμανε ότι θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, μέσω μετακινήσεων και απολύσεων υπαλλήλων της.


NEWSLETTER