Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 14:38

Πλήθος κόσμου στα “Λελώνεια”

Γράφτηκε από την
Πλήθος κόσμου στα “Λελώνεια”

Παρουσία πλήθους κόσμου αναβίωσαν και φέτος τα "Λελώνεια" χθες το πρωί στα Φιλιατρά στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, τιμώντας έτσι το ηρωικό Φιλιατρινόπουλο Πανάγο Λελώνη.

Στο γραφικό εκκλησάκι που έχει ιστορική και αρχαιολογική αξία  τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας δόθηκε η σημαία με τον Αϊ-Γιώργη από τον πατέρα Διονύσιο Καλογερόπουλο σε έναν από τους ιππείς και όλοι μαζί ξεκίνησαν την περιφορά της στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Παράλληλα στο ιστορικό γεγονός αναφέρθηκε ο διευθυντής του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φιλιατρών Γιάννης Σάκκουλας  ο Πανάγος  Λελώνης ήταν ένα γενναίο Φιλιατρινόπουλο που επί εποχής Τουρκοκρατίας, όταν του Αγίου Γεωργίου γίνονταν ιπποδρομίες σύμφωνα με το έθιμο, έπαιρνε μέρος και πάντα κέρδιζε. Αυτό όμως δεν άρεσε στους Τούρκους και του είχαν ζητήσει να μην ξαναπάρει μέρος γιατί αλλιώς θα τον σκότωναν. Αυτός αψήφησε τις απειλές και παρά τα εμπόδια που του είχαν βάλει κέρδισε για ακόμη μια χρονιά. Ετσι αποφάσισαν να τον κρεμάσουν στη βελανιδιά που ήταν δίπλα από το ναό. Εχοντας την θηλιά περασμένη στο λαιμό του η αρραβωνιαστικιά του Κρινιώ άρπαξε από έναν Τούρκο το άλογο και το σπαθί του, έκοψε το σχοινί και τον απελευθέρωσε. Τρέχοντας όμως για να σωθούν και μη έχοντας άλλη επιλογή έπεσαν σε μια λίμνη που ήταν εκεί κοντά και πνίγηκαν.

Να τονίσουμε ότι οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Δήμο Τριφυλίας, τον Ιππικό Όμιλο Τριφυλίας και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, πλαισιώθηκαν από αγώνες δρόμου μαθητών του γυμνασίου της πόλης όπως και από ιππική παρουσίαση εντυπωσιάζοντας το κοινό.

Για την ηρωική μορφή του Πανάγου Λελώνη μίλησε και ο εφημέριος Διονύσιος Καλογερόπουλος με αναφορά και στους δύο έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται στην Τουρκία , ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας.

 


NEWSLETTER