Δευτέρα, 14 Μαϊος 2018 08:15

Ενημέρωση στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για τη δωρεά μυελού των οστών

Γράφτηκε από την
Ενημέρωση στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για τη δωρεά μυελού των οστών

Το να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών είναι κάτι από αυτά τα μικρά πράγματα που μπορεί να κάνει και να χαρίσει ζωή. Κάθε χρόνο μόνο στην Ελλάδα εκδηλώνουν κάποιον καρκίνο στο αίμα τους περίπου 5.000 άνθρωποι -μεταξύ τους και παιδιά, καθώς η λευχαιμία είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία.

Για τους περισσότερους ασθενείς η μόνη ελπίδα είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών, δηλαδή εμείς.

Ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας, αντιπλοίαρχος Αντώνης Δουμάνης, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών “Αρχέγονο Κύτταρο Καλαμάτας” διοργάνωσαν την Παρασκευή στο χώρο του Λιμεναρχείου ενημερωτική εκδήλωση για τη δυνατότητα δωρεάς μυελού των οστών, με ομιλητή τον διευθυντή του Αιματολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιάννη Αδαμόπουλο. Στην ενημέρωση συμμετείχαν επίσης το μέλος του Συλλόγου “Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος” Αναστασία Γαληνέα και ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Γιάννης Σπυρόπουλος. 
Με αφορμή την εκδήλωση, στην παγκόσμια δεξαμενή δωρητών μυελού των οστών γράφτηκαν 14 στελέχη του Λιμεναρχείου Καλαμάτας.

 

ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΝΑ ΧΑΡΙΣΕΙΣ ΖΩΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο περισσότεροι γίνονται δότες μυελού των οστών και αυξάνει ο αριθμός των εθελοντών, αυξάνονται και οι πιθανότητες για έναν άνθρωπο που πάσχει από λευχαιμία να βρεθεί συμβατός με αυτούς και να κάνει τη μεταμόσχευση που θα του σώσει τη ζωή.

Η διαδικασία να γίνει κάποιος δότης είναι απλή και ανώδυνη, κι αφού συμπληρώσει μια ειδική αίτηση δίνει λίγο σάλιο ή λίγες σταγόνες αίμα στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του νοσοκομείου ή σε αντίστοιχη εκδήλωση. Το δείγμα αυτό που θα πάρουν έχει κάποια χαρακτηριστικά και αυτά μπαίνουν μέσα σε μια παγκόσμια δεξαμενή. Οταν και αν κληθεί κάποιος να δώσει μυελό των οστών, δίνει μητρικά κύτταρα προσφέροντας αίμα από φλέβα όπως στην αιμοδοσία. Οσον αφορά ηλικιακούς περιορισμούς, εγγράφονται από τα 18 και οι εθελοντές δότες δίνουν μέχρι τα 55.

Ν.Κ.


NEWSLETTER