Τετάρτη, 16 Μαϊος 2018 17:05

Πυρά εναντίον του Καφαντάρη

Γράφτηκε από την

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πύλου με θέμα την ανάκληση αδειών για τις καντίνες στην παραλία του Διβαριού Γιάλοβας.

Την εν λόγω σύσκεψη προκάλεσε ο ίδιος ο δήμαρχος καλώντας τους θιγόμενους αλλά και άλλους επιχειρηματίες τουριστικών επαγγελμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για το γενικότερο κλίμα που επικρατεί και σχετίζεται με την ανάπτυξη του τουρισμού.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο πολίτης πρέπει να είναι ενημερωμένος για τον τρόπο που λειτουργούν οι υπηρεσίες όταν αδειοδοτούν, και οι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι προς τις υποδείξεις και να τηρούν τους κανόνες. Μέχρι εδώ καλά τα είπε ο δήμαρχος. Ο κόσμος άκουσε με προσοχή αλλά η ανάκληση των αδειών για τις καντίνες παραμένει.

Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες έχουν ήδη πληρώσει για το 2018 από τον Μάρτιο για τον τόπο που θα καλύψει η αυτοκινούμενη καντίνα καθώς και για το χώρο που αναπτύσσονται οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες. Το έγγραφο της ανάκλησης ήρθε μόλις πριν λίγες ημέρες και αναφέρει ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι καλύψεως του χώρου και άλλα τινά κατά την περσινή περίοδο. Το ποσό που πληρώνουν οι εν λόγω επαγγελματίες ανέρχεται στα 6.000 ευρώ ετησίως. Η σύμβαση είναι τριετής, φυσικά δόθηκαν κατόπιν διαδικασιών δημοπρασίας. Τα  χρήματα αυτά εισπράττονται από τον Δήμο και από την κτηματική υπηρεσία. Παλαιότερα πλήρωναν στο ταμείο αρχαιολογικών χώρων.

Αν είσαι απέξω από τούτη τη διαδικασία του επιχειρείν σε παραλίες, αντιλαμβάνεσαι ότι στην ουσία υπάρχουν υπηρεσίες που νοικιάζουν άμμο και οι επαγγελματίες την πληρώνουν. Υπάρχει και άλλη υπηρεσία που ελέγχει τη διαδικασία του κτίζω στην άμμο. Αυτά προκαλούν τον γέλωτα σε ξεκαρδιστική μορφή. Ελα που δεν είναι για γέλια αλλά για κλάματα! Τούτο λοιπόν έχει ως αποτέλεσμα ο δήμαρχος να βρίσκεται εν μέσω δύο πυρών: Του υπουργείου Πολιτισμού που διεξάγει αυτοψίες, και των επαγγελματιών. Αν αυτά τα εντάξουμε στην σφαίρα της τουριστικής ανάπτυξης, που αυτή ζητάει ο τόπος, δεν θα προχωρήσει το πλοίο της ανάπτυξης διότι η καρίνα του θα βρει στα ύφαλα της γραφειοκρατίας και της εμπλοκής των υπηρεσιών.

Να θυμηθούμε εδώ πως ευτυχώς δε πραγματοποιήθηκε η ίδρυση ναυπηγείων το 1975 στον όρμο του Ναυαρίνου. Η σοφία ανθρώπων τότε χάραξε ρότα για την περιοχή η οποία κατεύθυνε το πλοίο προς την τουριστική ανάπτυξη. Οι άνθρωποι αυτοί υπηρετούσαν το υπουργείο Πολιτισμού και λεγόντουσαν αρχαιολόγοι. Σήμερα ενίοτε προσδιορίζεται ως μπαμπούλας και ως Γκιουλέκας της περιοχής. Στην τουριστική ανάπτυξη η περιοχή έχει πάρει άριστα με τόνο και οι επαγγελματίες γνωρίζουν άριστα το αντικείμενό τους. Αλλωστε, δε γεννήθηκαν στη Φούρκα ή στη Σαμαρίνα. Γεννήθηκαν στην Πύλο και γνωρίζουν πώς θα έλξουν τον τουρίστα. Η περιοχή δε χρειάζεται καθυστερήσεις. Χρειάζεται ευελιξία, ταχύτητα, ρεαλισμό, υπακοή και να καταλάβουν οι δημόσιες υπηρεσίες ότι υπηρετούν τον πολίτη.

Τέλος, σημειώνεται ότι έχοντας πληρώσει οι εν λόγω επιχειρηματίες για τις καντίνες δεν δουλεύουν μέχρι να ανακληθεί -αν ανακληθεί- η απόφαση της ανάκλησης, ω ανάκληση. Ο δήμαρχος δικαίως ή αδίκως καλείται να βγάλει το φίδι από την άμμο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και δύο έμπειροι τουριστικοί επαγγελματίες που επιχειρούν 40 χρόνια στην περιοχή και ακούν στο όνομα Σταύρος Γιαννούτσος και Δημήτρης Καραλής, οι οποίοι φυσικά στήριξαν τον δήμαρχο προκειμένου να τελειώσει αισίως η εμπλοκή αυτή και να μπει το πλοίο από το καρνάγιο στη θάλασσα.

 

Τάκης Αλεξάκης