Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 21:07

Μανιασμένα κύματα σάρωσαν τις ακτές - Μικρότερες οι ζημιές στην υπόλοιπη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Μανιασμένα κύματα σάρωσαν τις ακτές - Μικρότερες οι ζημιές στην υπόλοιπη Μεσσηνία

Ωρες μεγάλης αγωνίας έζησαν για μία ακόμα φορά οι κάτοικοι των παραλιακών περιοχών της Μεσσηνίας, λόγω της έντονης κακοκαιρίας. Η θαλασσοταραχή προκάλεσε αρκετές ζημιές, ενώ ο δυνατός αέρας προκάλεσε πολλά προβλήματα κυρίως στην ηλεκτροδότηση, σε αρκετά σημεία του νομού.
Τα μανιασμένα κύματα προκάλεσαν και πάλι ζημιές στην Κορώνη, τη Μεθώνη, τη Φοινικούντα, τον Αγιο Ανδρέα, το Ακρογιάλι και το Αρχοντικό Αβίας. Στη Στούπα, την Καρδαμύλη και τον Αγιο Νικόλαο οι πτώσεις δέντρων και στύλων της ΔΕΗ προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ η θάλασσα έβγαλε πέτρες στους παραλιακούς δρόμους. Στην Τριφυλία ξεχείλισε ο χείμαρρος Λαγκούβαρδος και έγινε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε αγροτικό δρόμο, ενώ στον Ταΰγετο συνεχίστηκε η χιονόπτωση και η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν μόνο με αλυσίδες.
Επίσης, ο ποταμός της Βελίκας φούσκωσε και οι κάτοικοι της παραλίας ήταν επί ποδός. Στο λιμάνι της Καλαμάτας οι ερασιτέχνες ψαράδες χθες μετρούσαν τις πληγές τους και ορισμένοι προχώρησαν σε ανέλκυση της βυθισμένης τους βάρκας.
Το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε πάντως τη Μεσσηνία ήταν ευτυχώς μικρότερο από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα οι ζημιές να είναι αρκετές, αλλά περιορισμένης έκτασης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στον Αγιο Ανδρέα, δεσμεύτηκε πως θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί το έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας της περιοχής στο ΕΣΠΑ με την αναθεώρησή του. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 2,85 εκ. ευρώ και τη μεγάλη σημασία του για την προστασία της περιοχής τόνισαν τόσο ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος όσο και ο αντιδήμαρχος Νίκος Φύκιρης.
Ο κ. Αλευράς υπενθύμισε εξάλλου πως το έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας του Ακρογιαλιού δημοπρατείται στις 14 του μήνα.

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ


Στον Αγιο Ανδρέα η χθεσινή εικόνα ήταν η ίδια με την αντίστοιχη περυσινή... Η θαλασσοταραχή πλημμύρισε παραλιακά ξενοδοχεία και το σπίτι της ηλικιωμένης Ελεονώρας Θεοφιλοπούλου η οποία αρνείται να το εγκαταλείψει, παρά το ύψος του νερού. Τόσο η κόρη της Εύα Σωφρονά όσο και ο γείτονάς της Βασίλης Βρυώνης με τη σύζυγό του, προσπαθούσαν και χθες να πείσουν την ηλικιωμένη να δεχτεί τη φιλοξενία των γειτόνων της μέχρι να περάσει η κακοκαιρία. Παράλληλα, έγιναν προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα στην παραλία, μπροστά από το σπίτι. Ο κ. Βρυώνης όμως, μιλώντας με το δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη, τόνισε αρκετές φορές πως για να προστατευτεί το σπίτι χρειάζονται μερικά φορτηγά πέτρες.

ΦΟΥΣΚΩΣΕ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΤΗ ΒΕΛΙΚΑ


Επί ποδός ήταν χθες από νωρίς το πρωί οι κάτοικοι στην παραλία της Βελίκας, καθώς το ποτάμι φούσκωσε κι έτρεμαν μήπως τα νερά μπουν στα σπίτια τους. Ο Βασίλης Λεμπέσης και η Βασιλική Κόκκαλη αναφέρθηκαν στην προσπάθεια που έχουν κάνει ο δήμος και η Περιφερειακή Ενότητα, όμως χρειάζεται καθαρισμός σε όλο το μήκος του ποταμού, μέχρι τις εκβολές του, καθώς έχουν πέσει κορμοί δέντρων. Ευχαρίστησαν πάντως το δήμο για την ανταπόκριση που έχει δείξει μέχρι στιγμής.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, που βρέθηκε στην περιοχή, υπογράμμισε πως ο καθαρισμός της κοίτης έχει γίνει έγκαιρα από το Σεπτέμβριο με τη συνεργασία του δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας, όμως απομένει ένα τμήμα πριν από τις εκβολές, που πρέπει να καθαριστεί με μηχάνημα της Περιφερειακής Ενότητας.

ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΟΡΩΝΗ - ΜΕΘΩΝΗ - ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ


Πέτρες και βράχια βγήκαν στους παραλιακούς δρόμους της Μεθώνης, της Φοινικούντας και της Κορώνης. Μηχανήματα του Δήμου Πύλου - Νέστορος δούλευαν διαρκώς από την αρχή της κακοκαιρίας, σύμφωνα με το δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη.
Στην Κορώνη, προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στο Αρτάκι. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πελαγία Λευτάκη - Αρβανίτη οι κάτοικοι ξενύχτησαν από τη μανία των κυμάτων που εισέβαλλαν στα σπίτια τους και κατέστρεψαν την οικοσκευή τους. Εκλεισε ο παραλιακός δρόμος από πέτρες κι αντικείμενα, καταστράφηκαν οι ξύλινες κατασκευές των επαγγελματιών και των ψαράδων, και η θάλασσα παρέσυρε ακόμα και κάδους απορριμμάτων.
Ακόμα και πέτρες από το έργο ενίσχυσης του λιμενοβραχίονα κατέληξαν στο λιμάνι, προκαλώντας αρκετούς κινδύνους. Από τη μεριά της αντιδημάρχου ζητείται άμεση παρέμβαση της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας καθώς και  του αντιπεριφερειάρχη, προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές. 

ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ


Με αλυσίδες γινόταν και χθες η κυκλοφορία των οχημάτων στον Ταΰγετο, καθώς η χιονόπτωση συνεχιζόταν σχεδόν όλη τη μέρα. Πέρα από τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, χρειάστηκε και η συνδρομή μηχανημάτων από τη Λακωνία, καθώς πέρα από το χιόνι έπρεπε να απομακρυνθούν δέντρα και πέτρες που έπεφταν στο οδόστρωμα λόγω της κακοκαιρίας.

ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ


Στην ανέλκυση βυθισμένων σκαφών προχώρησαν χθες το πρωί κάποιοι από τους ερασιτέχνες ψαράδες της Καλαμάτας, που προχθές βρήκαν τις βάρκες τους βυθισμένες. Οπως πληροφορηθήκαμε, πρόκειται για 3 βάρκες που έσπασαν κι έβαλαν νερά με συνέπεια να βουλιάξουν, και ένα ιστιοφόρο που πληγώθηκε άσχημα καθώς τα κύματα το χτυπούσαν πάνω στο μόλο.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΝΗ


Δύσκολη νύχτα πέρασαν και οι κάτοικοι της Δυτικής Μάνης. Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση ήταν αλλεπάλληλες καθώς ο δυνατός αέρας έριχνε δέντρα και στύλους της ΔΕΗ. Στον Αγιο Νικόλαο και τη Στούπα είχαν βγει πέτρες και βράχια στους παραλιακούς δρόμους, ενώ στο Ακρογιάλι η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω της θαλασσοταραχής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, χθες το πρωί κλιμάκιο του δήμου με τον αντιδήμαρχο Αλέξ. Ρουτζούνη βρέθηκε στο Ακρογιάλι, όπου έγινε καθαρισμός του οδοστρώματος με μηχάνημα. Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας ανέφερε πως η ανταπόκριση της ΔΕΗ ήταν άμεση σε κάθε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια, Βασίλης Μπακόπουλος, Κώστας Μπούρας


NEWSLETTER