Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 19:46

Περιήγηση στον Μαγκλαβά

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περιήγηση στον Μαγκλαβά

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης με τίτλο «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» του υπουργείου Πολιτισμού, διοργανώνει αυτή την Κυριακή περιήγηση στους θολωτούς τάφους και τις εκκλησίες στην ευρύτερη περιοχή του όρους Μαγκλαβάς.

Πρόκειται για πεζοπορική διαδρομή στο βουνό Μαγκλαβάς (συνδυασμός πεζοπορίας και μετακίνησης με το λεωφορείο) που περιλαμβάνει χωμάτινη διαδρομή στο δάσος του Μαγκλαβά, επίσκεψη σε εκκλησίες της περιοχής (Παναγίτσα και Αγ. Αντώνιος), στάση στη Φουρτζόβρυση και στους μυκηναϊκούς τάφους Kαμινίων. Η εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία με διάφορους εθελοντές, ομάδες και συλλόγους της Μεσσηνίας που έχουν σχέση με την πεζοπορία, την άθληση και τη φύση και τον πολιτισμό.

Σημειώνεται ότι θα γίνει ξενάγηση στους θολωτούς τάφους των Καμινίων, κοντά στο σύγχρονο οικισμό Κρεμμύδια. Πρόκειται για κάποια από τα πρωιμότερα δείγματα θολωτών τάφων σ’ ολόκληρη τη Μεσσηνία. Χρονολογούνται στη μετάβαση της Μεσοελλαδικής προς την πρώιμη Μυκηναϊκή εποχή, γύρω στο 1700 π.Χ. περίπου 400 χρόνια πριν τη μεγάλη ακμή του Ανακτόρου του Νέστορος. Στις ταφές υπήρχε μεγάλος πλούτος και ποικιλία κτερισμάτων στους νεκρούς. Ο ένας από τους θολωτούς τάφους

χρησιμοποιήθηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους (4ος -3ος αι. π.Χ.) για την τέλεση λατρείας προς τιμή των προγόνων, όπως φανερώνουν τα σχετικά ευρήματα. Το έθιμο αυτό της «προγονολατρείας» παρατηρείται και σε άλλους θολωτούς τάφους της Μεσσηνίας.

Ως αφετηρία έχει οριστεί το σημείο στη συμβολή των οδών Παπάζογλου και Υπαπαντής 2 (πλησίον των γραφείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων επί της οδού Μπενάκη και Παπάζογλου), στην Καλαμάτα. Οσοι συμμετάσχουν θα ξεκινήσουν στις 7.30 π.μ. από το προαναφερόμενο σημείο. Στις 8.30 π.μ. μπορούν να προστεθούν όσοι το επιθυμούν στην πλατεία Βλαχόπουλου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθύνεται στον Στ.  Φριτζίλα, προϊστάμενο τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, στα τηλ. 27210 26410 και 27210 63100 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση efames@culture.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER