Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018 21:20

Μελέτες για τα καλντερίμια από τους “Φίλους της Βέργας”

Γράφτηκε από τον
Μελέτες για τα καλντερίμια από τους “Φίλους της Βέργας”

Μελέτες για την αποκατάσταση του συνόλου των καλντεριμιών της περιοχής ετοιμάζουν οι “Φίλοι της Βέργας” -μία από αυτές, η οποία αφορά καλντερίμι χαρακτηρισμένο από το υπουργείο Πολιτισμού ως “μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς”, έχει ήδη παραδοθεί στον Δήμο Καλαμάτας προκειμένου να αναζητηθεί χρηματοδότηση.

Μεσοπρόθεσμα δε σχεδιάζεται αποτύπωση όλων των μονοπατιών τον Ταΰγετο, μια προσπάθεια που θα απαιτήσει τη συνεργασία, τόσο αυτοδιοικητικών φορέων -όπως οι Δήμοι Καλαμάτας και Δυτικής και Ανατολικής Μάνης-, όσο και των τοπικών συλλόγων.

Τα παραπάνω επισήμανε, ο εκπρόσωπος του συλλόγου “Φίλοι της Βέργας” Κώστας Μαρκάκης, χθες το πρωί, λίγο πριν την έναρξη της ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα “Σέλιτσα (Βέργα) του Δυτικού Ταϋγέτου: Μεσσηνιακή Πύλη στη Μάνη. Ιστορία - Περιβάλλον - Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, που διργάνωσαν στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, η Δημοτική Κοινότητα Βέργας και οι σύλλογοι "Φίλοι της Βέργας", Πολιτιστικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μάνης, Σύλλογος Πεζοπόρων - Ορειβατών "Ευκλής", Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας.

Οπως σημείωσε ο Κ. Μαρκάκης, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και ο χαρακτηρισμός -ως “μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς”- ενός ακόμα τμήματος του παλαιού καλντεριμιού, το οποίο οδηγεί στον Αγιο Γεώργιο, στο Καλάθι, όπου συνδέεται “με όλο το δίκτυο μονοπατιών του Ταΰγετου”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα καλντερίμια στη Βέργα φαίνεται ότι ξεκίνησαν να κατασκευάζονται πολύ παλαιά, από την φράγκικη ακόμα περίοδο, και η επέκτασή τους έγινε σταδιακά μέσα στους επόμενους αιώνες.

Πριν την εισήγηση του Κ. Μαρκάκη είχε αναγνωστεί επιστολή της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού με την οποία χαιρέτιζε την εκδήλωση, ενώ το ίδιο έκανε και στην σύντομη τοποθέτησή του και ο εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευτύχης Μπιτσάνης.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης Παναγιώτη Χειλά και Βαγγέλη Πανταζή προέδρου και αντιπροέδρου αντίστοιχα της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας, Χαράλαμπου Αφάλη προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Βέργας, Αγγελικής Παναγουλέα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μάνης, Ελένης Οικονομοπούλου και Μιχάλη Στακιά από τον σύλλογο πεζοπόρων ορειβατών Καλαμάτας “Ευκλής”, Θύμιου Αλεξόπουλου από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας και του Στέφανου Κουνιάδου προέδρου της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας.

Μίλησαν επίσης, η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη διευθύντρια ανασκαφών της Αρχαίας Θουρίας και πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Θουρίας, ο ιστορικός και συγγραφέας Σταύρος Καπετανάκης πρόεδρος της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκρέκης, όπως επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος και ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Δημήτρης Φαββατάς. ενώ παρεμβάσεις έγιναν και από τους δημότες Ολγα Καλογεροπούλου – Δραγώνα, Δημήτρη Πανταζή και Δημήτρη Χόχωλη.

Στη χθεσινή εκδήλωση μετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμάτας Γιάννης Θεοφιλόπουλος και Χριστίνα Καντζιλιέρη, η πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Στέλλα Καρλαύτη καθώς και ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος από την Ομάδα “Πάμε Βόλτα”.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER