Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 08:34

Στην Καλαμάτα το Διεθνές Εργαστήριο για τις ασύρματες επικοινωνίες

Γράφτηκε από την

 

Ξεκινούν τη Δευτέρα 25 Ιουνίου στην Καλαμάτα οι τετραήμερες εργασίες του 19ου Διεθνούς Εργαστηρίου για τις εξελίξεις στην επεξεργασία σήματος στις ασύρματες επικοινωνίες (SPAWC 2018 / 19th IEEE International Workshop on Signal Processing Advances in Wireless Communications).

Το συνέδριο, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου “Elite City Resort” φέρνει στην Καλαμάτα η συμπατριώτισσά μας καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνά Πετροπούλου (φωτό), κόρη του αείμνηστου εξαγωγέα και προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Τάκη Πετρόπουλου, η οποία διαπρέπει στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με τον δρα Κωνσταντίνο Παπαδιά επιστημονικό διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Athens Information Technology της Ελλάδας.

Το SPAWC 2018 διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών και σε αυτό μετέχουν κορυφαίοι ερευνητές και επαγγελματίες του κλάδου των ασύρματων τηλεπικοινωνιών από όλο τον κόσμο, καθώς και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου. Στόχο του συνεδρίου αποτελεί η ανακοίνωση αποτελεσμάτων και η ανταλλαγή ιδεών για τη διαμόρφωση του μέλλοντος στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τηλεπικοινωνιακό μας κόσμο.

Αντικείμενο του συνεδρίου αποτελεί, συγκεκριμένα, η πρόοδος που έχει επιτελεστεί α) στην επεξεργασία σημάτων για τις ασύρματες επικοινωνίες, β) στη δικτύωση και γ) στη θεωρία των πληροφοριών, δεδομένου ότι η δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας και πρόσβασης στο Διαδίκτυο έχει γίνει πια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Μια σειρά συσκευών όπως το (έξυπνο) κινητό τηλέφωνο, ο φορητός υπολογιστής, το tablet και ο πλοηγός GPS στο αυτοκίνητο, δίνουν στους χρήστες τους τη δυνατότητα να επωφεληθούν από μια πληθώρα υπηρεσιών και εφαρμογών, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων: από την επαγγελματική ως αυτή της διασκέδασης ή της κοινωνικής δικτύωσης.

Πίσω απ’ αυτές τις τόσο προσιτές σε όλους μας εφαρμογές βρίσκονται τεχνολογίες που ακολουθούν διεθνή πρότυπα όπως τα IEEE 802.11 και 3GPP LTE, κατά κόσμον Wi-Fi και 4G, με μια κοινή επιστημονική βάση: την επεξεργασία σημάτων (Signal Processing) για ασύρματες επικοινωνίες (Wireless Communications).

Στο παρελθόν, το συνέδριο έχει διεξαχθεί, μεταξύ άλλων, στο Σαπόρο της Ιαπωνίας, στο Εδιμβούργο, στη Στοκχόλμη, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στο Ελσίνκι, ενώ το 2019 θα γίνει στις Κάννες.

Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Καλαματιανή Αθηνά Πετροπούλου πήρε δίπλωμα ηλεκτρολόγου μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) το 1986 και διδακτορικό (1991) από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Νοrtheastern της Βοστόνης. Ηταν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Drexel της Φιλαδέλφειας από το 1992 μέχρι το 2010 όταν και εκλέχθηκε κοσμήτορας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του πολιτειακού Πανεπιστημίου Rutgers του Νιου Τζέρσεϊ. Επανεξελέγη στην ίδια θέση το 2013 και ολοκλήρωσε τη θητεία της ως κοσμήτορας το 2016, ενώ το 2017 εξελέγη στη βαθμίδα διακεκριμένης καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

Παράλληλα, είναι επιστημονική συνεργάτιδα (Visiting Research Collaborator) στο Πανεπιστήμιο Princeton, ενώ έχει διατελέσει επισκέπτρια καθηγήτρια στο SUPELEC του Πανεπιστημίου École Supérieure d' Electricité (Supelec), στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), και στο Πανεπιστήμιο Princeton.

Από το 2012 διατηρεί τον τίτλο Great Master στο Πανεπιστήμιο Ηλεκτρονικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (UESTC), στην πόλη Τσεντού της Κίνας.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη στατιστική επεξεργασία ψηφιακών σημάτων και τη στατιστική μοντελοποίηση συστημάτων, με εφαρμογές σε ασύρματες τηλεπικοινωνίες, ασύρματα δίκτυα, ραντάρ και βιοπληροφορική.

Για την έρευνά της τιμήθηκε το 1995 με το βραβείo Presidential Faculty Fellow, τo οποίο της απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον σε τελετή στο Λευκό Οίκο.