Σάββατο, 07 Ιουλίου 2018 08:24

Αναγκαία η ενίσχυση αστυνόμευσης στους αρχαιολογικούς χώρους

Γράφτηκε από την

 

Δεν πάει πάνω από ένας μήνας που ένα δημοσιογραφικό συνεργείο έπεσε θύμα κλοπής στο Ανδρομονάστηρο.

Πήγαν για να τραβήξουν φωτογραφίες και να κινηματογραφήσουν το χώρο και είχαν αφήσει τον εξοπλισμό τους μέσα στο αυτοκίνητο. Επιστρέφοντας διαπίστωσαν ότι... έλειπε. Βέβαια, τέτοια κρούσματα δεν συμβαίνουν κάθε μέρα, τόσο στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, όσο και γενικότερα στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Μεσσηνίας. Ομως επειδή δεν είναι και σπάνια -ειδικά στην Αρχαία Μεσσήνη, όπου από τις αρχές του χρόνου έχουν καταγραφεί 8 κλοπές- η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας τοποθέτησε ήδη μια προειδοποιητική πινακίδα στην Αρκαδική Πύλη, για να είναι οι επισκέπτες σε εγρήγορση. Οτι πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα φύλαξης στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο δεν το αμφισβητεί άλλωστε κανένας.

 

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Είναι αυτονόητο τέτοια εποχή η αστυνόμευση σε τουριστικούς προορισμούς της Μεσσηνίας να έχει αυξηθεί. Αυτό επιβεβαιώνει στην “Ε” και ο διευθυντής Αστυνομίας του νομού, αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Πούπουζας. Λέει ότι έχουν αυξήσει την εμφανή αστυνόμευση με εποχούμενες περιπολίες των οικείων τμημάτων, αλλά και με ομάδες όπως είναι η ΟΠΚΕ και η ΟΕΠΤΑ. Εν τω μεταξύ το όποιο πρόβλημα, όπου έχουν παρουσιαστεί κρούσματα κλοπών, εντοπίζεται στην Αρχαία Μεσσήνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, από τις αρχές του χρόνου έχουν καταγραφεί συνολικά 8 κλοπές, και ειδικότερα: 3 στην Αρκαδική Πύλη, 3 στο τείχος μετά την Αρκαδική Πύλη, καθώς και 2 ακόμα στο χώρο στάθμευσης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης. Επίσης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Οιχαλίας, αστυνόμος Α’ Νίκος Αντωνόπουλος, επιβεβαιώνει το περιστατικό κλοπής στο Ανδρομονάστηρο, καθώς έγινε μια τηλεφωνική καταγγελία στο τμήμα, ωστόσο κανένας δεν εμφανίστηκε για να κάνει μήνυση.

 

ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Εν τω μεταξύ μόλις τον περασμένο Απρίλιο κατηγορούμενος από την περιοχή καταδικάστηκε στο Κακουργιοδικείο Καλαμάτας για κλοπές που είχαν γίνει πέρυσι τον Αύγουστο στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Μεταξύ άλλων είχε σπάσει το πίσω δεξιό τζάμι του αυτοκινήτου ενός Γάλλου τουρίστα και έκλεψε από μέσα δύο βαλίτσες με ρούχα. Στις κλοπές, που εξιχνιάστηκαν το 2016 ήταν και η κλοπή 600 ευρώ από τηλεοπτικό συνεργείο στη Μονή Βουλκάνου. Επίσης βρέθηκε και οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη ο δράστης που είχε πάρει τάματα και χρυσά από τον θρόνο της Παναγίας και έκλεψε ένα τάμπλετ και 140 ευρώ από ξεκλείδωτο αυτοκίνητο επισκεπτών στην Αρκαδική Πύλη. Και όπως λένε και οι δύο αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, οι δράστες κλέβουν κυρίως μικρές ηλεκτρονικές συσκευές και έγγραφα, ρούχα και μικρά χρηματικά ποσά.

 

ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ

Και μπορεί αυτά τα οποία κλέβουν να μην είναι συνήθως μεγάλης αξίας ή να είναι ασφαλισμένα (όπως για παράδειγμα ο εξοπλισμός ενός ξένου τηλεοπτικού συνεργείου), όμως μετράει και η ζημιά. Συνήθως λοιπόν θα σπάσουν το τζάμι του αυτοκινήτου για να κλέψουν ή οι επιβαίνοντες θα έχουν κάνει το λάθος να το αφήσουν ανασφάλιστο. Και όταν μέσα στα προσωπικά αντικείμενα που θα τους κλέψουν είναι ταυτότητες και διαβατήρια ή τραπεζικές κάρτες και άλλα επίσημα έγγραφα, μπαίνουν μετά και στη διαδικασία να τα αντικαταστήσουν. Ειδικά για έναν ξένο επισκέπτη είναι ταλαιπωρία να χάσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και ενώ είναι μακριά από τη χώρα του να πρέπει να μπει στη διαδικασία να βγάλει καινούργια.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Ο διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας και ο διοικητής του Α.Τ. Οιχαλίας επισημαίνουν πάντως ότι έγκαιρα οι αρμόδιες αρχές συνεργάστηκαν για να βρουν τρόπους ενίσχυσης των μέτρων φύλαξης του χώρου. Πέρυσι λοιπόν απευθύνθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, αλλά και στο Δήμο Μεσσήνης, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο της τοποθέτησης προειδοποιητικών πινακίδων και, όπου είναι εφικτό, να μπουν κάμερες ασφαλείας. Και ήδη η Εφορεία Αρχαιοτήτων τοποθέτησε μια τέτοια δίγλωσση πινακίδα στην Αρκαδική Πύλη και όπως διαβεβαιώνει η υπηρεσία σε επικοινωνία μας, κατασκευάζονται περισσότερες πινακίδες για τους χώρους του πάρκινγκ, ώστε να ενημερώνονται οι επισκέπτες για να είναι σε εγρήγορση και να μην αφήνουν εκτεθειμένα τα πράγματά τους.

 

ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Πάντως το πώς θα ξεπεραστούν διαδικαστικές αγκυλώσεις για να μπουν και κάμερες ασφαλείας είναι μια πρόκληση για τους αρμόδιους, καθώς στη μελέτη κατασκευής του νέου χώρου στάθμευσης στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Ομως θα έδινε λύσεις, καθώς μια αστυνομική περιπολία δύο ατόμων, που θα κάνει ένα πέρασμα τυχαίες ώρες μέσα στη μέρα, σίγουρα δεν μπορεί να ενισχύσει όσο χρειάζεται την ασφάλεια στην Αρχαία Μεσσήνη. Επιπρόσθετα, ο συγκεκριμένος χώρος έχει προσβάσεις σχεδόν από όλα τα σημεία του ορίζοντα, ενώ μόνο από την Αρκαδική Πύλη ξεκινούν 5 διαφορετικοί δρόμοι –κάτι το οποίο διευκολύνει κάποιον ο οποίος ξέρει την περιοχή να δράσει χωρίς να τον δει κανείς, διακινδυνεύοντας ένα πέρασμα μέσα από το χωριό. Βέβαια, τόσο στο Ανδρομονάστηρο, όσο και στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, υπάρχουν φύλακες.