Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018 08:11

Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας γιορτάζει τα 100 του χρόνια με συναυλία και βραβεύσεις (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Νομική ενημέρωση, βραβεύσεις συνδικαλιστών, αλλά και ψυχαγωγία με δυο μεγάλους καλλιτέχνες, περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας αυτή την Παρασκευή 13 Ιουλίου, για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του και την ίδρυση της ΓΣΕΕ.

Πιο αναλυτικά:

• Από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, νομικοί και σύμβουλοι του ΙΝΕ ΓΣΕΕ θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες νομικής πληροφόρησης, στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου. Ειδικότερα, νομικοί και σύμβουλοι του ΙΝΕ ΓΣΕΕ θα απαντούν σε προσωπικά ερωτήματα και προβληματισμούς εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων, σχετικά με: α) Το συνταξιοδοτικό σύστημα ασφαλισμένων όλων των ταμείων (ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, κ.ά.: θεμελίωση και κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, συντάξεις χηρείας, συντάξεις αναπηρίας, πλήρεις και μειωμένες συντάξεις, απασχόληση συνταξιούχων κλπ.. β) Τα εργασιακά δικαιώματα: συμβάσεις, αποδοχές, άδειες κ.λπ. εξαρτημένης εργασίας Ι.Δ. Και γ) ζητήματα απασχόλησης: προγράμματα απασχόλησης, προγράμματα κατάρτισης, προκηρύξεις ΑΣΕΠ, βιογραφικό, συνέντευξη κ.λπ.

• Από τις 6 έως τις 8.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Κέντρου “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” θα πραγματοποιηθεί τιμητική βράβευση παλιών συνδικαλιστών. Συγκεκριμένα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου θα απονείμει τιμητικές πλακέτες σε 20 συνδικαλιστές, εκλεγμένους προέδρους και μέλη προηγούμενων διοικήσεων, μέχρι το 1995 και βρίσκονται στη ζωή. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονταν και άλλα 7 άτομα που ανήκουν στο ΠΑΜΕ, αλλά το Μέτωπο δήλωσε πως δε συμμετέχει στις εκδηλώσεις.

Οι συνδικαλιστές που θα τιμηθούν είναι οι: Γιώργος Μπένος, Αλέξανδρος Μπακής, Παναγιώτης Θεοδώρου, Παναγιώτης Κορομηλάς, Παναγής Κουμάντος, Αλέξανδρος Τσαρμπόπουλος, Γιάννης Μπούρας, Ελένη Τριανταφυλλίδη, Παναγιώτης Τσουμπράκος, Γρηγόρης Φουρναράκος, Χρήστος Γιαννουλέας, Περικλής Κολόζης, Γιάννης Μασουρίδης, Τάσος Κατσαρός, Γεώργιος Κώτσαρης, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Γεώργιος Δημητρόπουλος, Γεώργιος Τσέκερης, Παναγιώτης Ψυλάκης, Γεώργιος Φράγκος.

• Οι εκδηλώσεις του Εργατικού Κέντρου θα κορυφωθούν με συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου και της Μαρίας Φαραντούρη, το βράδυ στο λιμάνι της Καλαμάτας. Μαζί με τους αγαπητούς ερμηνευτές θα βρίσκονται οι Δημήτρης Μυστακίδης και Βιολέτα Ικαρη, καθώς επίσης οι Γιώτης Κιουρτσόγλου, Στάθης Αννινος, Καλλίστρατος Δρακόπουλος, Βασίλης Χατζηνικολάου, Δημήτρης Ρέππας και Εύη Μάζη.

Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις εκδηλώσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον συντονιστή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Πελοποννήσου Αθανάσιο Παπαδολιά (τηλ. 2710 226146) και στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας (τηλ. 27210 90411).

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=mVWjmE5n8aY}

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωτήρης Τσώνης ενημέρωσε για τις εορταστικές εκδηλώσεις και παρατήρησε ότι παρά τα 8 χρόνια μνημονίων τα συνδικάτα σώζονται στη χώρα μας. Εκτίμησε πως παρότι βγαίνουμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο, “τα χειρότερα θα τα βρούμε μπροστά μας”. Και ανέφερε ότι την επόμενη 10ετία πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί, ενωτικά, μέσα από διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου, για να βγούμε πιο ισχυροί σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο γ.γ. του Ε.Κ. Γιώργος Κανέλης παρατήρησε ότι το εργατικό κίνημα θα έπρεπε να είναι πιο ώριμο, με πιο ξεκάθαρους στόχους. Και έθεσε ως στόχο την αυτοκριτική, τον εντοπισμό σφαλμάτων κι ελλείψεων και τον επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων και στρατηγικών.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ

Στο φουαγιέ του Εργατικού Κέντρου έχουν αναρτηθεί σημαίες σωματείων της δύναμής του, φωτογραφίες από συγκεντρώσεις και πορείες, αρχειακό υλικό από τη συνδικαλιστική δράση και τον αγώνα με τη δολοφονία των λιμενεργατών και φωτογραφίες προέδρων του Ε.Κ. που έχουν φύγει από τη ζωή, όπως: Ι. Τουμπόπουλος 1927-1929, Π. Καταβελάκος 1935-1942, Γ. Ξενάκης 1945-1946, Η. Μουσουράκος 1946-1957, Γ. Γεωργαντάκης 1957-1969, Παναγιώτης Κλείδωνας 1969-1978, Δημήτρης Πατσαρίνος 1978-1983.

Σε σύντομο ιστορικό για τα 100 χρόνια λειτουργίας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, που έχει επίσης αναρτηθεί στο φουαγιέ, ο Π. Κουμάντος αναφέρει:

«Μάιος 1918. Τα αναγνωρισμένα εργατικά σωματεία της Καλαμάτας εκλέξανε με νόμιμες αρχαιρεσίες την πρώτη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας (ΕΚ.Κ.). Αντιπροσωπεία του Ε.Κ.Κ. συμμετείχε στις εργασίες του Α’ Πανελλαδικού Συνεδρίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ). Το Εργατικό - Συνδικαλιστικό Κίνημα Καλαμάτας εφοδιάστηκε με την οργανωτική εμπειρία και τη συνδικαλιστική γνώση της "Φεντερασιόν" Θεσσαλονίκης, ενώ τα μεγάλα μηνύματα της Οκτωβριανής Επανάστασης του έδωσαν ελπίδα και πίστη στον αγώνα».

Γ.Σ.