Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 20:19

Η επαιτεία μικρών παιδιών και οι αναποτελεσματικοί νόμοι για την προστασία τους

Γράφτηκε από την
Η επαιτεία μικρών παιδιών και οι αναποτελεσματικοί νόμοι για την προστασία τους

 

Είναι λίγο πριν τις 10 το πρωί, και στη διαδρομή για το γραφείο να ‘σου εμπρός μας δύο παιδιά γυρολόγοι με την πραμάτεια τους: Εχουν πάρει τα μαγαζιά με τη σειρά στην οδό Αριστοδήμου, στο ύψος της Βασ. Ολγας, και όσο το αγόρι χάνεται μέσα στο κατάστημα με τα σφουγγάρια και τις σκούπες ανά χείρας, μήπως και αγοράσει κανείς, το κορίτσι περιμένει στο πεζοδρόμιο και ζητιανεύει από τους περαστικούς.

Βέβαια, η εκμετάλλευση μικρών παιδιών που βγαίνουν στη ζητιανιά με τη συνοδεία των μανάδων τους ή περιφερόμενα μόνα τους με την πραμάτεια στα χέρια, εκτεθειμένα σε κάθε λογής κινδύνους, δεν είναι καθόλου πρωτόγνωρο φαινόμενο. Και όπως μας είπαν κι άλλοι, τα δύο αυτά παιδιά δεν ήταν καν τα μοναδικά χθες στην Καλαμάτα, που είχαν βγει σε αναζήτηση του... μεροκάματου. Στο πάρκινγκ του Νέδοντα δύο νεαρές γυναίκες προμήθευαν δύο ομάδες παιδιών με μικροπράγματα για το νοικοκυριό κι αυτά ξεκινούσαν “ποδαράτα” να τα πουλήσουν.

Συνήθως τα παιδιά-γυρολόγοι που πουλάνε μικροεμπορεύματα είναι ρομά, που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον εκμετάλλευσης και βίας. Οι γονείς δεν είναι άμοιροι ευθυνών, τουναντίον έχουν την κύρια ευθύνη, και στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται σοβαρές συνέπειες τόσο από τον Αστικό όσο και από τον Ποινικό Κώδικα. Προβλέπεται ακόμη και αφαίρεση επιμέλειας ή και εισαγωγή του παιδιού σε ίδρυμα, αν οι γονείς κριθούν ανίκανοι να ασκήσουν γονική επιμέλεια.

Δυστυχώς πάντως, η επαιτεία όπως και η παραμέληση εποπτείας ανηλίκου θεωρούνται πλημμελήματα - και έτσι οι ποινές δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Οπότε, ακόμα κι όταν γίνονται συλλήψεις, δεν σημαίνει ότι τα παιδιά θα μπορέσουν να ξεφύγουν από αυτή τη ζωή.

Επιπλέον, παρόλο που ο νόμος επιχειρεί να προστατεύσει το παιδί, οι δυσκολίες προκύπτουν στην εφαρμογή του - καθώς υπάρχουν τεράστια κενά που συνδέονται κυρίως με τους υπολειτουργούντες κοινωνικούς θεσμούς. Ετσι οι νόμοι του κράτους δεν έχουν αποδειχθεί στην πράξη αποτελεσματικοί, ώστε τα παιδιά να προστατεύονται.

Επιπρόσθετα, η απουσία δομών φιλοξενίας δεν επιτρέπει την απομάκρυνσή τους από το περιβάλλον που τα εκμεταλλεύεται και τα εξωθεί στη ζητιανιά.

Ν.Κ.


NEWSLETTER