Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2018 12:51

Στη Λακωνία ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δημοσίου Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

 

Του Ιωαννη Τσερώνη

Οργανωνικού γραμματέα

Μετά την 7ήμερη εκδρομή στην Ιταλία, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δημοσίου Μεσσηνίας αποφάσισε μια μονοήμερη εκδρομή. Το πρωινό της Τρίτης 17-7-2018 συγκεντρωθήκαμε με επικεφαλής τον πρόεδρο Φ. Μαθιόπουλο και τα μέλη του Δ.Σ. Κων. Εμμανουήλ, Παύλο Κλάδη και τον γράφοντα και αναχωρήσαμε με αρχηγό – συνοδό – ξεναγό τη Βασιλική Πετρέση και οδηγούς τους Παναγιώτηδες των πούλμαν του Trigilidas Travel. Φτάσαμε κάνοντας στάση σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας, τη Σπάρτη, που τώρα διαθέτει σύγχρονο ρυμοτομικό σχέδιο. Μετά την ανάπαυλα, αναχωρήσαμε για τη μεσαιωνική, βυζαντινή και ενετική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, που είναι σκαρφαλωμένη σε βράχο με 20 κατοίκους και συνδέεται με την στεριά με γέφυρα 1.000 μέτρων που είναι η καινούργια Μονεμβασιά 700 κατοίκων – σύγχρονο τουριστικό επαρχιακό κέντρο.

Στα αξιοθέατα: Ολόκληρος ο βράχος της Μονεμβασιάς, όπου οι Συνταξιούχοι και οι φίλοι τους έγιναν ορειβάτες για να θαυμάσουν φύση και ενιαίο οικισμό, ενιαία και αδιαίρετη σύνθεση, που αποτελεί μοναδική αισθητική εμπειρία. Σπίτια αρχοντικά, είσοδοι με βαριές σιδερένιες πόρτες, οικόσημα, δρόμοι στρωμένοι με στρογγυλεμένες πέτρες, στοές, αψίδες, πλατείες με θέα απεριόριστη στο πέλαγος, εκκλησίες παλιές και πάνω ψηλά το μεγάλο ψηλό τείχος. Οι βυζαντινές εκκλησίες -συνολικά σαράντα, όπως η εκκλησία της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας του 16ου αιώνα, η εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας του 16ου αιώνα, του Αγίου Νικολάου του 18ου αιώνα, της Αγίας Σοφίας στην Άνω Πόλη, στη κορυφή του βράχου κτλ. Μετά την περιήγησή μας το μεσημέρι γευματίσαμε σε εστιατόριο παραθαλάσσιο και μετά άναψε η μουσική και άρχισε ο χορός και το κέφι.

Το απόγευμα άρχισε η επιστροφή μας με μια στάση για καφέ και περιήγηση στη μικρή παραλιακή πόλη με το νησιώτικο χρώμα, το Γύθειο, που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του λόφου Λαρύσιου. Το Γύθειο είναι εμπορικό λιμάνι με πολλά διώροφα και τριώροφα κτήρια. Απέχει 46 χλμ. Νότια της Σπαρτης.

Ιστορικά: Πρώτοι κάτοικοι του Γυθείου οι Φοίνικες που επιδίδονταν στην αλιεία στον Λακωνικό Κόλπο. Η μυθολογία θέλει την πόλη δημιούργημα του Θεού Απόλλωνα και του Ηρακλή. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λαρύσιο. Υπήρξε εμπορικό και πολεμικό λιμάνι της Αρχαίας Σπάρτης.

Στα αξιοθέατα: Το καταπράσινο νησάκι Κρανάη, που είναι κοντά στο λιμάνι, όπου στην άκρη του διακρίνεται ο ομώνυμος φάρος του, στο κέντρο του ο πύργος του Τζανετάκη και ο μικρός λευκός νάος του Αγίου Νικολάου. Συνδέεται με μια στενή λωρίδα γης με τη στεριά.

Την προβολή με τα αξιοθέατα και την εκδρομή ανέλαβε το Messinia View του Γιάννη Μουτσούλα.

Το βράδυ φτάσαμε στην ωραιότερη πόλη του Γαλαξία, την Καλαμάτα, που όμως χρειάζεται καθαριότητα και εκτός πλατείας, αλλά και πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα.