Σάββατο, 04 Αυγούστου 2018 09:46

Ετοιμάζεται για τη νέα κυνηγετική χρονιά ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Ετοιμάζεται για τη νέα κυνηγετική χρονιά ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλαμάτας

 

Για τη νέα κυνηγετική χρονιά, που αρχίζει στις 20 Αυγούστου, ετοιμάζεται ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλαμάτας. Τη Δευτέρα 6 Αυγούστου ξεκινάει η παραλαβή αδειών κυνηγιού για ανανέωση.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Μούζος ενημέρωσε ότι οι τιμές των αδειών είναι ακριβώς ίδιες με την περσινή περίοδο: για την τοπική 106,69 ευρώ,  για την περιφερειακή 126,69 ευρώ και για τη γενική 156,69 ευρώ.

Οι ώρες λειτουργίας για τη παραλαβή των αδειών θα είναι για τον Αύγουστο: Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή, και το απόγευμα από τις 6 έως τις 8.

Για την ανανέωση της άδειας οι κυνηγοί θα πρέπει να φέρνουν στο Σύλλογο την παλιά άδεια, καθώς και άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου που να είναι σε ισχύ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει βεβαίωση ΚΟ6 που χορηγείται από την Αστυνομία. Επιπροσθέτως, σε όσα μέλη του συλλόγου έχει τελειώσει το βιβλιάριο κυνηγιού (δεν υπάρχουν σελίδες για νέα θεώρηση), με την αλλαγή, στο νέο βιβλιάριο θα χρειαστούν οπωσδήποτε καινούργια φωτογραφία τύπου ταυτότητας έγχρωμη, αλλά και την προσκόμιση των νέων αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων που έχουν στην κατοχή τους και είναι σε ισχύ προκειμένου αυτά να περαστούν στο νέο βιβλιάριο.

Για τους κυνηγετικούς σκύλους επεσήμανε τον απαραίτητο εμβολιασμό, για την προστασία τους από τη λύσσα αλλά και από τις άλλες ασθένειες, καθώς και την ηλεκτρονική σήμανσή τους (τοποθέτηση τσιπ). “Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την  προσωπική αλλά και τη δημόσια υγεία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος. Παρατήρησε, μάλιστα, ότι υπάρχουν διοικητικά και χρηματικά πρόστιμα για τους παραβάτες του συγκεκριμένου νόμου.

Επίσης, πληροφόρησε πως “όσοι έχουν δηλώσει στο σύλλογο (αναγράφεται ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης στο βιβλιάριο θήρας) κυνηγετικό σκύλο, θα είναι απαραίτητο για την  ανανέωση της άδειάς τους να προσκομίσουν το βιβλιάριο υγείας του σκύλου, όπου θα φαίνεται ότι είναι σε ισχύ το εμβόλιο κατά της λύσσας. Οσα από τα σκυλιά αυτά έχουν αποβιώσει ή έχουν μεταβιβαστεί, θα πρέπει να προσκομίσουν οι συνάδελφοι αυτοί από το κτηνίατρό τους το αντίστοιχο έγγραφο, προκειμένου να διαγραφεί από την άδεια θήρας τους.

 

Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ

Οσον αφορά τη ρυθμιστική απαγορευτική διάταξη για τη νέα περίοδο, επεσήμανε πως “αυξάνεται οριζόντια σε όλη τη χώρα η κάρπωση του αγριόχοιρου σε 10 θηρευθέντα άτομα ανά ομάδα κυνηγών. Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι από τα 12 στα 10 θηρευθέντα πτηνά ανά κυνηγό. Περιορίζεται το κυνήγι της νησιωτικής πέρδικας στη νήσο Χίο σε συνολικά 16 εξόδους, σε σύγκριση με τις 22 που επιτρεπόταν έως πέρυσι”.

Παρατήρησε πως “τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ζημιών από τον αγριόχοιρο, λόγω υπερπληθυσμού κυρίως υβριδίων, πέρα από την οριζόντια αύξηση της κάρπωσης που περιλαμβάνει η ρυθμιστική, καθώς κρίνεται αναγκαίο ότι χρειάζεται εντατικοποίηση των μέτρων για την προστασία της αγροτικής οικονομίας από τις ζημιές”.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ

Ο γενικός γραμματέας Ευάγγελος Γιαννακόπουλος ενημέρωσε ότι για τους νέους κυνηγούς ισχύουν τα εξής: Θα πρέπει να έχουν είτε άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου σε ισχύ στο όνομα τους ή βεβαίωση ΚΟ6 από την αστυνομία. Με ένα από αυτά τα δυο έγγραφα συν ένα εκκαθαριστικό Εφορίας ή βεβαίωση μονίμου κατοικίας και την ταυτότητα του, ο ενδιαφερόμενος πηγαίνει στο Δασαρχείο και κάνει μια αίτηση για εξετάσεις. Μετά από τις εξετάσεις του Δασαρχείου προσκομίζει στο Σύλλογο την άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου ή την βεβαίωση ΚΟ6, την βεβαίωση των εξετάσεων του Δασαρχείου και δυο φωτογραφίες τύπου ταυτότητας έγχρωμες.

Για την ασφάλεια των κυνηγών ο κ. Γιαννακόπουλος παρατήρησε πως “όσοι κυνηγούν αγριόχοιρο, λαγό, μπεκάτσα και ορτύκι, θα πρέπει υποχρεωτικά βάσει νόμου να φορούν γιλέκο χρώματος φωσφορίζοντος πορτοκαλί που να είναι ορατό από κάθε οπτική γωνία”.        

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Τάκης Στασινός αναφέρθηκε στην ανακαίνιση των γραφείων και στην ανανέωση του Δ.Σ. του συλλόγου με 5 νέα πρόσωπα που έχουν όρεξη και διάθεση και κάλεσε όλους τους κυνηγούς - μέλη να βοηθήσουν το σύλλογο, για να αντεπεξέλθει στην αποστολή του.

Ευχήθηκε καλή κυνηγετική περίοδο, να μην υπάρχουν ατυχήματα, και βεβαίωσε πως υπάρχουν θηράματα - ενώ επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε έξαρση τα αγριογούρουνα.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος Κ. Μούζος, εκ μέρους του Δ.Σ., εξέφρασε την ευχή “να έχουμε μια καλή κυνηγετική χρονιά σεβόμενοι τους γραπτούς και άγραφους νόμους, τη φύση, το θήραμα, τον συνάδελφο κυνηγό, τον αγρότη και κάθε άνθρωπο που μοχθεί στην ύπαιθρο. Σημαντικό, επίσης, αν όχι το σημαντικότερο, είναι η επισταμένη προσοχή για την αποφυγή κυνηγετικών ατυχημάτων. Είναι άδικο και συνάμα οδυνηρό να θρηνούμε θύματα, ενώ είναι τόσο απλό”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER