Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018 08:27

Μεσσηνία: Αναφορά στον εισαγγελέα για την υδροδότηση στους Κωνσταντίνους

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Αναφορά στον εισαγγελέα για την υδροδότηση στους Κωνσταντίνους

 

 

Αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας κατέθεσαν χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Κωνσταντιναίων "Ο Αγιος Κωνσταντίνος" Δημήτρης Καπόπουλος και ο γραμματέας Κώστας Κουτσουράς για τα προβλήματα υδροδότησης, που αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες το χωριό.

Στην αναφορά αυτή παρουσιάζεται το πρόβλημα και ζητείται παρέμβαση όχι απλώς για την αποκατάσταση της υδροδότησης, αλλά και για επιδιόρθωση των αιτιών που οδηγούν συχνά σε ανάλογες βλάβες.

Αναλυτικά η αναφορά:

“Κύριε εισαγγελέα, για τέταρτη συνεχή ημέρα το Δ.Δ, των Κωνσταντίνων είναι χωρίς νερό. Η αρχική υπόσχεση της δημοτικής αρχής ότι μέχρι το βράδυ της πρώτης μέρας που παρουσιάστηκε το πρόβλημα της βλάβης του δικτύου ύδρευσης (6 Αυγούστου 2018) η βλάβη θα είχε αποκατασταθεί και στη συνέχεια η υπόσχεση του δημάρχου ότι το πρωί της 8ης Αυγούστου θα είχε αποκατασταθεί η βλάβη και ότι στη συνέχεια το χωριό θα είχε νερό, δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε. Σήμερα (χθες) το πρωί διαπιστώνεται ότι το μισό χωριό δεν έχει νερό.

- Το πρόβλημα της κακής ύδρευσης του χωριού μας που δημιουργείται από την κακή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης είναι σε όλους γνωστό και χρόνιο.

- Είναι σε όλους γνωστό ότι στο υπάρχον δίκτυο παρουσιάζονται συνεχώς προβλήματα τα οποία οφείλονται στα πολλά άλατα που δημιουργούνται για άγνωστη σε μας αιτία, με αποτέλεσμα να βουλώνει και να σπάζει τακτικά το δίκτυο, η δε επισκευή του να έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή και την επικινδυνότητα του εσωτερικού οδικού δικτύου του χωριού μας για διερχόμενους πεζούς και οχήματα.

- Κοινή είναι η άποψη ότι το νερό του υπάρχοντος δικτύου το οποίο χρησιμοποιείται από τους κατοίκους του χωριού μας, στην τελική φάση εξόδου του νερού από τις βρύσες είναι ακατάλληλο προς πόση.

- Εξ αιτίας του όγκου των αλάτων πλυντήρια, βρύσες, καζανάκια τίθενται συχνά εκτός λειτουργίας (βουλώνουν και καταστρέφονται).

- Διερωτάται κανείς βλέποντας τον όγκο των αλάτων εξ αιτίας των οποίων συχνά-πυκνά βουλώνει το δίκτυο, τι θα συμβαίνει με τα ανθρώπινα όργανα των κατοίκων του χωριού μας που χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου προς πόση.

- Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε ότι εδώ και 15 τουλάχιστον μέρες μπροστά από την οικία κληρονόμων Φάνη Σακελλαρίδη έχει προφανώς σπάσει το δίκτυο και τα νερά τρέχουν στο δρόμο και ήδη σε κάποια σημεία έχουν σχηματιστεί "πρασινίλες" οι οποίες δημιουργούν επικινδυνότητα για διερχόμενους κατοίκους και οχήματα.

- Επίσης σας γνωρίζουμε ότι εδώ και τουλάχιστον 2,5 χρόνια το δίκτυο του χωριού σε μια απόσταση 250-300 μέτρων περίπου και συγκεκριμένα έξω από την οικία της Σοφίας Αργυροπούλου μέχρι το ρέμα που περνάει μπροστά από την οικία του Χρήστου Κωνσταντόπουλου είναι εξωτερικό με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται.

- Τέλος σας γνωρίζουμε ότι το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης-άρδευσης από τη γεώτρηση Πολίτη δεν λειτουργεί λόγω καταστροφής του ηλεκτρικού πίνακα της γεώτρησης. Είναι γνωστό ότι η κατασκευή του παραπάνω έργου χρηματοδοτήθηκε από την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας πριν 10 περίπου χρόνια, με σκοπό την ύδρευση του χωριού και την παράλληλη πυροπροστασία του χωριού μας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της περιοχής της Ανω Μεσσηνίας. Σας γνωρίζουμε επίσης ότι στο χωριό υπάρχει και… άλλη γεώτρηση -του Κακκάβου η οποία λειτουργεί θεωρητικά και… εναλλακτικά κάποιες φορές με τη γεώτρηση Αγριλόβουνου, από την οποία σήμερα γίνεται η βασική παροχή νερού στο δίκτυο του χωριού μας.

Το πρωί της 7ης Αυγούστου 2018 με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού μας Συλλόγου και κατοίκων του χωριού και με τη συνδρομή δημοτικού συμβούλου και του παλαιού συντηρητή ύδρευσης του δήμου τέθηκε σε λειτουργία η γεώτρηση Κακκάβου η οποία μέχρι πρότινος είχε λειτουργήσει ως εφεδρική και είχε τροφοδοτήσει το δίκτυο του χωριού καλύπτοντας τις πάγιες καθημερινές ανάγκες των κατοίκων σε νερό. Αφού η γεώτρηση τέθηκε σε λειτουργία, αφού προηγουμένως είχε “ξεπλυθεί” εσωτερικά το δίκτυο και διαπιστώθηκε από τους παρισταμένους ότι το νερό ήταν καθαρό και όχι θολό όπως ισχυρίζεται εκ των υστέρων η δημοτική αρχή, κρίθηκε ότι θα μπορούσε να καλύψει προσωρινά και μέχρι την οριστική αποκατάσταση της βλάβης του δικτύου ύδρευσης του χωριού, ως νερό που θα χρησίμευε μόνο για πλύσιμο, τουαλέτα και πυρασφάλεια. Και ενώ είχαν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι του χωριού ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είχαν στη διάθεσή τους νερό για πλύσιμο και τουαλέτα η δημοτική αρχή μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου προέβη στο κλείσιμο της λειτουργίας της γεώτρησης κρίνοντας ότι το νερό ήταν ακατάλληλο, ζητώντας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τους κατοίκους του χωριού να αναλάβουν την ευθύνη της καταλληλότητας του νερού.

Μετά από την πράξη του αρμόδιου αντιδημάρχου τίθεται επιτακτικά το ερώτημα: Μέχρι πριν από 1,5 περίπου χρόνο, που το δίκτυο ύδρευσης του χωριού τροφοδοτείτο και με το νερό της γεώτρησης Κακκάβου ήταν... κατάλληλο και ξαφνικά και μετά την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου και των κατοίκων για προσωρινή τροφοδοσία του δικτύου με νερό για... πλύσιμο, WC και πυρασφάλεια, το νερό ήταν... ακατάλληλο!!!!

Κατόπιν αυτής της απόφασης της Δημοτικής αρχής να μην τροφοδοτηθεί το δίκτυο με το "ακατάλληλο" γι αυτήν νερό του Κακκάβου το χωριό στερήθηκε στο 100% της δυνατότητας τροφοδότησης με νερό από τις υπάρχουσες πηγές τροφοδοσίας νερού, που είχε σαν αποτέλεσμα τα εντός του δικτύου αποδεδειγμένα υπάρχοντα ασβεστώματα να "φρακάρουν" τις σωληνώσεις του δικτύου σε κομβικά σημεία και με αποτέλεσμα όταν αποκαταστάθηκε η βλάβη (αντικατάσταση του καμένου μοτέρ με καινούργιο) να έχει βουλώσει το δίκτυο και σήμερα το μισό χωριό να στερείται νερού.

Επειδή όπως είπαμε το πρόβλημα της ύδρευσης του χωριού μας είναι χρόνιο και για το οποίο έχουμε αναφερθεί τόσο στην παρούσα δημοτική αρχή όσο και στις προηγούμενες με προφορικές και με έγγραφες ενέργειες και ενημερώσεις μας και που δυστυχώς το μόνο που γίνεται κάθε φορά, όταν παρουσιάζεται πρόβλημα στο δίκτυο είναι να γίνεται μια πρόχειρη αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι οριστική όπως επιβάλλει το ίδιο το χρόνιο πρόβλημα. Αποτέλεσμα αυτής της αντιμετώπισης είναι να ταλαιπωρούνται και να υποφέρουν συχνά - πυκνά οι κάτοικοι του δημοτικού μας διαμερίσματος χωρίς να λύνεται το σοβαρό και χρόνιο αυτό πρόβλημα.

- Συμπερασματικά έχουμε δύο δικές μας γεωτρήσεις και μία τρίτη αυτή του Αγριλόβουνου, από την οποία κυρίως σήμερα υδρευόμαστε και τρεις δεξαμενές αποθήκευσης νερού και το καλοκαίρι ξεμένουμε συχνά από νερό. Ελεος!

Κύριε εισαγγελέα, μετά από τα παραπάνω ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση και είμαστε στη διάθεσή σας προκειμένου να σας παράσχουμε τα ανάλογα στοιχεία που στηρίζουν τους ισχυρισμούς μας”.                                     

Παρέμβαση Ντονά

Χωρίς νερό είναι εδώ και ημέρες το χωριό Κωνσταντίνοι του Δήμου Οιχαλίας με την τοπική κοινωνία να έχει φθάσει στα όριά της.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Ντονάς μάλιστα προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση καταγγελίας:

“Ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Οιχαλίας καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για πλήρη εγκατάλειψη στο θέμα ύδρευσης, αλλά και υγείας στο χωριό Κωνσταντίνοι. Για 5η ημέρα δεν υπάρχει νερό, αφού η δημοτική αρχή δεν μπορεί να συντηρήσει ό,τι της άφησαν οι προκάτοχοί της. Δεν έχει καν τον στοιχειώδη σεβασμό προς τους γέροντες ξωμάχους και όχι μόνο του χωριού να πάει έστω και ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό. Η δημοτική αρχή έχει κάνει παρέμβαση στο εσωτερικό δίκτυο του χωριού με επιφανειακό δίκτυο (σωλήνες ύδρευσης) εδώ και δύο χρόνια, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πίνουν νερό με όλα τα συνεπακόλουθα που αφορούν τη δημόσια υγεία (ένα δίκτυο περίπου 150 μέτρα). Παρακαλώ όποιος υπεύθυνος οφείλει να παρέμβει, αλλά οφείλουμε και εμείς ως μείζων μειοψηφία να απευθυνθούμε στα αρμόδια γραφεία για την επίλυση των θεμάτων αυτών”.


NEWSLETTER