Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 19:07

Ενημέρωση Πυροσβεστικής στην κατασκήνωση Αγίας Μαρίνας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ενημέρωση Πυροσβεστικής στην κατασκήνωση Αγίας Μαρίνας

 

Για το τι θα πρέπει να κάνουν στην περίπτωση μιας δασικής πυρκαγιάς και πώς θα σωθούν από τις φλόγες, ενημέρωσε τα παιδιά και τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης στην Αγία Μαρίνα του Ταϋγέτου ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και ΜΜΕ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, πύραρχος Δημήτρης Μπαζίγος.

Η γνώση είναι “πηγή ζωής” λέει ο ίδιος, συνοψίζοντας την ομιλία του σε τρεις λέξεις: πρόληψη, αντιμετώπιση και απεγκλωβισμός-διάσωση. Και είναι σημαντικό ότι η ενημέρωση δεν περιορίστηκε μόνο στο θεωρητικό κομμάτι για το τι θα πρέπει να κάνουν τα παιδιά και οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης, αλλά προχώρησε και σε πρακτικό επίπεδο. Αναζητήθηκαν λοιπόν οι δρόμοι διαφυγής και έγινε δοκιμή των συστημάτων πυρόσβεσης της κατασκήνωσης, όπου τα παιδιά και το προσωπικό χειρίστηκαν τις μάνικες και εκπαιδεύτηκαν στο πώς λειτουργούν τα συστήματα πυρόσβεσης του μόνιμου πυροσβεστικού δικτύου.

Οσον αφορά το θεωρητικό κομμάτι, ο κ. Μπαζίγος τους ενημέρωσε πόσο σημαντικό είναι για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση μιας δασικής πυρκαγιάς να έχει προηγηθεί προληπτικά η κοπή των δέντρων τα οποία εφάπτονται με τα κτήρια και να έχει γίνει αποψίλωση του χώρου περιμετρικά, ώστε να υπάρχει δρόμος διαφυγής. Επίσης, έδωσε συμβουλές για το πώς θα πρέπει ο άνεμος να “χαιδεύει” την πλάτη και όχι να χτυπά στο πρόσωπο, λέγοντας ότι πάντα θα πρέπει να μετακινείται κανείς μέσα από το καμμένο, απ’ όπου η φωτιά έχει ήδη περάσει.

Συμβουλές έδωσε και για τα ατομικά μέτρα προστασίας που μπορεί κανείς να πάρει, όπως το να κρατά μια βρεγμένη πετσέτα για να μην εισπνέει τον καπνό. Τόνισε ακόμη ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ανάγκης η συγκέντρωση θα πρέπει να γίνεται στα γήπεδα των εγκαταστάσεων ή άλλους ανοιχτούς, καθαρούς χώρους.

 

ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ

Η εκπαίδευση – ενημέρωση των κατασκηνωτών ολοκληρώθηκε με μια κατάσβεση. Τα παιδιά και το προσωπικό δοκίμασαν τη λειτουργία του συστήματος πυρόσβεσης, σύνδεσαν μόνοι τους τους σωλήνες και έριξαν νερό, σαν να υπήρχε πυρκαγιά. Σε αυτό το μέρος της εκπαίδευσής τους δεν θα μπορούσε να λείπει και η ενημέρωση για ένα αποτελεσματικό σχέδιο εκκένωσης και απομάκρυνσης - συνήθως με φορτηγά του στρατού ή οχήματα του δήμου, καθώς τα πυροσβεστικά δεν μπορούν να μεταφέρουν κόσμο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η Π.Υ. Καλαμάτας έχει οργανώσει παρόμοιες ενημερώσεις και επιδείξεις για την αντιπυρική και αντισεισμική προστασία των μαθητών, που συμπεριλαμβάνει και τα σχέδια εκκένωσης κτηρίων.

Συνολικά από τον Ιανουάριο έως το κλείσιμο των σχολείων τον περασμένο Ιούνιο ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν 620 μαθητές από 7 γυμνάσια και λύκεια. Επίσης, ανάλογες επιδείξεις και ομιλίες γίνονται στο ΤΕΙ και στο Πανεπιστήμιο, καθώς και σε επαγγελματικές ομάδες, τράπεζες κ.λπ.

Ν.Κ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER