Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018 08:13

Οι Κωνσταντιναίοι για το πρόβλημα υδροδότησης στο χωριό τους

Γράφτηκε από την
Οι Κωνσταντιναίοι για το πρόβλημα υδροδότησης στο χωριό τους

 

Τα προβλήματα με την υδροδότηση στους Κωνσταντίνους που παραμένουν άλυτα αποτελούν το αντικείμενο ανακοίνωσης του συλλόγου των απανταχού Κωνσταντιναίων “Ο Αγιος Κωνσταντίνος”, με την οποία επιρρίπτουν ευθύνες στη δημοτική αρχήγια τη στάση της απέναντι στην χρόνια, όπως αναφέρουν, κατάσταση.

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην συγκεκριμένη ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Δ. Καπόπουλος και Κ. Κουτσούρας αντίστοιχα:

“Την προηγούμενη βδομάδα συνέβησαν στο χωριό μας γεγονότα τα οποία σχετίζονται με το πρόβλημα της υδροδότησης του χωριού μας, για τα οποία ο σύλλογός μας είναι υποχρεωμένος, για την αποκατάσταση της αλήθειας και την σωστή και αντικειμενική ενημέρωση τόσο των συγχωριανών μας όσο και γενικότερα των συμπολιτών μας του Δήμου Οιχαλίας, να παράσχει κάποιες πληροφορίες και να εκφράσει κάποιες δικές του θέσεις και απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα για την ουσιαστική αντιμετώπιση της επίλυσής του.

- Το πρόβλημα της κακής ύδρευσης του χωριού μας που προέρχεται από την κακή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης είναι σε όλους γνωστό και χρόνιο.

- Είναι σε όλους γνωστό ότι στο υπάρχον δίκτυο παρουσιάζονται συνεχώς προβλήματα τα οποία οφείλονται στα πολλά άλατα που δημιουργούνται, για άγνωστη σε μας αιτία, με αποτέλεσμα να βουλώνει και να σπάζει τακτικά το δίκτυο, η δε επισκευή του να έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή και την επικινδυνότητα του εσωτερικού οδικού δικτύου του χωριού μας για διερχόμενους πεζούς και οχήματα.

- Κοινή είναι η άποψη ότι το νερό του υπάρχοντος δικτύου το οποίο χρησιμοποιείται από τους κατοίκους του χωριού μας, στην τελική φάση εξόδου του νερού από τις βρύσες, είναι ακατάλληλο προς πόση.

- Εξ αιτίας του όγκου των αλάτων πλυντήρια, βρύσες, καζανάκια, τίθενται συχνά εκτός λειτουργίας (βουλώνουν και καταστρέφονται)

- Διερωτάται κανείς βλέποντας τον όγκο των αλάτων εξ αιτίας των οποίων συχνά - πυκνά βουλώνει το δίκτυο, τι θα συμβαίνει με τα ανθρώπινα όργανα των κατοίκων του χωριού μας  που χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου προς πόση.

Την προηγούμενη βδομάδα και συγκεκριμένα στις 6 Αυγούστου διαπιστώθηκε  και για άλλη μια φορά ακόμα, ότι το δίκτυο ύδρευσης του χωριού δεν έχει σταγόνα νερό, γεγονός που μας δημιούργησε πρόβλημα εκτός από την μη ικανοποίηση των ατομικών μας προσωπικών αναγκών από την έλλειψη νερού, αλλά  και γενικότερο πρόβλημα που αφορούσε την ασφάλεια του χωριού από την επικινδυνότητα που προέκυπτε  από την έλλειψη του νερού που ενισχυόταν και από την πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας ότι τόσο την συγκεκριμένη μέρα (6/8/2018) όσο και τις επόμενες μέρες θα επικρατούσε υψηλή άνοδος της θερμοκρασίας η οποία κατ επέκταση θα δημιουργούσε  υψηλό κίνδυνο για φωτιές.

Η αρχική υπόσχεση της δημοτικής αρχής ότι μέχρι το βράδυ της πρώτης μέρας που παρουσιάστηκε το πρόβλημα  της βλάβης του δικτύου ύδρευσης(6 Αυγούστου 2018) θα είχε αποκατασταθεί και η στη συνέχεια υπόσχεση του κ. δημάρχου ότι το πρωί της 8ης  Αυγούστου θα είχε αποκατασταθεί η βλάβη και ότι στη συνέχεια το χωριό θα είχε νερό... δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε.

Και σήμερα 13 Αυγούστου μετά την αποκατάσταση της βλάβης του μοτέρ και... θεωρητικά του δικτύου, ένα σημαντικό κομμάτι του χωριού μας εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από την έλλειψη νερού, έστω και προσωρινά, και τούτο επειδή τα βουλώματα του δικτύου εξακολουθούν να είναι υπαρκτό πρόβλημα και οι προσπάθειες της συνολικής αποκατάστασης του δικτύου συνεχίζονται και θα πάρουν χρόνο.

Θα θέλαμε να καταθέσουμε κάποιες θέσεις και απόψεις μας και σε καμία περίπτωση δεν θα μπούμε στη λογική της ανταπάντησης και πολύ περισσότερο της αντιπαράθεσης με την δημοτική αρχή και στα πλαίσια αυτά θεωρούμε ότι στην αντιμετώπιση  ενός τέτοιου προβλήματος σαν αυτό της προηγούμενης βδομάδας:

1. H αρμόδια δημοτική αρχή δίνει το παρόν με φυσική παρουσία στο χώρο του προβλήματος (το δοκιμαζόμενο χωριό μας στην προκειμένη περίπτωση) και επιπρόσθετα ενημερώνει… ευγενώς σχετικά με την υπάρχουσα βλάβη, με ανοχή στις όποιες απορίες, ενστάσεις και πιθανές υπερβολές που προέρχονται από την δικαιολογημένη αγωνία των κατοίκων, η δε υπόσχεση για  αποκατάσταση πρέπει να γίνεται στα χρονικά πλαίσια πάντοτε του εκτιμώμενου χρόνου αποκατάστασης του προβλήματος, πράγμα το οποίο δεν έγινε.

2. Η αρμόδια δημοτική αρχή δέχεται τη συνεργασία κατοίκων και φορέων της ευρισκόμενης σε δυσμενή θέση λόγω των σοβαρών προβλημάτων περιοχής, και λειτουργεί θετικά και όχι αρνητικά όπως έπραξε στην προκειμένη περίπτωση η δική μας δημοτική αρχή. Συγκεκριμένα το πρωί (7 Αυγούστου 2018), στα πλαίσια αντιμετώπισης του προβλήματος, με πρωτοβουλία του πολιτιστικού μας συλλόγου και κατοίκων του χωριού μας και με τη συνδρομή δημοτικού συμβούλου και του παλαιού συντηρητή ύδρευσης του δήμου τέθηκε σε λειτουργία η γεώτρηση Κακκάβου η οποία μέχρι πρότινος είχε λειτουργήσει ως εφεδρική και είχε τροφοδοτήσει το δίκτυο του χωριού καλύπτοντας τις πάγιες καθημερινές ανάγκες των κατοίκων σε νερό. Αφού η γεώτρηση τέθηκε σε λειτουργία, αφού προηγουμένως είχε “ξεπλυθεί” εσωτερικά το δίκτυο και διαπιστώθηκε από τους παρισταμένους ότι το νερό ήταν καθαρό και όχι θολό όπως ισχυρίζεται εκ των υστέρων  η δημοτική αρχή, κρίθηκε ότι θα μπορούσε να καλύψει προσωρινά και μέχρι την οριστική αποκατάσταση της βλάβης του δικτύου ύδρευσης του χωριού, ως νερό που θα χρησίμευε μόνο για πλύσιμο, τουαλέτα και πυρασφάλεια. Και ενώ είχαν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι του χωριού ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είχαν στη διάθεσή τους νερό για πλύσιμο  και τουαλέτα, η δημοτική αρχή μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου προέβη στο κλείσιμο της λειτουργίας της γεώτρησης κρίνοντας ότι το νερό ήταν ακατάλληλο, ζητώντας από τον πολιτιστικό σύλλογο και τους κατοίκους του χωριού να αναλάβουν την ευθύνη της καταλληλότητας του νερού.

Μετά από την πράξη του αρμόδιου αντιδημάρχου τίθεται επιτακτικά το ερώτημα:

Μέχρι πριν από 1,5 περίπου χρόνο που το δίκτυο ύδρευσης του χωριού τροφοδοτείτο και με το νερό της γεώτρησης Κάκκαβου, ήταν... κατάλληλο και ξαφνικά και μετά την πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου και των κατοίκων για προσωρινή τροφοδοσία του δικτύου με νερό για... πλύσιμο, wc και πυρασφάλεια, το νερό ήταν... ακατάλληλο.

Κατόπιν αυτής της απόφασης της δημοτικής αρχής να μην τροφοδοτηθεί το δίκτυο με το “ακατάλληλο” γι’ αυτήν νερό του Κακκάβου, το χωριό στερήθηκε στο 100% της δυνατότητας τροφοδότησης με νερό από τις υπάρχουσες πηγές τροφοδοσίας νερού, που είχε σαν αποτέλεσμα τα εντός του δικτύου υπάρχοντα ασβεστώματα να “φρακάρουν” τις σωληνώσεις του δικτύου σε κομβικά σημεία και με αποτέλεσμα, όταν αποκαταστάθηκε η βλάβη (αντικατάσταση του καμένου μοτέρ με καινούργιο), να έχει βουλώσει το δίκτυο και στη συνέχεια το μισό χωριό να στερηθεί νερού, γεγονός που αποδεδειγμένα προέκυψε μετά τη βλάβη της 6ης Αυγούστου και του γεγονότος ότι το δίκτυο στερήθηκε από τροφοδοσία σε νερό για τρείς μέρες.

3. Η αρμόδια δημοτική αρχή αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την αντιμετώπιση στοιχειωδώς των προβλημάτων που δημιουργούνται, όταν παρουσιάζεται ένα τέτοιο σημαντικής έκτασης και βαρύτητας όπως είναι το συγκεκριμένο πρόβλημα. Στην προκειμένη περίπτωση του χωριού μας, το οποίο 3 ολόκληρες μέρες δεν είχε νερό και ακόμα ταλαιπωρείται, μπορούσε και έπρεπε:

- Να διαθέσει τουλάχιστον 2 υδροφόρα οχήματα γεμάτα με νερό, σε κεντρικά σημεία του χωριού προκειμένου οι κάτοικοι να προμηθεύονταν νερό για τις βασικές τους ανάγκες.

- Να διαθέσει συμβολικά έστω και... πενήντα μπουκάλια νερό για πιόσιμο σε ανήμπορους δημότες - συγχωριανούς μας και το σημαντικότερο

- Να διαθέσει ένα πυροσβεστικό όχημα το οποίο θα ήταν σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αρχικά η περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Τίποτε από τα λιγοστά – συμβολικά και όμως άκρως για μας ουσιαστικά προαναφερθέντα δεν παρέσχε η δημοτική αρχή.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό πρωταρχικής σημασίας και πρώτο στα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Ο σύλλογός μας επί πολλά χρόνια, όχι μόνον επί θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής αλλά και επί προηγουμένων δημοτικών αρχών, είχε αναδείξει το πρόβλημα και στο βαθμό που μπορούσε είχε προσπαθήσει και εξακολουθεί να προσπαθεί να συμβάλει στην οριστική λύση του υπαρκτού και χρόνιου αυτού προβλήματος που ταλανίζει τους κατοίκους (μόνιμους και εποχιακούς) του χωριού μας.

Στα πλαίσια αυτά και κατά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου μας, όπου αφού επικροτήθηκαν οι μέχρι σήμερα γενόμενες ενέργειες του Δ.Σ. στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, εκτός των άλλων αποφασίστηκε:

- Nα προταθεί στο Δήμο Οιχαλίας η συνεργασία του δήμου με εξειδικευμένο φορέα (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) ο οποίος αφού μελετήσει διεξοδικά το πρόβλημα του όλου συστήματος της υδροδότησης του χωριού μας, όπως λειτουργεί σήμερα, να προτείνει ενέργειες για την οριστική επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος.

- Τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση από όλους τους εμπλεκόμενους ότι το πρόβλημα είναι χρόνιο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, μεθοδικότητα και συνεργασίες για να υπάρξει οριστική λύση, η μέχρι σήμερα πρόχειρη και πρόσκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος η οποία (πρόσκαιρη αποκατάσταση ζημιών) δεν δίνει λύση όπως επιβάλλει το ίδιο το χρόνιο πρόβλημα.

- Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι είναι αδιανόητο, απαράδεκτο και έπρεπε να είχαν λυθεί... χθες:

1. H επισκευή ή η αντικατάσταση των χαλασμένων κρουνών πυρασφάλειας του χωριού

2. Να είχε καταργηθεί το μπάι - πας που ξεκίνησε σαν εφεδρική λύση πριν από 2,5 χρόνια και έγινε μόνιμη λύση μέχρι σήμερα το μεσημέρι όπου... κόπηκε ο σωλήνας του μπάι - πας μετά την προφανή παρέμβαση του κ. Εισαγγελέα Καλαμάτας και την όλη δημοσιοποίηση του θέματος, που μεταξύ άλλων αφορούσε και την τροφοδοσία για περίπου 2,5 χρόνια νερού στο κεντρικό δίκτυο του χωριού με εξωτερική σωλήνα. Η εξωτερική αυτή σωλήνα από την οποίο τροφοδοτείτο τμήμα του δικτύου με νερό το οποίο χρησιμοποιούσαν για κάθε χρήση συγχωριανοί μας, ήταν εκτεθειμένη για 2,5 χρόνια στον ήλιο και στην οιανδήποτε πρόθεση του οιανδήποτε κακόβουλου….

3. Να είχε επισκευαστεί τμήμα του δικτύου που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του οδοστρώματος του οδικού δικτύου του χωριού μας απ’ όπου αναβλύζει μόνιμα νερό και σε μεγάλη ποσότητα.

Αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα πρόχειρης αντιμετώπισης του όλου προβλήματος που αφορά το δίκτυο ύδρευσης του χωριού μας, είναι να ταλαιπωρούνται και να υποφέρουν συχνά –πυκνά οι κάτοικοι του Δημοτικού μας Διαμερίσματος χωρίς τελικά να λύνεται το σοβαρό και χρόνιο αυτό πρόβλημα, να δημιουργείται ένα σημαντικό οικονομικό κόστος για το δήμο μας από τις συνεχείς επισκευές του δικτύου ύδρευσης και επιπρόσθετα για μας τους κατοίκους, εκτός από την όλη ταλαιπωρία, να δημιουργείται ένα κόστος και μία διαρκής ταλαιπωρία στην προσπάθεια να αποκαταστήσουμε τις ζημιές του οδοστρώματος που προκαλούνται από την επισκευή του δικτύου για να μπορούμε να κυκλοφορούμε στους δρόμους πεζοί και αυτοκίνητα.

Συμπερασματικά στο χωριό μας, τους Κωνσταντίνους Μεσσηνίας, έχουμε δυο δικές μας γεωτρήσεις και μία τρίτη αυτή του Αγριλοβούνου από την οποία κυρίως σήμερα υδρευόμαστε και τρεις δεξαμενές αποθήκευσης νερού και το καλοκαίρι ξεμένουμε συχνά από νερό. Ελεος...”.


NEWSLETTER