Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018 11:10

Μεσσηνία: Σκάφος με 36 μετανάστες εντοπίστηκε ανοιχτά της Σαπιέντζας

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Σκάφος με 36 μετανάστες εντοπίστηκε ανοιχτά της Σαπιέντζας

 

Ενα ιστιοφόρο με 36 μετανάστες (24 άνδρες και γυναίκες από το Ιράκ και 1 Ιρανός), μεταξύ τους και 11 παιδιά, εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο λίγο πριν τις 9 το πρωί της Πέμπτης, ένα ναυτικό μίλι νότια/νοτιοδυτικά της νήσου Σαπιέντζας.

Συνελήφθη και ο φερόμενος ως χειριστής του σκάφους, ο οποίος για να ξεφύγει έπεσε στη θάλασσα και τον έσωσαν οι λιμενικοί.

Οι μετανάστες είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από κοντινή ακτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 20 βρίσκονταν νόμιμα στην Ελλάδα, καθώς είχαν μαζί τους υπηρεσιακά σημειώματα με προθεσμία για να εγκαταλείψουν τη χώρα ή δελτία αιτούντος ασύλου.

Οπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, στη Μεσσηνία είχαν φτάσει άλλοι με μέσα των διακινητών και άλλοι μόνοι τους, με σκοπό να τους παραλάβει το ιστιοφόρο και να τους μεταφέρει εκτός Ελλάδας. Ομως το σκάφος προδόθηκε νωρίς από τη μηχανή του και έτσι κάποιοι από τους μετανάστες κάλεσαν στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, απ’ όπου δόθηκε εντολή στο παράκτιο περιπολικό της Πύλου να σπεύσει για τη διάσωσή τους. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχε και ιδιωτικό σκάφος, κι ενώ αρχικά οι εντολές ήταν να τους αποβιβάσουν στην Καλαμάτα, μετά δόθηκε διαταγή και επέστρεψαν στην Πύλο.

Αλλά και στην Πύλο όπου επέστρεψαν, δεν στάθηκε δυνατό να βρεθεί χώρος για την προσωρινή φιλοξενία τους, οπότε μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στα κρατητήρια του Α.Τ. Καλαμάτας (ως κρατούμενοι του Λιμεναρχείου Πύλου) και αναμένεται διαταγή του εισαγγελέα για αποχή των 36 μεταναστών από την ποινική δίωξη για παράνομη έξοδό τους από την χώρα.

Εφόσον δοθεί η εντολή αποχής από τον εισαγγελέα, οι μετανάστες οι οποίοι έχουν νόμιμα χαρτιά θα αφεθούν ελεύθεροι, ενώ για τους υπόλοιπους θα εφαρμοστεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

Ν.Κ.


NEWSLETTER