Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018 17:54

Ο Σύλλογος Νέων Κυπαρισσίας για το κυκλοφοριακό

Γράφτηκε από τον
Ο Σύλλογος Νέων Κυπαρισσίας για το κυκλοφοριακό

Τις θέσεις του για το κυκλοφοριακό ζήτημα στην Κυπαρισσία εκφράζει ο Σύλλογος Νέων της πόλης, με αφορμή την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης.

Επισημαίνει την έλλειψη τροχαίας αστυνόμευσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα, καθώς και το μεγάλο διάστημα των 10 χρόνων από το σχεδιασμό της κυκλοφοριακής μελέτης μέχρι την εφαρμογή της, μέσα στα οποία οι ανάγκες της πόλης άλλαξαν. Επισημάνσεις κάνουν επίσης για την τοποθέτηση των σημάτων σε μη ορατά σημεία, για την επιλογή του χρόνου εφαρμογής μέσα στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης, αλλά και για σημεία που οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πρέπει να διορθωθούν. Τέλος σημειώνουν ότι η εφαρμογή της ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και οι σύμβουλοι θα πρέπει να εξηγήσουν με ποια κριτήρια είπαν ναι σε αυτή τη μελέτη.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του -όπως αυτή αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook- ο Σύλλογος Νέων Κυπαρισσίας (ΣΥ.ΝΕ.Κ.) αναφέρει: «Σίγουρα μια σοβαρή κυκλοφοριακή μελέτη (εφόσον σχεδιάζεται και εφαρμόζεται σωστά) ανεβάζει το επίπεδο και την ποιότητα ζωής της οποιασδήποτε πόλης. Είναι κάτι το οποίο και ένα παιδάκι πρώτης δημοτικού μπορεί να το καταλάβει. Με την πρόσφατη εφαρμογή της συγκεκριμένης μελέτης ωστόσο αναδύθηκαν αρκετοί προβληματισμοί, κάποιοι εκ των οποίων ήταν πασιφανείς πριν ακόμη εφαρμοσθεί.

Το κυκλοφοριακό ως πρόβλημα πάντα υπήρχε στην περιοχή, και απ’ ό,τι φαίνεται (παρ’ όλες τις σημαντικές αλλαγές) δυστυχώς συνεχίζει να υφίσταται. Ο σημαντικότερος λόγος οφείλουμε να παραδεχθούμε πως είναι η χρόνια ελλιπής τροχαία αστυνόμευση, που αφήνει κάθε ασυνείδητο οδηγό που θέλει να διπλοπαρκάρει, να πράττει κατά το δοκούν, αλλά και η μη τήρηση των πινακίδων που ορίζουν τη στάθμευση τους μονούς ή τους διπλούς μήνες σε συγκεκριμένα κομβικά τμήματα δρόμων. Οσο σωστή ή λάθος είναι μια κυκλοφοριακή μελέτη, χωρίς τις παραπάνω ενέργειες δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ποτέ προς όφελος των πολιτών. Αν ο δήμος δεν έρχεται ή δεν μπορεί να έρθει σε συνεννόηση με την αστυνομική διεύθυνση λόγω έλλειψης προσωπικού της δεύτερης, ας ορίσει Δημοτική Αστυνομία που θα επιληφθεί του θέματος. Για το οικονομικό νομίζω πως σαν πολίτες αυτού του δήμου δεν έχουμε θέμα να μειωθούν κάποιες εκδηλώσεις του πολιτιστικού καλοκαιριού που είναι αρκετά δαπανηρές και να πληρώνονται οι υπάλληλοι που θα δουλεύουν σε αυτήν. Πολιτισμός δεν είναι και η ομαλή κυκλοφορία στην πόλη μας;

Η συγκεκριμένη μελέτη συντάχθηκε το 2008 (αν δεν κάνουμε λάθος) και εφαρμόσθηκε 10 χρόνια μετά. Στο διάστημα αυτό αυξήθηκε η εμπορική δραστηριότητα, η εισροή τουριστών αλλά και η αγροτική δραστηριότητα στις γύρω περιοχές, χωρίς παρόλα αυτά να προηγηθεί κάποια ενέργεια ανασχεδιασμού κατά την εφαρμογή της μελέτης, με εξαίρεση (πολύ ορθώς) το τμήμα της Ανω Πόλης. Οσον αφορά την αγροτική δραστηριότητα, είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος πως ο Δήμος Τριφυλίας είναι στους μεγαλύτερους αγροτικούς δήμους της χώρας σε έκταση και παραγωγή προϊόντων και η μη προνόηση για την ομαλή διέλευση και τη μετακίνηση βαρέων και φορτηγών οχημάτων μέσα στην “πρωτεύουσα” του δήμου αποτελεί παιδιάστικο λάθος τόσο από τους μελετητές μηχανικούς όσο και από τους μηχανικούς που την εφαρμόζουν. Η τοποθέτηση των νέων πινακίδων σαφώς υπόκειται σε συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις και ορθά μπήκαν εκεί που μπήκαν (μιλάμε για την τοποθέτηση την ίδια και όχι για το περιεχόμενο της πινακίδας). Ο μηχανικός που την τοποθετεί όμως δεν θα πρέπει να φροντίσει και για τη σίγουρη θέασή της, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται; Αλλιώς ποια η λειτουργικότητά της...; Τέλος, και αφού κατά κοινή παραδοχή σε μερικά σημεία (που δεν αφορούν τα παραπάνω) δημιουργείται πρόβλημα και πρέπει άμεσα να διορθωθούν, γιατί οι κάτοικοι περισσότερο δυσκολεύονται παρά εξυπηρετούνται, γιατί τώρα μεσούσης της τουριστικής σεζόν να γίνει ντε και καλά η εφαρμογή της; Γιατί όχι από το φθινόπωρο, όπου μέχρι το επόμενο καλοκαίρι (διάστημα τόσων μηνών) θα υπήρχε η δυνατότητα πολύ πιο ομαλά να γίνει και η εφαρμογή (η όποια τέλος πάντων εφαρμογή...) αλλά και οι αλλαγές στα σημεία που θα δημιουργούνταν τα προβλήματα;

Η μελέτη αυτή αγαπητοί συμπολίτες (γιατί με τους υπόλοιπους που δεν ζουν εδώ απλά γελάμε...), ψηφίστηκε ομοφώνως την περασμένη χρονιά από το συμβούλιο της πόλης για να περάσει στον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς. Καλώς ή κακώς αυτούς εξέλεξε η περιοχή μας και εφόσον δημοκρατικά έγινε η διαδικασία σαν πολίτες οφείλουμε να τους δεχθούμε. Οφείλουμε όμως και από την άλλη αν θέλουμε να λεγόμαστε ενεργοί πολίτες (ο Θεός να μας κάνει…) να ζητήσουμε και τον λόγο από αυτούς τους πραγματικούς υπεύθυνους που μας εκπροσωπούν για το γενικότερο καλό της πόλης μας, και ομοφώνως συμφώνησαν στην εφαρμογή της συγκεκριμένης μελέτης. Να πουν και σε εμάς που δεν ξέρουμε με ποια κριτήρια σκέφθηκαν και είπαν «ναι αυτή η μελέτη έτσι όπως είναι, είναι σωστή και προφανώς θα καλυτερεύσει την ποιότητα ζωής σε αυτήν την πόλη...».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER