Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 09:18

Βραχυχρόνια μίσθωση και ΕΝΦΙΑ εκτοξεύουν τις τιμές: Ακριβή η φοιτητική στέγη στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

 

Ελλειμμα φτηνών φοιτητικών διαμερισμάτων υπάρχει στην αγορά της Καλαμάτας, καθώς ο ΕΝΦΙΑ, οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb και το κραχ στην οικοδομή έχουν καταστήσει ασύμφορη για τους ιδιοκτήτες την ενοικίαση  γκαρσονιέρας και δυαριού σε τιμή προσιτή για τη μέση οικογένεια.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός 

Παράλληλα παραμένουν απλησίαστα τα ενοίκια των μεγάλων διαμερισμάτων (τριάρια, τεσσάρια), στα οποία θα μπορούσαν να συγκατοικήσουν οι φοιτητές. Ετσι όσοι πέρασαν στις σχολές της Καλαμάτας και δεν έχουν σπίτι (γιατί είναι αρκετοί οι Μεσσήνιοι που επέλεξαν να περάσουν στις τοπικές σχολές, επειδή έχουν ακίνητο στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα) θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν γκαρσονιέρα ή δυάρι φθηνότερο από 250 - 300 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι η υπερφορολόγηση των ακινήτων και του εισοδήματος ωθεί ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες στη λύση της 

βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς οι πλατφόρμες διαμοιρασμού προσφέρουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για αφορολόγητα έσοδα. Αλλωστε αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ακύρωση πολλών επίσημων συμφωνιών βραχυχρόνιας μίσθωσης με πλαστικό χρήμα οφείλεται στη σύναψη νέας συμφωνίας με μετρητά και... αφορολόγητα. Ετσι δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αποσύρουν τις γκαρσονιέρες και τα δυάρια από την αγορά μακροχρόνιας μίσθωσης και τα προσφέρουν στην τουριστική αγορά ελπίζοντας με το... αφορολόγητο εισόδημα να καλύψουν ένα μέρος των υποχρεώσεών τους. Οι ιδιοκτήτες που παραμένουν στην παραδοσιακή μακροχρόνια αγορά εκμεταλλευόμενοι το έλλειμμα μετακυλίουν τον ΕΝΦΙΑ στον ενοικιαστή και ζητούν για μια αξιοπρεπή γκαρσονιέρα (ανάλογα με την επίπλωση) από 250 έως 300 ευρώ. Το ποσό αυτό μαζί με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, του νερού, του τηλεφώνου - Διαδικτύου και της θέρμανσης εκτινάσσει τη μηνιαία δαπάνη για ένα φοιτητικό διαμέρισμα κοντά στα 500 ευρώ, οδηγώντας πολλούς γονείς σε αδιέξοδο. Απαγορευτική όμως είναι και η σκέψη συγκατοίκησης σε τριάρι και τεσσάρι, καθώς τα μεγάλα σπίτια στο κέντρο της Καλαμάτας είναι είδος προς εξαφάνιση. Τα ελάχιστα που νοικιάζονται ακόμα, μισθώνονται σε υψηλές τιμές που μαζί με τα ακριβά δημοτικά τέλη τα κάνουν ακατάλληλα για φοιτητική στέγη. Από εκεί και πέρα η αγορά των ενοικίων μάλλον δύσκολα θα ισορροπήσει τα επόμενα χρόνια σε χαμηλότερες τιμές, καθώς οι φόροι αποθαρρύνουν όσους θα ήθελαν να επενδύσουν σε νέα ακίνητα. Ετσι και αλλιώς η μικρή αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας οφείλεται κυρίως στην αύξηση της ζήτησης για τουριστικά καταλύματα και παραθεριστικές κατοικίες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας στην Καλαμάτα φαντάζει με προσκοπικό περίπατο μπροστά στον Γολγοθά που θα αντιμετωπίσουν οι Μεσσήνιοι πρωτοετείς φοιτητές που θα αναζητήσουν σπίτι σε παραδοσιακά δύσκολες αγορές ακινήτων. Ειδικά όσοι πέρασαν σε σχολές τουριστικών περιοχών θα ακούσουν από τους ιδιοκτήτες ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το ενοικιαζόμενο σπίτι στις αρχές της τουριστικής σεζόν, πριν δηλαδή ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό έτος. Δύσκολα όμως θα βρουν αξιοπρεπές φθηνό διαμέρισμα κοντά στο πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ και οι γονείς των επιτυχόντων σε σχολές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων, αφού συνήθως τα σπίτια αλλάζουν ενοικιαστή με συμφωνίες μεταξύ των παλιότερων φοιτητών. Ετσι πολλοί νεοεισαχθέντες θα αναγκαστούν να νοικιάσουν αρχικά ακριβό ή μακριά από τη σχολή διαμέρισμα περιμένοντας να βρουν καλύτερο κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Πολύτιμες πληροφορίες για το έλλειμμα στην αγορά φοιτητικής κατοικίας και τις αιτίες που προκαλούν τις ανισορροπίες στην αγορά παρείχαν στην "Ε" οι μεσίτες Θεόδωρος Σταθάς, Μαρία Μανωλοπούλου και Ιουλία Μαρούλη,

Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

Δωρεάν στέγη στη Σπουδαστική Εστία της Καλαμάτας θα βρουν 138 φοιτητές με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η Εστία, όπως μας είπε ο προϊστάμενός της Αθανάσιος Γαλιώτος, είναι δυναμικότητας 212 κλινών και στις 84 από αυτές θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται σπουδαστές, των οποίων το οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Τόσο οι νεοεισαχθέντες όσο και οι φοιτητές των μεγαλύτερων εξαμήνων μπορούν να υποβάλουν αίτηση στέγασης και η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια που ορίζει ο νόμος.