Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 10:21

Ολοκληρώνεται το Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

 

Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών, με τη συμμετοχή 80 επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, ολοκληρώνεται σήμερα στο “Elite”.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Γεράσιμος Μπαρμπάτης, καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είπε στην “Ε” ότι το διεθνές συνέδριο που ξεκίνησε την Κυριακή γίνεται κάθε 3 χρόνια. Και παρατήρησε ότι είναι η 3η συνεχόμενη φορά που πραγματοποιείται στην Καλαμάτα, καθώς και το 2012 και το 2015 φιλοξενήθηκε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το συνέδριο αφορά τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, την εφαρμογή τους στις τεχνολογίες, ενώ παρουσιάζονται συνεχώς καινούργια δεδομένα και οι μαθηματικοί δουλεύουν πάντα ανοιχτά, προβάλλοντας τη δουλειά τους και νέα στοιχεία. Διευκρίνισε ακόμη ότι μετέχουν μαθηματικοί απ’ όλο τον κόσμο, από χώρες της Ευρώπης, από Αμερική και φυσικά από τη χώρα μας.

Για την επιλογή της Καλαμάτας, σημείωσε πως “είναι όμορφο μέρος η πόλη και η γύρω περιοχή. Υπάρχει θάλασσα και μας δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε εκδρομές, όπως σήμερα στο Κάστρο της Μεθώνης”, ενώ μίλησε με καλά λόγια και για την εξυπηρέτηση από το ξενοδοχείο.

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής ευχαρίστησε τοπικές επιχειρήσεις που στηρίζουν το συνέδριο με την προσφορά προϊόντων τους στους συνέδρους, καθώς και τον μαθηματικό Στάθη Γεωργακίλα, πρώην διευθυντή του Γυμνασίου Κάμπου, για τη βοήθειά του στην οργανωτική επιτροπή.

Κλείνοντας, παρατήρησε ότι “είναι σημαντική η στήριξη φορέων για να οργανώνονται τέτοια συνέδρια”.

Βέβαια, όπως μάθαμε, οι τοπικές αρχές (Δήμος Καλαμάτας και Περιφέρεια Πελοποννήσου) είναι απούσες, καθώς τις προηγούμενες φορές που ζητήθηκε η στήριξή τους, την αρνήθηκαν.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές Ιουλίου στην Καλαμάτα, στο “Elite” είχε πραγματοποιηθεί και το Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών “Nasca 18”, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 100 επιστήμονες από 27 χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, στη διεξαγωγή αυτών των συνεδρίων στην Καλαμάτα έχει συμβάλει ο Γρηγόρης Καλογερόπουλος με καταγωγή από τη Μεσσήνη, πρώην πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Γ.Σ.