Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 18:29

Μητέρα 3 παιδιών αριστεύει στο Εσπερινό Γυμνάσιο Καλαμάτας και κυνηγά το όνειρο εισαγωγής στη Φιλολογία

Γράφτηκε από τον

Μια 48χρονη μητέρα 3 παιδιών, εργαζόμενη σε δύο δουλειές, φοιτά και αριστεύει στο Εσπερινό Γυμνάσιο με στόχο να πραγματοποιήσει το όνειρό της, να σπουδάσει Φιλολογία.

Η Παρασκευή, που τελείωσε την Α’ τάξη του Γυμνασίου με 19 και 8/10, με το μικρότερο παιδί της, το γιο της, είναι σχεδόν συμμαθητές, καθώς θα πάει στη Γ’ Γυμνασίου.

Ως παιδί η ίδια σταμάτησε το σχολείο για οικογενειακούς λόγους, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Ποτέ δεν εγκατέλειψε την επιθυμία της να συνεχίσει και να τελειώσει το σχολείο και να κυνηγήσει το όνειρό της.

“Το ήθελα, πάντα το είχα μέσα μου να συνεχίσω το σχολείο, διάβαζα πολλά βιβλία”, μας είπε η Παρασκευή και τόνισε: “Ηθελα από πιο νωρίς να το κάνω, αλλά δεν μπορούσα. Τώρα θέλω να κάνω αυτά που πάντα ήθελα να κάνω, αφού πρώτα μεγάλωσα τα παιδιά μου. Εχω βάλει ένα στόχο, να τελειώσω το γυμνάσιο και το λύκειο, δουλεύοντας παράλληλα, και να σπουδάσω Φιλολογία”.

Για τη νέα δύσκολη προσπάθεια που ξεκίνησε, μας επεσήμανε ότι “ο γιος μου μού είπε ότι είναι περήφανος για μένα”.

Η Παρασκευή εργάζεται σε δύο δουλειές που έχουν απαιτήσεις. Ξεκινάει τη δουλειά στις 6.30 το πρωί και τελειώνει στις 5 το απόγευμα. “Δεν οδηγώ αυτοκίνητο, μετακινούμαι με ποδήλατο και με το λεωφορείο. Και στα διαγωνίσματα διάβαζα και μέσα στο λεωφορείο” σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Το βράδυ που γυρίζω αργά στο σπίτι, βοηθάω και το γιο μου στα φιλολογικά”.

Για την απόφαση να πάει ξανά σχολείο, τώρα που μεγάλωσαν τα παιδιά της (οι δύο κόρες της είναι ενήλικες και εργάζονται), μας εξήγησε ότι “δε θέλω να ζω τη ζωή μου μέσα από τη ζωή των παιδιών μου”.

Τα συγχαρητήριά του στην Παρασκευή, την πρώτη μαθήτρια του Εσπερινού Γυμνασίου που προήχθη με 19 και 8/10, έδωσε ο διευθυντής του σχολείου Ηλίας Μπούνας.

 

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Για το τι είναι και πώς λειτουργεί το Εσπερινό, ο Ηλ. Μπούνας μας ενημέρωσε:

Το σχολείο λειτουργεί από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9.45 το βράδυ και φοιτούν μαθητές από 14 έως... 84 χρονών, που το πρωί εργάζονται.

“Πέρσι είχαμε 45 μαθητές και προήχθησαν οι 30, αυτοί παρακολουθούσαν κανονικά και πέρασαν στις εξετάσεις” μας είπε ο διευθυντής και παρατήρησε: “Κυρίως είναι από 15 μέχρι 20 χρονών. Εργάζονται σε συνεργεία, σε οικογενειακές επιχειρήσεις, σε οικοδομή και σε αγροτικές εργασίες. Τα περισσότερα παιδιά συνεχίζουν στο Εσπερινό Λύκειο, στο ΕΠΑΛ και στον ΟΑΕΔ σε τεχνικές σχολές”.

Επεσήμανε ότι “το Εσπερινό Γυμνάσιο είναι ένα κανονικό Γυμνάσιο, απλώς χωρίς Γυμναστική, Καλλιτεχνικά και Μουσική”. Και κλείνοντας, ξεκαθάρισε ότι “δεν υπάρχει παραβατικότητα: τα παιδιά είναι συνειδητοποιημένα, έρχονται για να μάθουν, έρχονται για κάποιο σκοπό”.

Γ.Σ.