Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 18:16

Ο ΕΟΣ Καλαμάτας ανεβαίνει στα Τζουμέρκα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ο ΕΟΣ Καλαμάτας ανεβαίνει στα Τζουμέρκα

 

Στα δύσκολα μα πανέμορφα Τζουμέρκα εξορμά το εχόμενο Σαββατοκύριακο ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας. Οπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση:

«Το μασίφ των Τζουμέρκων βρίσκεται στη Δυτική Ελλάδα, κυρίως στο διαμέρισμα της Ηπείρου, με το βόρειο τμήμα του την Κακαρδίτσα να ανήκει στο Ν. Ιωαννίνων και το νότιο κύριο τμήμα του στο Ν. Αρτας. Το νότιο τμήμα ενώνεται με την Κακαρδίτσα στην απόληξή της, τον απόκρημνο Κρυάκουρα, ενώ χωρίζεται απ’αυτή από τον Μελισσουριώτικο ποταμό.

Τα Τζουμέρκα γεωτεκτονικά ανήκουν στην ορογεννετική ζώνη της Πίνδου αποτελώντας το Ν/Δ μέρος από το κεντρικό τμήμα της, την Αθαμανική Πίνδο. Εχουν έντονο ανάγλυφο, το οποίο χαρακτηρίζεται από επιβλητικές βραχώδεις ασβεστολιθικές κορυφογραμμές, ψηλές κορυφές, χαράδρες με πολύ επικλινείς πλαγιές, υποαλπικά οροπέδια, καθώς και πυκνό υδρογραφικό δίκτυο με πολλούς ποταμούς, χειμάρρους μόνιμης και εποχικής ροής, και πάρα πολλούς καταράκτες. Σημαντική θέση κατέχει ο Καλαρύτικος ποταμός, που ουσιαστικά αποστραγγίζει τα νερά από τα Τζουμέρκα στον Αραχθο καθώς δέχεται και νερά από πολλούς χειμάρρους ή μικρότερους ποταμούς - όπως ο Ματσουκιώτικος και ο Μελισσουριώτικος.

Οπως αναπτύσεται η οροσειρά (στο εξής θα αναφερόμαστε στα νότια, κυρίως Τζουμέρκα μόνο) από βορρά προς νότο οι ψηλότερες και σημαντικότερες κορυφές είναι η  Στρογγούλα (2.107 μ.), η Πλάκα (2.364 μ.) και το Καταφίδι (2.393 μ.)».

 

ΑΝΑΒΑΣΗ – ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ... ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ

«Το κλίμα της περιοχής είναι ηπειρωτικό ορεινό, με δριμύ χειμώνα και πολλές χιονοπτώσεις, με συνέπεια εκτεταμένη και παρατεταμένη χιονοκάλυψη μέχρι και το Μάιο - Ιούνιο. Ο παγετός -και ολικός- είναι επίσης κάτι το συνηθισμένο.

Το ιδιαίτερο ανάγλυφο σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες προσδίδουν ιδιάιτερη δυσκολία στην ανάβαση στις κορυφές των Τζουμέρκων. Στενές κόψεις, εκτεθειμένα περάσματα και τραβέρσες, λούκια με έντονα μεγάλες κλίσεις, απότομες πλαγιές, απουσία μονοπατιών και σήμανσης, καθιστούν την ανάβαση προκλητική, πολύ δυσκολότερη από μια απλή πεζοπορία - και απαιτούν ευχέρεια στην κίνηση σε αλπικό πεδίο, καθώς και πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Στα Τζουμέρκα υπάρχουν όμως και πολλές άλλες ορεινές πεζοπορικές διαδρομές, οπότε μην αποθαρρύνεστε, κάτι θα υπάρχει για όλους - καιρού επιτρέποντος βέβαια».

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 14/9, ώρα αναχώρησης: 4 μ.μ.

Σάββατο 15/9: Διαδρομή Μελισσουργοί - Γερακοβούνι - Πλάκα - Ρόκα.

Ανάβαση από καταφύγιο Μελισσουργών. Χιλιομετρική απόσταση: 18+ χλμ. Υψομετρικό κέρδος 1.600 μ. Ωρες πορείας: 10+, Β/Δ 4++.

Η Πλάκα είναι η δεύτερη υψηλότερη  κορυφή των Τζουμέρκων στο κέντρο σχετικά του μασίφ με εκπληκτική θέα σε όλα τα Τζουμέρκα και σε όλα τα βουνά της Πίνδου αν έχει καθαρό καιρό και εντυπωσιακό οροπέδιο στη βάση της κορυφής. Η Ρόκα είναι η πιο εντυπωσιακή κορυφή των Τζουμέρκων καθώς υψώνεται σαν πέτρινος πύργος στην κορυφογραμμή. Για την ανάβαση σε αυτή υπάρχει τεχνικό πέρασμα βαθμού ΙΙ , τίποτα σοβαρό όμως.

Κυριακή 16/9: Στρογγούλα. Ανάβαση από Πράμαντα. Υψομετρικό κέρδος 860 μ. Ωρες πορείας 5+.

Η εντυπωσιακή Στρογγούλα δεσπόζει πάνω από τα Πράμαντα στο βόρειο τμήμα του μασίφ. Αέρινη, τεχνική σε σημεία ανάβαση και εκπληκτική θέα από την κορυφή (με καλό καιρό φαίνεται έως και η Τύμφη).

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Οποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει θα πρέπει να δηλώσει τη συμμετοχή του έως και μεθαύριο Πέμπτη. Πληροφορίες δίνονται από τον ΕΟΣ, στα τηλέφωνα 27210 97733 και 6980-125333 μετά τις 9 μ.μ.

Ο εξοπλισμός για την ανάβαση καλό είναι να περιλαμβάνει: Απαραιτήτως, ορειβατικά μποτάκια, κατάλληλες κάλτσες, θερμοεσώρουχο, αδιάβροχο διαπνέον μπουφάν, μονωτικό μπουφάν (βέστα από πούπουλο ή primaloft κλπ.), παντελόνι, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, δοχείο νερού, σακίδιο 30 λτρ. τουλάχιστον, τροφή. Επιπλέον, ζευγάρι γάντια, ζεστό κάλυμα κεφαλής (πχ. σκούφος), ατομικό κουτί πρώτων βοηθειών (μαζί με επιθέματα για φουσκάλες ποδιών τύπου Compeed κι ένα παυσίπονο σκεύασμα με παρακεταμόλη, ασπιρίνη κλπ.), ορειβατικό φακό κεφαλής μέσης - μεγάλης φωτεινότητας με ένα σετ έξτρα μπαταρίες, πεζοπορικά μπατόν, αδιάβροχο κάλυμμα σακιδίου, σφυρίχτρα, σουγιά ή swiss knife κ.λπ., αναπτήρα ή σπίρτα ασφαλείας, πυξίδα, χάρτη ή GPS.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER