Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 09:43

Καλαμάτα: “Θυμόμαστε και ετοιμαζόμαστε” το μήνυμα στην 32η επέτειο από τους σεισμούς (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

“Εχουμε υποχρέωση κάθε χρόνο να θυμόμαστε τις τραγικές ώρες, για να μην ξαναπάθουμε τα ίδια ή να προσπαθήσουμε να μην έχουμε αυτές τις καταστροφές, να ετοιμαζόμαστε”.

Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, χθες το πρωί, στην τελετή μνήμης για τη συμπλήρωση 32 χρόνων από τους σεισμούς του 1986, στο μνημείο στη συμβολή των οδών Κροντήρη και Νέδοντος.

Μετά το τρισάγιο από ιερέα για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων των σεισμών της 13ης και της 15ης Σεπτεμβρίου 1986, ο δήμαρχος απόθεσε λίγα λουλούδια στο μνημείο και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στις τραγικές ημέρες των σεισμών πριν από 32 χρόνια, όταν θρηνούσαμε 22 νεκρούς, υπήρχαν εκατοντάδες τραυματίες και πάνω από 2.000 κτήρια κατεστραμμένα.

“Ο σεισμός είναι φυσικό φαινόμενο, θα ξανάρθει, αυτό είναι βέβαιο και πρέπει να έχουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία”, παρατήρησε ο δήμαρχος και ευχήθηκε να είναι «αιωνία η μνήμη των 22 ανθρώπων που χάσαμε, να θυμόμαστε και τους πάνω από 300 τραυματίες, μερικοί από τους οποίους βαρύτατα τραυματισμένοι”. Προέτρεψε “να θυμόμαστε εκείνους οι οποίοι αγωνίστηκαν, με πρώτη την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με στελέχη από όλη την Ελλάδα, την Αστυνομία, το Στρατό. Εδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους”. Ενημέρωσε ότι “ο Δήμος Καλαμάτας θα ετοιμάσει το μνημείο των πυροσβεστών και θα εγκαινιαστεί μέσα στο φθινόπωρο”. Αναφέρθηκε ακόμα “στους εθελοντές, τον Ερυθρό Σταυρό πρώτα απ' όλα” και ζήτησε “να θυμόμαστε ότι υπήρξαν άξιοι άνθρωποι, οι οποίοι βοήθησαν ώστε η πόλη να γίνει πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν. Οι δήμαρχοι, με πρώτο τον τότε δήμαρχο, τον κ. Μπένο, τα Δημοτικά Συμβούλια που με πνεύμα ομόνοιας έλυσαν τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε η πόλη”, επισημαίνοντας την ανάγκη ενότητας και συνεργασίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι απ’ όλες τις πτέρυγες, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, πυροσβέστες και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1986, ημέρα Σάββατο, η πόλη και μεγάλο μέρος της περιοχής της Καλαμάτας επλήγησαν από καταστροφικό σεισμό, στις 8.22 το βράδυ, ενώ οι ζημιές πολλαπλασιάστηκαν από τον -μικρότερου μεγέθους, αλλά επίσης πολύ ισχυρό– σεισμό της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου 1986.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΠ, «ο σεισμός (Μ=6,0) που έπληξε την Μεσσηνία στις 13 Σεπτεμβρίου 1986 ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός. Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν. Στην πόλη της Καλαμάτας κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες. Από τα 9.124 κτήρια της Καλαμάτας το 20% κρίθηκαν κατεδαφιστέα, το 16% έπαθαν σοβαρές βλάβες, το 36% έπαθαν ελαφρές βλάβες και μόνο το 28% δεν έπαθαν βλάβες.

Το χωριό Ελαιοχώρι καταστράφηκε, ενώ τα χωριά Βέργα, Πολιανή, Αρις, Αρτεμισία και Νέδουσα έπαθαν σοβαρές ζημιές. Παρατηρήθηκαν πτώσεις βράχων από τον Ταΰγετο και διακόπηκε η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Σπάρτης - Καλαμάτας για 24 ώρες. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,4) έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου».

Η Καλαμάτα και η περιοχή της δοκιμάστηκαν σκληρά από τους σεισμούς 32 χρόνια πριν. Για χρόνια και μέχρι την αποκατάσταση των κατοικιών τους, μεγάλο μέρος των κατοίκων έμεινε σε σκηνές και λυόμενα, υπό δύσκολες συνθήκες. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν, όμως, και πολλά κρατικά και δημοτικά κτήρια.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=JwoizGRanBM}