Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018 11:08

Βρομίζουν και καταστρέφουν κτήρια και μνημεία

Γράφτηκε από την

 

Συνθήματα και μουντζούρες, με μπογιά ή σπρέι σε τοίχους σπιτιών, σε δημόσια κτήρια, στις όψεις πολυκατοικιών του κέντρου, στις πλατείες, σε αγάλματα και ιστορικά μνημεία: Η... τέχνη του δρόμου βρίσκει “δημιουργική διέξοδο” βανδαλίζοντας τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία, και μεταβάλλοντας σε καμβά οτιδήποτε δεν είναι ήδη βαμμένο.

Και πριν υπάρξουν παρεξηγήσεις, η κατάσταση δεν αφορά την τέχνη του γκράφιτι -που και γι' αυτό σηκώνει πολύ κουβέντα το πού μπορεί κάποιος να ζωγραφίσει- αλλά τα υβριστικά και γηπεδικά συνθήματα, ως έκφραση του... πάθους κάποιου, καθώς και τα φαινόμενα σαν αυτό προ 10ημέρου που το κέντρο της Καλαμάτας γέμισε με την εικόνα ενός Παν. Νίκα με φέσι, που τον παρομοίαζε με τον Ερντογάν! 

Και αν αναρωτιέστε “μα ποιοιί είναι αυτοί που τα κάνουν;” η απάντηση που μας έδωσαν αξιωματικοί της Αστυνομίας που μίλησαν στην “Ε” ήταν “πιτσιρικάδες για την πλάκα τους, οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων και οργανωμένοι σε πολιτικούς χώρους”.

 

ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ 

Κι όμως, οι βανδαλισμοί σε δημόσια κτήρια και κοινόχρηστους χώρους ή ακόμα και ιστορικά μνημεία από γκράφιτι και πολιτικά, ποδοσφαιρικά ή ρατσιστικά συνθήματα τιμωρούνται από το νόμο, και όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας, αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Πούπουζας, οι υπαίτιοι συλλαμβάνονται για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς. Οσο δε αφορά εκθέματα ή μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιότητες οι δράστες τιμωρούνται πιο αυστηρά με το νόμο περί αρχαιοτήτων και διώκονται αυτεπάγγελτα. Βέβαια, για να παρέμβει η Αστυνομία χρειάζεται κάποιος υπεύθυνος του χώρου ή και απλός πολίτης να τους ενημερώσει με μια αναφορά για τον τόπο, τον χρόνο, το μέγεθος της ζημιάς και το κόστος αποκατάστασης, ενώ δεν θα χρειαστεί μήνυση. Αντίθετα όσον αφορά υβριστικά συνθήματα ή φθορές από γκράφιτι σε ιδιωτική περιουσία, χρειάζεται ο καταγγέλλων να υποβάλει μήνυση.

 

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΕΜΒΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επειδή, λοιπόν, ο καθένας δεν μπορεί να βγάζει τα εσώψυχά του, το θυμό, το κακόγουστο χιούμορ και τις πολιτικές του πεποιθήσεις ή αντιθέσεις στους τοίχους, τις μάντρες σχολείων ή στα βαγόνια του πάρκου Σιδηροδρόμων, η Αστυνομία -εφόσον, βέβαια, καταγγελθεί ή κατατεθεί μήνυση για απλή φθορά- ξεκινά προανάκριση. Αυτό, από το 2014 έως και τώρα έχει συμβεί μόλις 6 φορές, και συγκεκριμένα: Οταν πέρυσι 21 Ιανουαρίου άγνωστοι έγραψαν σύνθημα με σπρέι σε στέκι μουσουλμάνων στην Καλαμάτα. Δύο χρόνια νωρίτερα, ένας 33χρονος σήμερα συνελήφθη γιατί, το Δεκέμβριο του 2015, έγραψε σύνθημα με σπρέι στον τοίχο τράπεζας στην οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού, στην Καλαμάτα. Αγνωστοι ακόμα παραμένουν, καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία για το ποιοι μπορεί να ήταν, οι βάνδαλοι που πέταξαν μπογιές και έσπασαν το μνημείο του ΚΚΕ στον Ταΰγετο, πέρυσι στις 31 Μαΐου. Αντίθετα, οι αστυνομικοί βρήκαν τους δύο 19χρονους τότε, οι οποίοι έβαφαν τοίχους πολυκατοικιών και σπιτιών κάνοντας γκράφιτι και μουντζούρες με σπρέι το Νοέμβριο του 2015 στην Καλαμάτα.

Οι άλλες δύο περιπτώσεις αφορούν, η μια υβριστικό σύνθημα σε βάρος δικηγόρου σε τοίχο του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας τον Απρίλιο του 2016, με άγνωστο ακόμα δράστη, και η άλλη τις φθορές σε 9 αυτοκίνητα του ΟΤΕ ανήμερα Πρωτοχρονιά του 2014. Τότε, άγνωστοι είχαν βρει παρκαρισμένα τα αυτοκίνητα και είχαν ζωγραφίσει πάνω γκράφιτι!      

 

ΒΑΝΔΑΛΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ

Εν τω μεταξύ με αφορμή ένα οπαδικό γκράφιτι σε αναλημματικό τοίχο στο κάστρο της Ανδρούσας επικοινωνήσαμε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και μας είπαν ότι, ευτυχώς, στο νομό τέτοια περιστατικά είναι περιορισμένα σε αριθμό, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει κάποιος ότι έχει πάρει τέτοιες ανησυχητικές διαστάσεις, όπως στην Αθήνα.

Ωστόσο, πριν λίγους μήνες άγνωστοι έκαναν γκράφιτι έξω από το Κάστρο της Καλαμάτας, δεξιά της εισόδου, το οποίο συντηρητές της υπηρεσίας καθάρισαν με ειδικά χημικά, για να μην προκαλέσουν φθορές στα κονιάματα.

Μια ακόμα φορά στο πρόσφατο παρελθόν χρειάστηκε οι συντηρητές να παρέμβουν για να σβήσουν σύνθημα από τον Αγ. Δημήτριο στις Τούρλες, ενώ παλιότερα για να αποκαταστήσουν μνημείο στο οποίο είχαν γράψει πολιτικά συνθήματα.