Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 08:39

Μνημόσυνο στην Καλαμάτα για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

Γράφτηκε από την
Μνημόσυνο στην Καλαμάτα για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής τελέστηκε χθες στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο της Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Συγκεκριμένα, στην εκκλησία της Ανάληψης στη Δυτική Παραλία, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας Αργυρούλα Μητράκου. Στη σύντομη ομιλία της έδωσε ιστορικές πληροφορίες για την καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικρασίας, την προσφυγιά και τις ανταλλαγές πληθυσμών που ακολούθησαν την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Είπε ακόμα ότι μόνο στην Πελοπόννησο εγκαταστάθηκαν 440.000 πρόσφυγες φέρνοντας οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και άνθιση στο εμπόριο και παράλληλα ωφέλησαν εμπλουτίζοντας το ελληνικό στοιχείο και τον ελληνικό πληθυσμό. Κλείνοντας αναφέρθηκε και στο σήμερα λέγοντας ότι είμαστε συνυπεύθυνοι για τα νέα κύματα προσφύγων προς την Ευρώπη εξαιτίας των πολέμων και των διωγμών ανθρώπων από τις πατρογονικές εστίες και θύμισε μια παλιά φράση που έλεγαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες: “Τόσα φαρμάκια, τόσες συμφορές και μένα ο νους να γυρίσω πίσω στα παλιά”.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μικρασίας και Μικρασιατών στο προαύλιο της εκκλησίας από τον βουλευτή Μεσσηνίας Πέτρο Κωνσταντινέα, τον ανώτερο διοικητή Φρουράς Καλαμάτας σμήναρχο Χρήστο Πεταλά, τον εκπρόσωπο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου περιφερειακό σύμβουλο Απόστολο Γκούνη, το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, τον ταμία της Ενωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας “Η Ιωνία” Χαράλαμπο Κοτσογλανίδη και την πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας Αργυρούλα Μητράκου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Ν.Κ.


NEWSLETTER