Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 09:11

Μεσσηνία: Ησυχία στο μνημόσυνο της Πηγάδας στον Μελιγαλά

Γράφτηκε από τον

Πιο ήσυχα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια και με τη συμμετοχή λίγων εκατοντάδων ανθρώπων και ακόμα λιγότερων μελών της Χρυσής Αυγής,  πραγματοποιήθηκε χθες το μνημόσυνο των θυμάτων στην Πηγάδα του  Μελιγαλά.

Στις εισόδους του Μελιγαλά υπήρχαν μπλόκα από αστυνομικούς και γίνονταν έλεγχοι, ενώ στο χώρο της Πηγάδας επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Παναγιώτης Πούπουζας

Ο Φώτης Χαρίτος δικηγόρος, στέλεχος του ΛΑΟΣ, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής, αναφέρθηκε στα γεγονότα του Μελιγαλά το Σεπτέμβριο του 1944 και σε άλλα που διαδραματίστηκαν σε όλη τη χώρα από τα Δεκεμβριανά του ‘44 και μετέπειτα στα χρόνια του Εμφυλίου. Εκτίμησε ότι στον Μελιγαλά συντελέστηκε μια γενοκτονία χωρίς προηγούμενο και ανέφερε πως τις εκτελέσεις διέταξε η ηγεσία του ΕΑΜ ΕΛΑΣ. Είπε ότι πολλοί από τους εκτελεσθέντες ήταν άνθρωποι φτωχοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι και παρατήρησε πως οι πιο πολλοί ήταν από άλλα χωριά και είχαν καταφύγει στον Μελιγαλά για προστασία από την ΕΑΜοκρατία. Υποστήριξε, ακόμα, ότι η Μακρόνησος μπροστά στο Μπεζεστένι ήταν παιδική χαρά.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Χρήστος Μπένος, εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων και ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος.

“Αυτοί που θα αγνοήσουν την ιστορία είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν”, παρατήρησε ο Χρ. Μπένος.

“Δεν λέμε ποτέ λήθη, αλλά ποτέ ξανά τέτοια γεγονότα, ποτέ ξανά αδελφοκτόνο μίσος και εμφύλιος”, ανέφερε ο Αρ. Σταθόπουλος.

Στο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των φονευθέντων ο ιερέας έκανε λόγο για “αδίκως σφαγιασθέντες υπό των κομμουνιστοσυμμοριτών”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής Γεώργιος Επιτήδειος και Λάμπρος Φουντούλης, ενώ κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής, του ΛΑΟΣ, συλλόγους, το δήμαρχο Οιχαλίας και προέδρους της Δημοτικής Κοινότητας Μελιγαλά και τοπικών κοινοτήτων.

Γ.Σ.