Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018 19:57

Οι πεζοπόροι του ''Ευκλή'' γνώρισαν τις ομορφιές της Τριφυλίας

Γράφτηκε από την
Οι πεζοπόροι του ''Ευκλή'' γνώρισαν τις ομορφιές της Τριφυλίας

 

Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου οι φίλοι και τα μέλη του Συλλόγου Πεζοπόρων - Ορειβατών Καλαμάτας ''Ο Ευκλής'' μετά από πρόσκληση του προέδρου του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Απανταχού Μυραίων και Αλιμακαίων '' Η Περιστεριά '' κ. Αυγερινού Ράμμου, εξόρμησαν στην Τριφυλία και γνώρισαν τις φυσικές ομορφιές της.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στον ''Παλιό Νερόμυλο'' στην Κυπαρισσία, στον Αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς, πεζοπορία και διάσχιση στο Φαράγγι Σταλακτίτες και τέλος οι πεζοπόροι απόλαυσαν το θαλασσινό μπάνιο τους στην παραλία του Καλόνερου.

Ο ''Παλιός Νερόμυλος'', όπως ονομάζεται σήμερα, ο νερόμυλος του Κατσαπρόκου ή Μαυρογένη αναστηλώθηκε με αγάπη, μεράκι και απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Ο μύλος, που λειτουργούσε πριν το 1850, έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της προβιομηχανικής περιόδου από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων το 2012 και είναι έργο ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ο Αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς έχει χαρακτηριστεί ως ένα από σημαντικότερα κέντρα του Μυκηναϊκού κόσμου, κυρίως λόγω του πλούτου των χρυσών ευρημάτων του και του μεγέθους των κτισμάτων του που χρονολογούνται στη 2η χιλιετία π.Χ..

Ο λόφος της Περιστεριάς είναι φυσικό οχυρό.

Τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί είναι τρεις θολωτοί τάφοι εντός του αρχαιολογικού χώρου και ένας ακόμα στα νότια του λόφου, τμήμα Ανακτόρου και πολλές κατοικίες.

Σε όλα αυτά τα σημεία βρέθηκε σημαντικός αριθμός αντικειμένων, όπως κοσμήματα και είδη καθημερινής χρήσης που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας.

Το εντυπωσιακό Φαράγγι Σταλακτίτες άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους πεζοπόρους του Ευκλή, έντονη η παρουσία του υγρού στοιχείου, αποτυπωμένη στους σταλακτίτες και στους σταλαγμίτες !!

Εκ μέρους της διοίκησης του Ευκλή η Ελένη Οικονομοπούλου (αντιπρόεδρος και έφορος δημοσίων σχέσεων) ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και οδηγό Διονύσιο Καλογερόπουλο, τους κυρίους Αυγερινό Ράμμο, για την πρόσκληση και Ευστάθιο Παρασκευόπουλο (καθηγητής και συγγραφέας), για την ξενάγηση στον χώρο της Περιστεριάς.

Έδωσαν όλοι υπόσχεση, ότι θα επισκεφθούν ξανά την περιοχή και μάλιστα θα είναι παρόντες στην κατάβαση του Αρκαδικού ποταμού, τον Αύγουστο του 2019.


NEWSLETTER