Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 10:33

Καλαμάτα: “Φρένο” του ΥΠΠΟ στην ανακατασκευή του ξενοδοχείου “Ακρόπολις”

Γράφτηκε από την

 

“Φρένο” βάζει το υπουργείο Πολιτισμού στη μελέτη ανακατασκευής του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου ξενοδοχείου “Ακρόπολις”, στην οδό Αριστομένους, στην Καλαμάτα.

Η σχετική απόφαση, που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά, βασίζεται σε ομόφωνη εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, τον περασμένο Ιούλιο, στην οποία το εν λόγω σώμα προτείνει τη “μη έγκριση μελέτης «Αποκατάστασης κτηρίου χαρακτηρισμένου ως έργου τέχνης και ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου, αλλαγής χρήσης τμήματος από κατοικία σε κατάστημα, αλλαγής φέροντος οργανισμού, επισκευής στέγης, τροποποίησης κλιμακοστασίου και αναδιάταξης στάθμης ορόφων», που βρίσκεται επί της οδού Αριστομένους 18 και Νέδοντος 69, στο εμπορικό κέντρο της Καλαμάτας, φερόμενης ιδιοκτησίας Μιχάλη Κάτσικα”.

Στο σκεπτικό της εν λόγω εισήγησης σημειώνεται ότι η απόρριψη της προταθείσας μελέτης γίνεται για τους εξής λόγους:

“1. Η αλλαγή των σταθμών των ορόφων αλλοιώνει τη δομή του κτηρίου, σε λειτουργικό και μορφολογικό επίπεδο, καθόσον η πρόσβαση στους εξώστες από το επίπεδο των δαπέδων γίνεται μέσω κλίμακας και οι προτεινόμενες στάθμες των δαπέδων είναι ψηλότερες, ακόμη και από τις ποδιές των παραθύρων. Αυτό προκαλεί αλλοίωση στις όψεις του κτηρίου, τόσο λόγω της προβολής του πατώματος στα ανοίγματα, όσο και από την αναγκαιότητα που θα προκύψει για τη χρήση κιγκλιδωμάτων στα παράθυρα για την προστασία των επισκεπτών του κτηρίου.

2. Δεν διατηρείται και δεν αποκαθίσταται το υφιστάμενο κεντρικό κλιμακοστάσιο και καθαιρούνται οι εσωτερικές εγκάρσιες λιθοδομές του που αποτελούν συστατικά στοιχεία του χαρακτηρισμένου μνημείου.

3. Δεν έχει ελεγχθεί η συμβατότητα των παραμορφώσεων του υφιστάμενου φέροντος οργανισμού και των προστιθέμενων μεταλλικών πλαισίων”.