Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 18:54

Νέες αναφορές στη δημιουργία διεθνούς Κέντρου Πτητικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Νέες αναφορές στη δημιουργία διεθνούς Κέντρου Πτητικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα

 

Η δημιουργία στην Καλαμάτα διεθνούς Κέντρου Πτητικής Εκπαίδευσης, την διαχείριση του οποίου θα έχει η καναδική εταιρεία CCC (Canadian Commercial Corporation), αποτέλεσε αντικείμενο ρεπορτάζ που προβλήθηκε χθες Παρασκευή στην εκπομπή “Σήμερα” του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού “Σκάι”.

Σημειώνεται ότι τόσο στο ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπής, όσο και σε ανάλογο ρεπορτάζ, από την θεματική ιστοσελίδα defence-point.gr, που είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Σεπτέμβριο η “Ε”, επισημάνθηκε ότι η χώρα μας επιδιώκει εδώ και αρκετό καιρό να εκσυγχρονίσει και αναβαθμίσει την εκπαίδευση των Ικάρων, αλλά και πιλότων πολεμικών αεροποριών από όλο τον κόσμο.

Η πρόταση των Καναδών, σύμφωνα με τα δύο πιο πάνω ρεπορτάζ, περιλαμβάνει την υποστήριξη, συντήρηση και αξιοποίηση των 45 ελικοφόρων εκπαιδευτικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας T-6A Texan II ώστε να αυξηθεί σε αποδεκτά επίπεδα η διαθεσιμότητά τους και η αποτελεσματικότητά τους.

Επιπλέον περιλαμβάνει τη μεταφορά στην Καλαμάτα αριθμού αεροσκαφών τύπου Μ-346 της ιταλικής Aermacchi, εκ των κορυφαίων εκπαιδευτικών στον κόσμο, τα οποία επίσης οι Καναδοί θα είναι υποχρεωμένοι να συντηρούν, να διατηρούν διαρκώς σε πτητική κατάσταση, να τα υποστηρίζουν και να τα αξιοποιήσουν για την εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και των διεθνών πελατών του κέντρου.

Το τρίτο τμήμα της καναδικής πρότασης περιλαμβάνει τη μεταφορά στην Καλαμάτα αριθμού αεροσκαφών τύπου DA-42 Twin Star της αυστριακής εταιρείας Diamond Aircraft Industries. Τα αεροσκάφη αυτά θα ενισχύσουν τις δυνατότητες εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων διευρύνοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Τέλος, η καναδική πρόταση περιλαμβάνει τη μεταφορά στην Καλαμάτα δύο εξομοιωτών για το αεροσκάφος Μ-346, ενός εξομοιωτή του αεροσκάφους T-6A Texan II, την αναβάθμιση ακόμη ενός εξομοιωτή αυτού του τύπου του αεροσκάφους που η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει και ενός εξομοιωτή για το αεροσκάφος DA-42 Twin Star.

Το κλειδί όμως για την επιτυχία αυτής της πρότασης, είναι η διεύρυνση των χρηστών των υποδομών της αεροπορικής βάσης της Καλαμάτας, των αεροσκαφών και των υπηρεσιών που η Πολεμική Αεροπορία μαζί με τους Καναδούς θα προσφέρουν.

Στα σχετικά ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από χώρες της Μέσης Ανατολής για το ενδεχόμενο εκπαίδευσης των πιλότων τους στην Καλαμάτα, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με σχεδόν ιδανικές καιρικές συνθήκες για πολλούς μήνες τον χρόνο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε την αεροπορική βάση της Καλαμάτας διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης, με τις χώρες που θα στέλνουν τους πιλότους τους σε αυτή να πληρώνουν το κόστος του εκπαιδευτικού προγράμματος και στην Ελλάδα, η οποία με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να αποσβέσει μέρος των δαπανών που η Πολεμική Αεροπορία θα καταβάλει στους Καναδούς για την εκπαίδευση των δικών της πιλότων, έτσι ώστε η χώρα μας να αποκομίσει και οικονομικό όφελος από την διαδικασία αυτή.


NEWSLETTER