Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 08:52

Ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού στην Καλαμάτα από “Ξαναρχι-ΖΩ” και Ερυθρό Σταυρό

Γράφτηκε από την

 

"Οι σωστές επιλογές μειώνουν δυσάρεστες καταστάσεις!". Αυτό θα μπορούσε να είναι το μήνυμα για κάθε γυναίκα που φροντίζει το σώμα και την υγεία της και... δεν ξορκίζει τον καρκίνο του στήθους με τον απήγανο, αλλά κάθε χρόνο κάνει μαστογραφία και μια φορά το μήνα αυτοεξέταση μαστού, τρέφεται σωστά και ασκείται.

Και επειδή ο Οκτώβριος είναι ο μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού, χθες ο Σύλλογος Ατόμων με εμπειρία Καρκίνου “Ξαναρχι-ΖΩ” διοργάνωσε σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Καλαμάτας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και την 1η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Καλαμάτας την καθιερωμένη εκδήλωση ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία της πόλης.

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ

Η Δήμητρα Παναγιωτοπούλου επισκέπτρια υγείας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στην Υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού, και η συνάδελφός της Αθανασία Μανωλοπούλου επισκέπτρια υγείας και υπεύθυνη στην καταγραφή νεοπλασιών, ήταν χθες στην πλατεία, πρόθυμες να απαντήσουν σε όλες τις απορίες των γυναικών. Αλλωστε όπως και οι ίδιες τόνισαν μιλώντας στην "Ε" η σωστή ενημέρωση για την πρόληψη σημαίνει και την έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, μια μορφή καρκίνου με αυξημένα ποσοστά. Η Δημ. Παναγιωτοπούλου μας λέει ότι "ετησίως υπολογίζεται πως 4.500 γυναίκες νοσούν" - γι' αυτό και "ο τακτικός περιοδικός έλεγχος των γυναικών μέσω της μαστογραφίας και της ψηλάφησης".

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΣΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας λειτουργεί Ιατρείο Μαστού, το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες (και ανασφάλιστες) που θέλουν να εξετάσουν το μαστό τους, κλείνοντας ραντεβού στο 14500. Επίσης, όλες οι γυναίκες, κάθε ηλικίας, ασφαλισμένες ή και ανασφάλιστες, μπορούν στο ίδιο νούμερο, στο 14500, να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία. Και όπως λέει η Αθ. Μανωλοπούλου καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να αμελεί τον τακτικό περιοδικό της έλεγχο, αφού "ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος μετά τον καρκίνο του πνεύμονα", ενώ, "είναι ο πρώτος στις γυναίκες, και η δεύτερη αιτία θανάτου".

Και επειδή η ζήτηση είναι μεγάλη "κάποια που θέλει μέσα στο χρόνο να κάνει την μαστογραφία της, θα πρέπει έγκαιρα να κλείσει το ραντεβού της, γιατί και ο όγκος δουλειάς και ο κόσμος που έρχεται για προληπτικές εξετάσεις στο νοσοκομείο είναι αυξημένος", σημειώνουν οι επισκέπτριες υγείας.

 

Η ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙΤΑΙ

Οι γυναίκες, λοιπόν, που θέλουν να κάνουν μαστογραφία στο νοσοκομείο, να μην αμελούν και να μην το αφήνουν τελευταία στιγμή καθώς ο ρυθμός προσέλευσης είναι πολύ υψηλός και μπορεί να της κλείσουν ραντεβού μετά 6 μήνες. Και να ξέρουν ότι η μαστογραφία, πλέον, συνταγογραφείτε - είτε λοιπόν στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, είτε στην υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού στο νοσοκομείο ή στο γυναικολόγο της, μια γυναίκα μπορεί να πάει για να της γράψουν το παραπεμπτικό τους, αλλά να προσέξει να έχει κλείσει πιο πριν το ραντεβού της για τη μαστογραφία, γιατί και η ισχύ της συνταγογράφησης είναι για ένα μήνα.

Χθες μάλιστα παρούσα στην ενημέρωση των γυναικών ήταν και η επισκέπτρια υγείας στην 1η ΤΟΜΥ Καλαμάτας Θεοδότα Αποστολοπούλου, η οποία μας είπε ότι στην 1η ΤΟΜΥ "'εχουμε μια οικογενειακή γιατρό, γενικής ιατρικής, κι ο κόσμος μπορεί να προσέρχεται για τις εγγραφές στον οικογενειακό γιατρό και να κανονίσει τις προληπτικές εξετάσεις ή οποιεσδήποτε άλλες εξετάσεις τον ενδιαφέρουν, για τακτική ιατρική παρακολούθηση".

 

ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Η ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ

Εκτός από τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο που περιλαμβάνει τη μαστογραφία, κάθε γυναίκα πρέπει, κάθε μήνα, να εξετάζει το μαστό της με τη λογική "να γνωρίσει το σώμα της, να γνωρίσει το μαστό της και έτσι οτιδήποτε ξαφνικά εμφανίζεται να το αναγνωρίζει πολύ έγκαιρα", μας λέει η Δ. Παναγιωτοπούλου. Και προσθέτει ότι "με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να καθοδηγήσει σωστά το γιατρό, ώστε να βρει τι είναι αυτό". Λέει ακόμα ότι "η αυτοεξέταση είναι απλή και εύκολη διαδικασία, για μια γυναίκα που έχει περίοδο, έχει κύκλο, γίνεται την 8η με 10η μέρα", ενώ, "μια γυναίκα η οποία είναι εμμηνοπαυσιακή, η αυτοεξέταση γίνεται όποτε την ορίσει αυτή, μια φορά το μήνα". Και επειδή είναι σημαντικό "να ξέρει η γυναίκα τι να ελέγχει στο μαστό της και τι προσέχουμε, μπορούμε να πάμε στο γυναικολόγο ή την υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού του νοσοκομείου, που να μας δείξουν πώς θα κάνουμε σωστά την αυτοεξέταση κάθε μήνα και να την υιοθετήσουμε σαν τρόπο συμπεριφοράς".

 

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

Επιπρόσθετα, οι γυναίκες "αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας στην πρόληψη είναι η διατροφή, η άσκηση και όχι αλκοόλ". Ακόμα και έτσι, όμως, κανένας "δεν βεβαιώνει ότι δεν θα εμφανιστεί ποτέ ο καρκίνος, όμως, η πρόληψη σίγουρα βοηθάει να διαγνωστεί έγκαιρα και εύκολα, και να τον προλάβουμε - γιατί όσο πιο έγκαιρα τον βρίσκεις, τόσο πιο γρήγορα σώζεσαι". Αντίθετα "σε παραμελημένες καταστάσεις οδηγούμαστε σε σοβαρές επιπλοκές ή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα", σημειώνει καταλήγοντας η επισκέπτρια υγείας του νοσοκομείου.

 

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ

Η Δήμητρα Ψαρούλη εκπροσωπώντας τις εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας μας μετέφερε την πρόθεση να επαναληφθούν στο μέλλον οι δράσεις που έχουν αναλάβει στον τομέα της πρόληψης και εκπαίδευσης των γυναικών στην αυτοεξέταση του μαστού. Ετσι, "όπως και πέρυσι έγινε ένας κύκλος μαθημάτων διδασκαλίας ψηλάφησης μαστού με την ευγενική προσφορά της γυναικολόγου και πρ. διευθύντριας της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας κ. Νταγκλή, και είχαμε αρκετές γυναίκες που ήρθαν και το παρακολούθησαν, σκεφτόμαστε και τώρα μήπως το επαναλάβουμε, γιατί είναι πολύ βασικό όπως ξέρουμε η αυτοεξέταση στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού".

 

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Ξαναρχί-ΖΩ

Η Πολυτίμη Κυπραίου πρόεδρος του Ξαναρχί-ΖΩ, μας λέει ότι ο σύλλογός τους, "όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος κάνει την ενημέρωση για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση". Η ίδια στέλνει σε όλες τις γυναίκες το μήνυμα ότι "η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές, να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, τη ζωή μας και μια αυτοεξέταση, μια φορά το μήνα, καλό είναι να μην την αμελούμε". Αλλωστε, "στο νοσοκομείο υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί και υπάρχει και ο σύλλογος, που μπορεί να τις βοηθήσει και να τις κατευθύνει". Οσες λοιπόν γυναίκες το επιθυμούν μπορούν να απευθύνονται στο Σύλλογο Ξαναρχί-ΖΩ, στο γραφείο του, στην οδό Βασ. Αμαλίας 20 στην Καλαμάτα ή στο τηλ. 27210 27100. Εκεί, καθημερινά, από τις 10 π.μ. - 12 μ., βρίσκονται εθελόντριες του συλλόγου.