Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018 09:48

Ικανοποιητική η ανακύκλωση φαρμάκων στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Ικανοποιητική η ανακύκλωση φαρμάκων στη Μεσσηνία

 

Εσείς τι κάνατε με τα ληγμένα φάρμακα την τελευταία φορά που καθαρίσατε το ντουλάπι σας; Γνωρίζετε ότι στο φαρμακείο κοντά σας υπάρχει ειδικός κάδος, όπου εκεί συγκεντρώνονται και όταν γεμίσει, ο φαρμακοποιός ειδοποιεί τη φαρμακαποθήκη με την οποία συνεργάζεται και υπάλληλός της περνά και τα παίρνει;

Η φαρμακαποθήκη στη συνέχεια θα τα στείλει στην Αθήνα όπου καταστρέφονται, χωρίς επιβάρυνση για το περιβάλλον, ενώ τα πιο τοξικά από αυτά θα... ταξιδέψουν μέχρι τη Γερμανία ή την Αγγλία, όπου εκεί θα καταστραφούν σε ειδικές μονάδες για τα επικίνδυνα απόβλητα.  

Στη Μεσσηνία το πρόγραμμα ανακύκλωσης φαρμάκων φαίνεται ότι πάει καλά, αν και όπως λέει στην "Ε" ο πρόεδρος των φαρμακοποιών στο νομό Σωτήρης Αργυρόπουλος, μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα. Βέβαια, το ενθαρρυντικό είναι ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην Καλαμάτα, οι ποσότητες ληγμένων φαρμάκων που καταλήγουν για διαλογή από την εταιρεία "Ηλέκτωρ" στο χώρο προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα, δεν είναι αξιόλογες. Αυτό βεβαιώνει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας Γιάννης Παπαδόπουλος, μετά από επικοινωνία του και με την "Ηλέκτωρ".

 

ΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΝ

Ολα ξεκινούν από έναν πράσινο κάδο, ο οποίος έχει παραχωρηθεί δωρεάν σε όλα τα φαρμακεία του νομού εδώ και περισσότερα από 4 χρόνια, οπότε ξεκίνησε από το υπουργείο Υγείας πανελλαδικά η ανακύκλωση φαρμάκων. Οπότε, εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάμε στο φαρμακοποιό μας τα ληγμένα φάρμακα. Και όπως μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Μεσσηνίας Σ. Αργυρόπουλος "ο περισσότερος κόσμος το γνωρίζει και αρκετοί είναι οι συνειδητοποιημένοι πολίτες, οι οποίοι φέρνουν ό,τι ληγμένα έχουν για ανακύκλωση".

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Βέβαια, ο κ. Αργυρόπουλος διαπιστώνει ότι ακόμα "θέλει δουλειά και θέλει να ξεκινήσει η εκπαίδευση μέσα από τα σχολεία, ώστε να γίνει συνείδηση η ανάγκη για ανακύκλωση των φαρμάκων και στις πιο μικρές ηλικίες". Μόνο έτσι, άλλωστε, θεωρεί ότι θα αυξηθούν και οι ποσότητες στους κάδους των φαρμακείων, ώστε να μην καταλήγουν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον, γι' αυτό και στα άμεσα σχέδια του συλλόγου είναι μια σχετική ενημερωτική εκδήλωση.

 

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ

Στο νομό την ευθύνη για τη συλλογή, προσωρινή φύλαξη και αποστολή στην Αθήνα για την καταστροφή τους από τον ΙΦΕΤ-Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας των ληγμένων φαρμάκων, έχουν οι δύο φαρμακαποθήκες: Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου και Pharma Group Μεσσηνίας Α.Ε. Ο Τάσος Φυλακτίδης, εκπροσωπώντας την Pharma Group, μας εξηγεί ότι αυτό που έχουν αναλάβει ως εταιρεία είναι να λειτουργούν "σαν ενδιάμεσοι σταθμοί μεταξύ φαρμακείων απ' όπου τα συλλέγουμε και ΙΦΕΤ, όπου στέλνουμε τα ληγμένα για την ασφαλή καταστροφή τους, ώστε να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον".

 

ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

Εξηγεί ακόμα ότι δεν έχει κανένα κόστος για τον ασθενή ή για το φαρμακείο, το οποίο υποχρεούται να έχει τον ειδικό κάδο, ενώ "το κόστος αναλαμβάνει η φαρμακαποθήκη, όπως και όλο το logistic". Λέει επίσης ότι η ανακύκλωση ληγμένων φαρμάκων "προχωρά ομαλά", αν και εκτιμά ότι κάποιο ποσοστό καταλήγει ακόμα στα οικιακά σκουπίδια. Διαπιστώνει τέλος ότι "μέσα στην Καλαμάτα φαίνεται να είναι πιο ευαισθητοποιημένος ο κόσμος", σε σύγκριση με τις ποσότητες που συλλέγονται από τα περιφερειακά φαρμακεία.

 

ΚΑΛΗ Η ΡΟΗ

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου και φαρμακοποιός Νίκος Μάραντος λέει ότι ο κόσμος γνωρίζει και συμμετέχει, αλλά και τα φαρμακεία το προωθούν ενημερώνοντας και μοιράζοντας σχετικά φυλλάδια στον κόσμο. Κατά μέσο όρο ένας κάδος γυρίζει από το φαρμακείο στη φαρμακαποθήκη ανά δύο μήνες, που σημαίνει για τον ίδιο ότι "είναι μια καλή ροή, που δείχνει ότι αρκετά μεγάλο ποσοστό ασθενών συμμορφώνονται και κάνουν ανακύκλωση των ληγμένων φαρμάκων". Παρόλα αυτά και μέσα από την εμπειρία της διπλής ιδιότητάς του διαπιστώνει ότι "υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό που σίγουρα καταλήγει στις χωματερές".

 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΜΕ

Ο κ. Μάραντος τονίζει λοιπόν ότι "χρειάζεται να επιμείνουμε παραπάνω" και πως "η συνεχής ενημέρωση θα ενισχύσει την ανακύκλωση ληγμένων φαρμάκων", τα οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι "είναι χημικές ουσίες με τοξικές ιδιότητες, επιβαρυντικές για το περιβάλλον". Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι -όπως αναφέρει- υπάρχει ένα ποσοστό ιδιαίτερα τοξικών φαρμάκων, που δεν ανακυκλώνονται στην Ελλάδα, αλλά πηγαίνουν για καταστροφή στη Γερμανία ή την Αγγλία, όπου καταστρέφονται υπό ειδικές συνθήκες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι και ο Δήμος Καλαμάτας από την πλευρά του ενθαρρύνει και υποστηρίζει τέτοιες προσπάθειες ενημερώνοντας συλλόγους και φορείς για ανάλογα προγράμματα, αλλά και τους δημότες του. Αλλωστε, όπως τόνισε στην "Ε" ο Γ. Παπαδόπουλος σκοπός του δήμου είναι "να περιορίσουμε το συνονθύλευμα σκουπιδιών στους γκρι κάδους, προωθώντας διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης".

 

 


NEWSLETTER