Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 20:56

Ζητούν κτηματολογικό γραφείο στην Τριφυλία

Γράφτηκε από την
Ζητούν κτηματολογικό γραφείο στην Τριφυλία

Τη λειτουργία κτηματολογικού γραφείου συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας και στοιχείων της κτηματογράφησης εντός ορίων της γεωγραφικής περιοχής της Τριφυλίας, ζητεί ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας με επιστολή προς τον Οργανισμό Εθνικού Κτηματολογίου και τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας «Κτηματολόγιο» για τη Μεσσηνία.

Στη συγκεκριμένη επιστολή εξηγούν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να δημιουργηθεί γραφείο στην περιοχή, καθώς αν δημιουργηθεί μόνο ένα στην Καλαμάτα θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών της Τριφυλίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι περιοχές της Καλαμάτας και της Μεσσήνης έχουν ήδη κτηματογραφηθεί.

Χαρακτηριστικά στην επιστολή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Σας επισημαίνουμε ότι οι περιοχές Καλαμάτας και Μεσσήνης που έχουν το μεγαλύτερο όγκο δικαιωμάτων, έχουν ήδη κτηματογραφηθεί, ενώ η περιοχή της Μάνης δεν μπορεί να συγκριθεί σε όγκο δικαιωμάτων με τις άλλες περιοχές που γεωγραφικά είναι μεταξύ τους γειτονικές. Εάν ο προγραμματισμός αυτός υλοποιηθεί θα επιφέρει τεράστια ταλαιπωρία και κόστος σε όλους τους πολίτες και στους επαγγελματίες του Δήμου Τριφυλίας που θα ασχοληθούν με το έργο της κτηματογράφησης, ενώ κρίνουμε ότι θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην προθυμία προσέλευσης των πολιτών. Αντικειμενικά θα πρέπει να μεταβαίνουν για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η συλλογή των δηλώσεων ιδιοκτησίας, αλλά και μετά, στην περίοδο της ανάρτησης της κτηματογράφησης και των ενστάσεων στην Καλαμάτα, προκειμένου να υποβάλουν τα δικαιολογητικά ή για να διεκπεραιώσουν οποιαδήποτε συναλλαγή. Τονίζουμε επίσης την κρισιμότητα που έχει για όλους η ορθή υποβολή των στοιχείων, γιατί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μετά την πάροδο επταετίας από τις εγγραφές, αυτές καθίστανται οριστικές και ακίνητο που δεν έχει δηλωθεί ή αναφέρεται ως αγνώστου ιδιοκτήτη περνάει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, ενώ ανακρίβειες και λάθη μεταξύ των ορίων ιδιοκτησιών δεν επιτρέπεται να διορθωθούν. Με βάση τα παραπάνω κρίνουμε παράλογο και άστοχο για την ομαλή εξέλιξη της κτηματογράφησης στο υπόλοιπο της Μεσσηνίας να μην λειτουργήσει κτηματολογικό γραφείο στην περιοχή της Τριφυλίας (Κυπαρισσία ή Φιλιατρά) που λόγω θέσης θα μπορεί να εξυπηρετεί και την περιοχή της Οιχαλίας και ένα μέρος της Πυλίας. Αναφέρουμε επίσης ότι σύμφωνα με τον οργανισμό συγκρότησης του κτηματολογίου, προβλέπεται η λειτουργία παραρτήματος του κτηματολογικού γραφείου στην Κυπαρισσία. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αναδόχου που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη Μεσσηνία προβλέπεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2018 θα ξεκινήσει η συλλογή των στοιχείων δηλώσεων ιδιοκτησίας που θα διαρκέσει αρχικά τρεις μήνες και μπορεί να παραταθεί για άλλους τρεις.

Για τους ανωτέρω σοβαρούς λόγους ζητάμε από τη διοίκηση του Εθνικού Κτηματολογίου καθώς και από τον ανάδοχο του έργου στη Μεσσηνία να προχωρήσουν στη λειτουργία κτηματολογικού γραφείου συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας και στοιχείων της κτηματογράφησης εντός ορίων της γεωγραφικής περιοχής της Τριφυλίας. Ο σύλλογός μας εκπροσωπώντας τους μηχανικούς μέλη του που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Τριφυλία και αναμένεται να διεκπεραιώσουν μεγάλο όγκο συναλλαγών των πολιτών με το κτηματολόγιο και τον ανάδοχο, πιστεύει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της κτηματογράφησης στην περιοχή μας απαιτεί τη συνεργασία όλων μας».


NEWSLETTER