Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 17:44

Εξόρμηση στη Γκιώνα ο Ορειβατικός Καλαμάτας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Εξόρμηση στη Γκιώνα ο Ορειβατικός Καλαμάτας

Εξόρμηση στη Γκιώνα διοργανώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας το Σαββατοκύριακο 20-21 Οκτωβρίου.

Η αναχώρηση θα γίνει το Σάββατο στις 2 μ.μ. ενώ για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με με τα γραφεία του Ορειβατικού Καλαμάτας (Ανατολικό Κέντρο), από καθημερινά τις ώρες 9:00μ.μ.-10:30μ.μ., στο τηλέφωνο 27210-97733.

Η διαδρομή θα είναι Συκιά - Πυραμίδα (μονοπάτι Καραγιάννη) – Λαζόρεμα – Συκιά, το μήκος της είναι 14,5 χιλ περίπου, ο βαθμός δυσκολίας 4 και οι ώρες πορείας πάνω από 12.

Η ανακοίνωση του συλλόγου για την εξόρμηση αναφέρει: “Η Γκιώνα βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα (νομός Φωκίδος) ανάμεσα στα Βαρδούσια στα δυτικά της και τον Παρνασσό στα ανατολικά. Δύο από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του ανάγλυφού της είναι η χαράδρα της Ρεκάς που εισχωρεί στο βουνό από τα ανατολικά, και το Λαζόρεμα που οριοθετεί το βουνό από δυτικά. Οι ψηλότερες κορυφές της βρίσκονται πάνω σε αυτή τη δυτική κορυφογραμμή και περιλαμβάνουν την Πυραμίδα (2508μ.) την Πλατυβούνα και το Τραγονόρος.

Κάτω από την κορυφογραμμή και στα ανατολικά του χωριού της Συκιάς ορθώνεται επιβλητικά η ορθοπλαγιά της Πλάκας Συκιάς, ένας πέτρινος, κάθετος τοίχος με ύψος πάνω από 1000 μέτρα, η μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων. Η πρώτη αναρρίχηση στην Πλάκα πραγματοποιήθηκε το 1959 από τον Γιώργο Μιχαηλίδη με την πρώτη αυτή αναρριχητική διαδρομή («Μιχαηλίδη, Λεοντιάδη», UIAA VI, 1100μ. ανάπτυγμα) να αποτελεί μια all time classic για την αλπική παραδοσιακή αναρρίχηση στην Ελλάδα.

Για χρόνια η πεζοπορική ανάβαση στην Πυραμίδα από την Συκιά πραγματοποιούταν μέσω του ρέματος του Λάζου μέχρι τη δεκαετία του 80 όταν ο Δημήτρης Καραγιάννης αποφάσισε να τραβερσάρει την Πλάκα για να βρει διέξοδο στην κορυφογραμμή. Έκτοτε η διαδρομή αυτή είναι γνωστή ως μονοπάτι Καραγιάννη και αποτελεί μια από τις πιο απαιτητικές αλπικές διαδρομές καθώς σε 5 χιλιόμετρα κάνεις τα 1800 μέτρα της θετικής υψομετρικής. Η μέση κλίση είναι 30ο και σε σημεία φτάνει ακόμα και τις 40. Έχει εκτεθειμένα περάσματα και σημεία που απαιτείται λίγη αναρρίχηση (όχι μεγαλύτερη από βαθμό ΙΙΙ πάντως) , ενώ δε λείπουν και οι αγαπημένες των πεζοπόρων και ορειβατών σάρες. Αυτό που σε αποζημιώνει πάντως είναι η άγρια ομορφιά της καθώς βλέπεις τριγύρω κάθετες πλαγιές και φαινομενικά απροσπέλαστα και δύσκολα σημεία.

Η διαδρομή μαζί με την επιστροφή από το Λαζόρεμα είναι αρκετά μεγάλη και απαιτεί γρήγορη κίνηση καθώς οι ώρες με φως είναι σαφώς λιγότερες αυτή την εποχή. Η Γκιώνα γενικά είναι ξερό βουνό και αν και υπάρχει πηγή στη Βαθειά Λάκκα μετά την Πυραμίδα συστήνεται να έχει κάποιος μαζί του αρκετό νερό ιδιαίτερα αν έχει ζέστη”.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER