Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018 09:22

“Θηλιές οι εύκολες υπογραφές του παρελθόντος”: Ο εγγυητής του δανείου ευθύνεται για το σύνολο της οφειλής

Γράφτηκε από την
“Θηλιές οι εύκολες υπογραφές του παρελθόντος”: Ο εγγυητής του δανείου ευθύνεται για το σύνολο της οφειλής

Οταν κάποιος είναι εγγυητής σε δάνειο, δεν το χρωστά... μισό μισό με τον οφειλέτη: Εχει υπογράψει μια τραπεζική σύμβαση και χρωστάει όλο το ποσό στην τράπεζα - η οποία μπορεί να διεκδικήσει το σύνολο της οφειλής από τον εγγυητή.

Και επειδή πολλοί δεν καταλαβαίνουν γιατί να συμβαίνει έτσι, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης ξεκαθαρίζει ότι στις τραπεζικές συμβάσεις δεν υπάρχουν ρήτρες ελευθέρωσης για τον εγγυητή. Ετσι, το πιστωτικό ίδρυμα μπορεί να απαιτήσει και από αυτόν, με τις ίδιες αξιώσεις που θα το κάνει για τον πρωτοφειλέτη, την επιστροφή όλου του ποσού, αν ο πρωτοφειλέτης σταματήσει να εξυπηρετεί τη δανειακή σύμβαση.

 

Η ΛΟΓΙΚΗ "ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ"

Οπως λένε νομικοί στην "Ε", κάποιοι πελάτες τους απορούν γιατί, εφόσον δεν έχουν πάρει χρήματα, να πληρώσουν. Ομως, έχουν βάλει την υπογραφή τους και έχουν αναλάβει μια ευθύνη υπογράφοντας την τραπεζική σύμβαση: την ίδια ευθύνη σαν να είναι ο πρωτοφειλέτης και να έχουν χρησιμοποιήσει οι ίδιοι τα χρήματα. Και επισημαίνουν τόσο οι ίδιοι όσο και ο κ. Ξηρογιάννης ότι σχεδόν όλα τα δάνεια, είτε στεγαστικά είτε επιχειρηματικά, αλλά και πολλά καταναλωτικά, έχουν εγγυητές. Υπολογίζεται μάλιστα ότι πανελλαδικά πάνω από 800.000 εγγυητές έχουν συνυπογράψει τραπεζικά δάνεια που... έχουν κοκκινήσει. Ποιος άλλωστε περίμενε τις παλιές καλές εποχές ότι θα άλλαζαν τα πράγματα... Οταν όμως βάζεις την υπογραφή σου, αναλαμβάνεις μια ευθύνη που δεν αναιρείται μετά εύκολα.

 

ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ  ΕΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΓΓΥΗΤΗΣ

Μια ακόμα λανθασμένη αντίληψη είναι ότι από το ύψος του δανείου εξαρτώνται και οι επιλογές που έχουμε. Οι νομικοί με τους οποίους μιλήσαμε όμως ξεκαθαρίζουν ότι δεν παίζει ρόλο το ύψος του δανείου: Και 1.000 ευρώ να χρωστάς μπορεί η τράπεζα ή οποιοσδήποτε άλλος δανειστής να στραφεί εναντίον σου, με όλα τα μέτρα εκτέλεσης που του δίνει ο νόμος.

Σε κάθε περίπτωση δε, ο εγγυητής δεν γίνεται να παρακάμψει τον πρωτοφειλέτη - και το αντίστροφο. Και γι' αυτό, όπως λέει ο πρόεδρος του ΔΣΚ, στις συμβάσεις τροποποίησης και βελτίωσης μιας δανειακής σύμβασης υπογράφουν και οι δύο, αλλιώς η ρύθμιση είναι άκυρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δικηγόροι οι οποίοι ασχολούνται με αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών σημειώνουν ότι ακόμα κι αν βγει θετική η απόφαση στο Ειρηνοδικείο για τον πρωτοφειλέτη, δεν καλύπτει και τον εγγυητή. Απλά ό,τι διαγραφεί στον πρωτοφειλέτη αυτό πλέον θα χρωστάει ο εγγυητής - ο οποίος θα πρέπει να κάνει ξεχωριστή αίτηση στο Ειρηνοδικείο και γι' αυτό πρέπει να γίνει μια κοινή αίτηση.

 

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ

Ο εγγυητής δεν μπορεί να πάει μόνος στην τράπεζα και να ξεκινήσει τη διαδικασία διαμεσολάβησης για να κάνει τη ρύθμιση. Η τράπεζα για να κάνει ρύθμιση ζητά και τους δύο, δεν δέχεται να πάει ο πρωτοφειλέτης ή να πάει μόνος ο εγγυητής, αφού έχουν υπογράψει από κοινού. Θέλουν να παρίστανται και οι δύο, αλλιώς με πληρεξούσιο. Επίσης πρέπει να ξέρει ο εγγυτής ότι σε έναν πλειστηριασμό, αν δεν καλυφθεί η οφειλή, θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να χάσει το ακίνητό του και να συνεχίσει να χρωστάει. Η τράπεζα και οι άλλοι δανειστές θα στραφούν στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του.

 

ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙΤΑΙ  Η ΕΥΝΟΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ;

Η ευνοϊκή ρύθμιση ενός πρωτοφειλέτη κληρονομείται στον εγγυητή; Δυστυχώς, ο νόμος Κατσέλη παλιά κληρονομείτο, τώρα πλέον όχι, απαντούν οι νομικοί στην ερώτησή μας. Αν όμως πετύχει ο πρωτοφειλέτης μια ευνοϊκή ρύθμιση με την τράπεζα, τότε οι κληρονόμοι του θα την διατηρήσουν αν εξακολουθήσουν και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις, μαζί με αυτούς και ο εγγυητής του δανείου που πρέπει να πληρώσει το υπόλοιπο της ρύθμισης ή το αρχικό, ανάλογα.


NEWSLETTER