Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 09:47

Καλαμάτα: Ημερίδα της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων παρουσία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Γράφτηκε από την

 

"Παιδί σε κίνδυνο. Από τον εντοπισμό στην παρέμβαση" είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει αυτή την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ).

Οι εργασίες ξεκινούν στις 9.30 το πρωί και μεταξύ των ομιλητών είναι και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Θα προηγηθεί το καλωσόρισμα και η ενημέρωση του κοινού για την ταυτότητα της ΕΠΑ από την πρόεδρό της, εφέτη Καλαμάτας Γιαννούλα Γεωργούλια. 

Η ημερίδα αυτή είναι η πρώτη της Εταιρείας μετά την ανασύσταση και επαναλειτουργία της τους προηγούμενους μήνες. Θα κινηθεί σε δύο άξονες: α) την κακοποίηση και παραμέληση των παιδιών και β) την παραβατικότητα των ανηλίκων. Σκοπός της διοργάνωσης, άλλωστε, πέρα από την ενημέρωση των επαγγελματιών και του κοινού της Καλαμάτας για τα παραπάνω ζητήματα, είναι και η γνωριμία του κόσμου με την ΕΠΑ, ώστε να γνωστοποιηθεί τόσο το πλαίσιο λειτουργίας της όσο και οι σκοποί της και το έργο το οποίο υπηρετεί για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων, αλλά και για την προστασία τους από κακοποιητικά περιβάλλοντα, που ενδεχόμενα θα οδηγήσουν στη θυματοποίησή τους.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό και δεν απαιτείται προκράτηση θέσης.

Η παραλαβή φακέλου και η εγγραφή για έκδοση βεβαίωσης παρακολούθησης (η οποία θα δοθεί με το πέρας της ημερίδας) θα γίνεται στη γραμματεία, στην είσοδο της αίθουσας, από τις 9.30 π.μ. έως την έναρξη.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9.30 π.μ. Προσέλευση – εγγραφές.

10 π.μ. Καλωσόρισμα - παρουσίαση της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων, Γιαννούλα Γεωργούλια εφέτης, πρόεδρος ΕΠΑ Καλαμάτας.

Εναρκτήριος χαιρετισμός, Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου εισαγγελέας Αρείου Πάγου.

10.45 π.μ. Εισήγηση: "Θύτης και θύμα. Μια αμφίσημη σχέση", Παναγιώτα Μπαντή ψυχίατρος- παιδοψυχίατρος.

11 π.μ. 1η συνεδρία: "Προσεγγίζοντας την παραβατικότητα των ανηλίκων". Συντονίζει η Δήμητρα Τζανετάκη φιλόλογος, ειδική παιδαγωγός.

- "Η αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων από την Αστυνομία", αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Πούπουζας διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας. 

- "Τα αναμορφωτικά μέτρα ως τρόπος αντιμετώπισης του ανήλικου παραβάτη", Δήμητρα Πιπερίγκα πρόεδρος Πρωτοδικών Καλαμάτας.

- "Η δεύτερη ανάγνωση της παραβατικής συμπεριφοράς των ανηλίκων", Αγγελική Ρουμελιώτου κοινωνική λειτουργός - επιμελήτρια Ανηλίκων Δικαστηρίου Καλαμάτας.

12.15 - 12.45 μ.μ. Διάλειμμα.

12.45 μ.μ. Εισήγηση: "Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην αναγνώριση, τη διασύνδεση και τη στήριξη του παιδιού σε κίνδυνο", Πάνος Πετρόπουλος περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.

1.05 μ.μ. "Ηλεκτρονική παρουσίαση γραμμών και φορέων στήριξης και ενημέρωσης". Επιμέλεια: Αγγελική Μαλαπέτσα κοινωνική λειτουργός ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας.

1.15 μ.μ. 2η συνεδρία: "Κακοποίηση ανηλίκου. Η κραυγή πίσω από κλειστά παράθυρα". Συντονίζει η Ανδριανή Ρουσσοπούλου ψυχολόγος, διευθύντρια βρεφονηπιακού σταθμού «Το περιβόλι της γιαγιάς» Ιδρύματος Ευσταθίας Ι. Κωστοπούλου.

- "Η προστασία του παιδιού θύματος μέσα από τη δικαιοσύνη. Στατιστικά στοιχεία υποθέσεων με ανήλικο θύμα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, την τελευταία τριετία", Σοφία Γκουγκουλιάνα εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, Φωτεινή - Χριστίνα Γκιντώνη αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, εισαγγελέας Ανηλίκων Καλαμάτας.

- "Ο ρόλος της κοινωνικής πρόνοιας στην προστασία του παιδιού",  Ελευθερία Καρατζόγλου κοινωνική λειτουργός Διεύθυνσης Πρόνοιας Δήμου Καλαμάτας.

- "Προβληματισμοί και προοπτικές στην προστασία των ανηλίκων", Ανδρέας Κασκανιώτης κοινωνικός λειτουργός, προϊστάμενος Κοινωνικού Τμήματος στο παράρτημα προστασίας Παιδιού «Αγιος Ανδρέας».

2.30 μ.μ. Λήξη ημερίδας - Παραλαβή βεβαιώσεων παρακολούθησης.

Ν.Κ.