Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 09:23

Ο διευθυντής  Ασφάλειας Καλαμάτας Παν. Μπαστακός συμβουλεύει τους γονείς: Μιλήστε στα παιδιά, μην κόβετε το Ιντερνετ

Γράφτηκε από την

 

Δεν προστατεύεις ένα παιδί από τους κινδύνους του Διαδικτύου τραβώντας το καλώδιο, γιατί το αφήνεις έξω από την εποχή του. Ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, αστυνόμος Α' Παναγιώτης Μπαστακός, προέτρεψε τους γονείς, αντί να διακόψουν το Ιντερνετ, να βρουν διόδους επικοινωνίας με τα παιδιά τους ώστε εκείνα να τους μιλήσουν όταν βρεθούν σε κίνδυνο.

Ο αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν ομιλητής στην ενημερωτική εκδήλωση "Cyberbullying. Διαδικτυακός εκφοβισμός - Ασφάλεια στο Διαδίκτυο" που έγινε το Σάββατο στη Μεσσήνη, με πρωτοβουλία της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μεσσήνης. Το θέμα αυτό αφορά όλους τους γονείς αλλά και τους χρήστες του Διαδικτύου και των social media. Αλλωστε, όπως τόνισε και ο ομιλητής, βρισκόμαστε σε μια εποχή που ίσως για πρώτη φορά τα παιδιά γνωρίζουν πολύ περισσότερα από τους γονείς τους πάνω σε ένα πολύ σημαντικό θέμα: το Διαδίκτυο, το οποίο δεν είναι ο δαίμονας που χρειάζεται να ξορκίσουμε, αλλά σίγουρα απαιτεί από τους γονείς να οριοθετήσουν την ανεξέλεγκτη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων - και κυρίως να εμπνεύσουν τα παιδιά για μια δημιουργική χρήση αυτού του εργαλείου γνώσης, επικοινωνίας, ενημέρωσης και τόσων άλλων πραγμάτων.

 

ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ

Η τεχνολογία λοιπόν προσφέρει, αναμφισβήτητα, δυνατότητες που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ή να αποκλείσουμε από τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Οπότε, και οι γονείς θα πρέπει να μάθουν τα κατατόπια για να το χρησιμοποιούν, όχι όμως με τρόπο τέτοιο που να γίνονται κακό παράδειγμα στα παιδιά τους. Γιατί δεν μπορεί, όπως είπε ο ομιλητής, μια μητέρα ή ένας πατέρας να περνάει ατέλειωτες ώρες στο Facebook και να απαιτεί από το παιδί του να μείνει ψηφιακά αναλφάβητο.

Ο Π. Μπαστακός αναφέρθηκε επίσης στα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν έναν γονέα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι ο χρόνος που περνά το παιδί στο Ιντερνετ δεν είναι ο κυριότερος παράγοντας ανησυχίας. Αντίθετα, η απομόνωση του παιδιού από άλλες δραστηριότητες και φίλους, η πτώση των επιδόσεών του στο σχολείο, είναι μερικά ανησυχητικά σημάδια που θα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς. 

Εκτός από τους κινδύνους, ο κ. Μπαστακός ανέπτυξε και τα θετικά του Διαδικτύου, προτρέποντας να πούμε "ναι", αλλά με προσοχή. Ανέλυσε βέβαια πώς μπορεί κανείς να εθιστεί στη χρήση του, και αναφέρθηκε σε φαινόμενα όπως ο εκφοβισμός μέσα από το Διαδίκτυο (cyberbulling) και οι συνέπειές του.

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Δίνοντας έναν γενικότερο ορισμό, ο ομιλητής είπε ότι ο εκφοβισμός περιλαμβάνει εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη και εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε ένα άτομο ή και ομάδα ατόμων, με σκοπό την πρόκληση συναισθηματικής και ψυχολογικής βλάβης.

Ειδικότερα για τον διαδικτυακό εκφοβισμό (Cyberbullying) ο διευθυντής Ασφάλειας Καλαμάτας εξήγησε ότι συνήθως έχει τη μορφή ενός εκφοβιστικού, ρατσιστικού, προσβλητικού ή πρόστυχου ηλεκτρονικού μηνύματος, φωτογραφίας ή βίντεο.

Κάποιες φορές ο εκφοβισμός μπορεί να οδηγήσει στο να περιθωριοποιηθεί και να αποκοπεί από το περιβάλλον του το παιδί ή ο έφηβος που πέφτει θύμα.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός διαφέρει από τα άλλα είδη εκφοβισμού, αφού επεμβαίνει στον προσωπικό χώρο του παραλήπτη. Ο εκφοβισμός αυτός είναι δύσκολο να περιοριστεί, αφού δεν υπάρχει περιορισμός ούτε των μηνυμάτων που διανέμονται ηλεκτρονικά, ούτε του αριθμού των παραληπτών που μπορούν να γίνουν δέκτες αυτών των μηνυμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ αναφέρθηκε και στη διαδικασία αντιμετώπισης, συμβουλεύοντας ότι, εάν πέσουμε θύμα εκφοβισμού, η πρώτη κίνηση είναι να σταματήσουμε αμέσως την επικοινωνία με το θύτη. Επίσης, δεν πρέπει να προωθούμε τα εκφοβιστικά μηνύματα. Δεν τα σβήνουμε όμως και, αν είναι δυνατόν, τα τυπώνουμε.

Γενικά, φιλτράρουμε ηλεκτρονικά μηνύματα από άτομα που μας παρενοχλούν και μπλοκάρουμε την πρόσβασή τους στο ιστολόγιό μας.

Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να εμπιστεύονται τους γονείς τους, για να μιλήσουν για τον εκφοβισμό που δέχτηκαν.

Επιπλέον μπορεί κανείς να ζητήσει βοήθεια και από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

Τηλεφωνικά στο 11188 ή στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Ακόμα, μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) CYBERΚΙD ή μέσω τουίτερ:

Twitter@CyberAlertGR

Επίσης, υπάρχουν σχετικές ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένες στην ασφάλεια στο Διαδίκτυο, όπως:

www.safeline.gr

www.saferinternet.gr

http://saferinternet4kids.gr/

Ν.Κ.